Ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, Στέφανο Φασίνα
Ο Στέφανο Φασίνα, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, στη συνέντευξή του αυτή στην«Εφ.Συν.» δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την ευκαιρία να λεχθεί η αλήθεια στο εσωτερικό της ευρωζώνης». Από τους κυριότερους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ματέο Ρέντσι, ο Ιταλός βουλευτής έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει την ελληνική Αριστερά και να ενθαρρύνει τους Ελληνες ψηφοφόρους ώστε να μην υποκύψουν στην όποια «ψυχολογική τρομοκρατία».
• Πώς βλέπετε την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας; Η πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή στην Ευρώπη ή θα προκύψουν προβλήματα;
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Η ανησυχία αυτή αφορά όλη την ευρωζώνη, σε κάποιες χώρες είναι πιο έντονη και σε κάποιες άλλες κάπως πιο περιορισμένη. Υπάρχουν όμως περιοχές όπου η πραγματικότητα είναι δραματική, όπως στην Κάτω Ιταλία ή στην Ελλάδα, και σε πολλές περιφέρειες της Ισπανίας ή της Πορτογαλίας. Στην Ελλάδα είναι πασιφανής η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής η οποία ακολουθείται με συστηματικό και αυτοκαταστροφικό τρόπο από την ευρωζώνη. Στη χώρα σας το πρόβλημα είναι σαφώς εμφανέστερο, αλλά αφορά όλη την ευρωζώνη. Μετά εφτά χρόνια, το ΑΕΠ της ευρωζώνης είναι κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από εκείνο του 2007 και βρισκόμαστε σε ύφεση. Το πρόβλημα δηλαδή ξεπερνά την όποια χώρα και κυβέρνηση, οι οποίες δεν κατάφεραν να εφαρμόσουν με ακρίβεια τις συνταγές της τρόικας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι είναι λανθασμένη η συνταγή. Εμείς της Αριστεράς παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες: την ανεργία, την αύξηση της φτώχειας και στα μεσαία στρώματα. Βλέπουμε ότι το στοιχείο που επισημοποιεί τη χρεοκοπία της μακροοικονομικής πολιτικής της τρόικας είναι η συνεχής, εντυπωσιακή άνοδος του δημόσιου χρέους. Και όχι μόνο στην Ελλάδα, παρά την αναδιάρθρωση. Ο μέσος όρος του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης ανέβηκε από το 65% στο 95% στα χρόνια αυτά της κρίσης.
Πρόκειται για συνολική αποτυχία και όχι για βαριές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες εξαιτίας της επίτευξης του στόχου. Ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί ούτε κατά διάνοια και αυτό κάνει την όλη κατάσταση ακόμη πιο δραματική και αφόρητη. Κατά συνέπεια η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια ευκαιρία για να λεχθεί η αλήθεια στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Για να αναγνωριστεί ότι αυτή η οικονομική πολιτική είναι λανθασμένη και ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας, είναι μη βιώσιμο. Με ένα σκηνικό αποπληθωρισμού δεν γίνεται να μειωθεί το δημόσιο χρέος χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα. Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή διάσκεψη, μια συντονισμένη προσέγγιση, ώστε πιστωτές και οφειλέτες να αντιμετωπίσουν μαζί το όλο θέμα. Η μικρή Ελλάδα, με μια αριστερή κυβέρνηση που για πρώτη φορά δεν εξαρτάται από τον νεοφιλελευθερισμό, θα επιτρέψει να ξεκινήσει η βασική αυτή συζήτηση, για να λεχθεί από όλους η αλήθεια.
• Στηρίζετε λοιπόν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος…
Θεωρώ ότι είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από τη δίνη της ύφεσης και να αποφύγουμε τελικά τη χρεοκοπία. Δεν με εκπλήσσει ότι το Bloomberg και οι «Financial Times» τις τελευταίες εβδομάδες τόνισαν συχνά ότι οι μόνες σοβαρές προτάσεις για το χρέος γίνονται από κόμματα και δυνάμεις της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos. Οι αριθμοί μάς δείχνουν ότι, στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το δημόσιο χρέος δεν μειώνεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το εναλλακτικό σενάριο δεν είναι μια βαθμιαία μείωση του χρέους, είναι -απλούστατα- η χρεοκοπία. Μια συστηματοποιημένη παρέμβαση, με ευρεία συνεργασία, είναι η λογικότερη πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι και για τους ίδιους τους πιστωτές. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση, στην οποία θεωρώ ότι πρέπει να πάρει μέρος και η Ιταλία. Και δεν διστάζω να σας πω ότι η χώρα μου έχασε την ευκαιρία που της παρείχε το εξάμηνο προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση: ο Ρέντσι δεν έπρεπε να ζητήσει μόνο λίγο περισσότερη ευελιξία, έπρεπε να πει ξεκάθαρα ότι η γραμμή που ακολουθείται είναι αναποτελεσματική και επιζήμια για όλη την ευρωζώνη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πρωτοστατήσει στη στροφή αυτή. Συμφωνώ με τον Αλέξη Τσίπρα ότι μόνο έτσι μπορεί να σωθεί το ευρώ, αλλιώς θα ναυαγήσουμε. Και αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να το καταλάβει τόσο το Βερολίνο όσο και η λεγόμενη «ευρωπαϊκή οικονομική αριστοκρατία». Η σωτηρία βρίσκεται μόνο στην αναδιάρθρωση του χρέους.
• Εχετε δουλέψει ως οικονομολόγος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πώς βλέπετε τα επαναλαμβανόμενα σενάρια του Grexit και τις απειλές για πιστωτικό γεγονός;
Εχουμε να ακούσουμε και να δούμε ακόμη πολλά με στόχο τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινής γνώμης. Η οικονομική διάσταση του ελληνικού χρέους είναι απόλυτα διαχειρίσιμη. Διότι, όπως ξέρουμε, το 80% του ελληνικού χρέους ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δεν μιλάμε για πολίτες που κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο. Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό. Θα υπάρξει μια δριμεία επίθεση, για να τρομοκρατηθούν οι ψηφοφόροι, για να πιεστούν να παραμείνουν υπό τη δήθεν σκέπη μιας φιλοτροϊκανής κυβέρνησης, με στόχο να αποδειχτεί ότι το μοντέλο που μας επέβαλαν τα τελευταία χρόνια είναι ακαταμάχητο. Είναι σαφές ότι αν δημιουργηθούν κάποια περιθώρια ελευθερίας με τη στροφή της Ελλάδας, το μοντέλο αυτό χάνει την τεράστια ισχύ του. Οι εξουσίες που ωφελήθηκαν από την κρίση θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μην μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτή η στροφή, αλλά, επαναλαμβάνω, το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. Και θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεσκεπάσουμε την ψυχολογική αυτή τρομοκρατία.
• Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιδράσει η ιταλική κυβέρνηση και το Δημοκρατικό Κόμμα σε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ; Εσείς είστε από τους κύριους εκφραστές της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Ματέο Ρέντσι.
Νομίζω ότι τόσο το Δημοκρατικό Κόμμα όσο και η κυβέρνηση Ρέντσι θα έπρεπε να αναγνωρίσουν ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και διαθέτουν ουσιαστική βάση. Κάτι που παραδέχονται πλέον ακόμη και συντηρητικοί οικονομολόγοι. Ως κόμμα και ως κυβέρνηση πρέπει να εργαστούμε για να έρθει στο φως η αλήθεια, κάτι που έπρεπε να γίνει και τους περασμένους μήνες.
Να πούμε ότι αν δεν αλλάξουμε πορεία, η ευρωζώνη θα εκραγεί. Ο στόχος της επίσκεψής μου στην Αθήνα τις ημέρες αυτές είναι να δείξω εμπράκτως ότι το κόμμα μου πρέπει να προσφέρει την ουσιαστική συμβολή του.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.