Την απόφαση να μη προχωρήσει ο δήμος Θερμαϊκού στην απαλλοτρίωση οικοπέδου 4,2 στρεμμάτων, με κτίσμα 598 τετρ. μέτρων στην Επανομή, προκειμένου να αποφύγει την καταβολή 1,2 εκατ. ευρώ, έλαβε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση. H πρόταση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, μήπως και σωθεί το συγκεκριμένο οικόπεδο, δεδομένου ότι πρόκειται για «φιλέτο», δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.
«Δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά του δήμου να το κρατήσει, δεν έχει το κουράγιο και τη δύναμη ο δήμος να πληρώσει το 1.200.000 που απαιτεί η Τράπεζα Πειραιώς», είπε στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γιάννης Μαυρομάτης. Και αναφέρθηκε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δήμος Θερμαϊκού, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις του ανέρχονται στα 17 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εκκρεμοδικείες ξεπερνούν τα 2 εκατ. Ευρώ.
Η πρόταση που διατύπωσε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ήταν να αναβληθεί η λήψη απόφασης, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες για τη διάσωση του οικοπέδου, με τυχόν ένταξή του σε κάποιο πρόγραμμα, δεδομένου ότι εκεί είχε χαρακτηριστεί η ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου της Επανομής, αλλά και να υπάρξει επαφή με την τράπεζα, μήπως δοσοποιηθεί η απαίτησή της κατά του δήμου.
Η υπόθεση του συγκεκριμένου οικοπέδου, που βρίσκεται στην περιοχή «Κόγιο» της Επανομής και ήταν ιδιοκτησία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, ξεκινάει το 1998, όταν εκείνη τη χρονιά κηρύχθηκε προς απαλλοτρίωση.
Επί χρόνια δεν έγινε τίποτα, μέχρι το 2012, όταν με ενέργειες της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία περιήλθε το οικόπεδο κατά πλήρη κυριότητα, καθορίστηκε δικαστικώς η τιμή μονάδος για την αποζημίωση. Από τότε κι επειδή ο δήμος Θερμαϊκού δεν προέβη σε καμία πραγματική δραστηριότητα επί του ακινήτου (οικοδομικές εργασίες κ.λπ.), κάτι που θα πιστοποιούσε και θα οριστικοποιούσε την απαλλοτρίωση, η ιδιοκτήτρια τράπεζα άρχισε να πιέζει για την καταβολή της αποζημίωσης, περίπου 1,2 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η τράπεζα απέρριψε όλες τις προτάσεις του Δήμου για διευθέτηση του θέματος –για παράδειγμα, ανταλλαγή οικοπέδων- και άφησε να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά για την υποχρεωτική ικανοποίηση των αξιώσεων της, που με τα σημερινά δεδομένα είναι και πολύ υψηλές και απολύτως δυσβάστακτες για τα ταμεία του Δήμου. Προκειμένου, λοιπόν, να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις –για παράδειγμα κάποια κατάσχεση- η διοίκηση του δήμου προχώρησε στη δρομολόγηση των απαιτούμενων νομικών ενεργειών για την έκδοση δικαστικής απόφασης για την ακύρωση και τελικά την άρση της απαλλοτρίωσης.
Για το θέμα ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Με την απεμπλοκή από τη συγκεκριμένη υπόθεση διευθετούμε κατά τον καλύτερο τρόπο μια σημαντική οικονομική εκκρεμότητα που βάρυνε την οικονομική εικόνα του Δήμου. Διότι ούτε η αξία του οικοπέδου είναι, πλέον, 1,2 εκατ. Ευρώ, ούτε περισσευούμενα χρήματα υπάρχουν. Πολύ περισσότερο που ο καλλικρατικός δήμος Θερμαϊκού διαθέτει αρκετά ακίνητα προς αξιοποίηση σε όλες τις δημοτικές ενότητες και στον σχεδιασμό μας προβλέπεται η ενίσχυση της πολιτιστικής υποδομής και στην περιοχή της Επανομής».

Επιστολή πρώην δημοτικού συμβούλου

Με επιστολή του, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο Etheroploos, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Επανομής κ. Βαγγέλης Μαλαμής επικρίνει τον δήμαρχο κ. Μαυρομάτη για «αδικαιολόγητη βιασύνη» στο συγκεκριμένο θέμα. Σημειώνεται ότι ο κ.Μαλαμής είχε ασχοληθεί πριν χρόνια με το θέμα της αποζημίωσης που απαιτούσε η Αγροτική τότε και μετέπειτα τράπεζα Πειραιώς από τον δήμο Επανομής για το συγκεκριμένο οικόπεδο του Συνεταιρισμού.
Γράφει λοιπόν ο πρώην δημοτικός σύμβουλος:
«Εκβιαστικά μας έβαλαν το μαχαίρι στο κόκαλο» είπε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, παραιτούμενος ακόμα κι από την ολιγοήμερη αναβολή του θέματος που του πρότεινε μέρος της μειοψηφίας (Κουζινόπουλος, Τσακμάκας).
Έτσι, η Επανομή, φαίνεται να χάνει ένα ακίνητο που βρίσκεται σε σταυροδρόμι τουριστικών προορισμών και δίπλα σε εκτάσεις σχολικής στέγης αλλά και στις εγκαταστάσεις του Γεωργικού Συνεταιρισμού, δημιουργώντας προοπτική σύνδεσης όλων αυτών των χώρων για διάφορους σκοπούς.
Να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία της τράπεζας Πειραιώς (τότε Αγροτική), μετά την εκκαθάριση της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης. Δηλαδή ανήκε στους αγροτοσυνεταιριστές της Επανομής οι οποίοι για δεκαετίες συναλλάσσονταν και στήριζαν τη συγκεκριμένη τράπεζα».

Για το ίδιο ζήτημα, ο Etheroploos διατυπώνει δύο δικά του ερωτήματα:
«Γιατί τέτοια βιασύνη δήμαρχε, τρεις μέρες πριν τις εκλογές να "κλείσετε" το θέμα ενώ δεν είχε καν ενημερωθεί ο κόσμος ότι θα το συζητούσατε;
Γιατί δε ζητήσατε μια γνωμοδότηση από το Τοπικό συμβούλιο που σίγουρα θα σας μετέφερε ασφαλέστερες πληροφορίες για τη χρησιμότητα ή όχι του οικοπέδου αυτού;
(και αλήθεια, όταν συζητούνται τέτοια θέματα στο ΔΣ, δεν πρέπει να μετέχει και το Τοπικό του αντίστοιχου διαμερίσματος;)
Ας μάθουμε επιτέλους ότι δεν είναι όλα τα θέματα αριθμητικές πράξεις. Μας συμφέρει, το προχωράμε - δε μας συμφέρει, το αφήνουμε στον κάθε Σάλα. Δεν είναι αυτό ''...η καλύτερη διευθέτηση μιας εκκρεμότητας που βαρύνει το δήμο...'', όπως δηλώσατε. Ο σωστός ηγέτης, το "παλεύει" μέχρι τελευταία κι ύστερα παραδίδει τα όπλα.
Και να μην αρχίσουμε τους συνειρμούς ''αν ήταν αυτό το οικόπεδο αλλού... κλπ, κλπ »

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.