Ποιος θα τολμήσει να εμφανίσει «μαύρο χρήμα» που δεν θα μπορεί να αποδείξει πως το απέκτησε;

Του Τατιανού Μάγγου

Φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, μαύρη εργασία, φακελάκια, παραπαιδεία, μίζες, ασφάλεια των πολιτών και φυγάδευση μαύρων χρημάτων είναι τα καυτά ζητήματα της Ελλάδας που αν λυθούν η χώρα μας έχει πιθανότατα ελπίδα να σωθεί.

Γίνεται όμως αυτό;

Η γνώμη μου είναι ότι γίνεται με μερικά μέτρα που είναι συνδεμένα το ένα με το άλλο ως μια δυνατή αλυσίδα που δεν πρέπει να σπάσει με τίποτα. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η τεχνολογία σήμερα υπάρχει και επιτρέπει την εφαρμογή των παρακάτω 3 μέτρων:

Μέτρο 1. Πλήρης κατάργηση των μετρητών σ’ όλες τις συναλλαγές και αντικατάσταση των χρημάτων με το λεγόμενο «πλαστικό» χρήμα, τις χρεωστικές ή και πιστωτικές κάρτες.

Μέτρο 2. Μείωση της φορολογίας στο 5% έως 8% στα απολύτως καθαρά εισοδήματα του κάθε πολίτη και επιχείρησης. Ο φόρος μπορεί να μπαίνει από το πρώτο ευρώ. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ισχύσει για τουλάχιστον 15-20 χρόνια.

Μέτρο 3. Απόλυτη εφαρμογή του «πόθεν έσχες» μαζί με περιουσιολόγιο. Η φορολογία των μεταβιβάσεων ακινήτων όσο χαμηλότερη γίνεται (1%).

Ας αναλύσουμε τα αποτελέσματα των μέτρων αυτών

Αν καταργηθούν τα μετρητά πλήρως, κάθε ένας μας θα αποκτήσει απευθείας ένα σύνολο εσόδων και ένα σύνολο εξόδων που θα δίνουν την εικόνα της διαβίωσής του. Ο φόρος στα απολύτως καθαρά του εισοδήματα θα πρέπει να κατέβει στο 5% για παράδειγμα και άρα όποιος ξοδεύει όλα του τα έσοδα θα είναι αφορολόγητος. Στα έξοδα θα πρέπει να λογαριάζονται τα πάντα (ακόμη και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, των Δήμων κ.τ.λ.). Τι θα κερδίσει το κράτος απ’ αυτό; Μα τον ΦΠΑ σε κάθε συναλλαγή και πιστέψτε με θα είναι πάρα πολλά τα έσοδα αυτά διότι ακόμη και η πιο μικρή συναλλαγή θα γίνεται με μια πλαστική κάρτα, δηλαδή μέσω τραπέζης. Δεν μπορεί έτσι να «κρυφτεί» ούτε μια συναλλαγή.

Αυτό αυτόματα θα επιφέρει πάταξη της μαύρης εργασίας αφού κάθε εργοδότης θα πληρώνει τους εργαζόμενους επίσημα.

Τέρμα το λαθρεμπόριο, αφού το μαύρο χρήμα του λαθρεμπορίου θα είναι πλέον φανερό. Πως θα αγοράσει κάποιος ναρκωτικά, και κυρίως ποιος θα εισπράξει; Η επιχείρηση Κολομβία Α.Ε.; Πως θα πωληθούν τα λαθραία τσιγάρα, το λαθραίο πετρέλαιο και ποιοι θα εισπράξουν τα έσοδά τους;

Θα ρωτήσουν μερικοί πώς οι ηλικιωμένοι θα συναλλάσσονται με τις κάρτες από τη στιγμή που δεν μπορούν να κατανοήσουν την τεχνολογία; Εδώ θα απαντήσω με ερώτηση. Προτιμούν οι ηλικιωμένοι τους κλέφτες που μπαίνουν στα σπίτια τους, τους χτυπούν και τους σκοτώνουν για μερικά ευρώ; Αν δεν υπάρχουν μετρητά πουθενά, τι θα κλέψουν; Την τηλεόραση; Και τι να την κάνουν; Σε ποιον να την πουλήσουν, όταν κι αυτό ακόμη θα είναι συναλλαγή μέσω τραπέζης; Η εγκληματικότητα θα μειωθεί κατά πολύ. Αν πάλι κάποιος δολοφονηθεί το πρώτο που θα ελέγχει η αστυνομία θα είναι τις οικονομικές συναλλαγές του ώστε να διαπιστώσει αν υπήρχε εκβιασμός ή κλοπή κωδικών και ποιος ωφελήθηκε απ’ αυτό (προφανώς ο πιθανός ένοχος).

Τα «φακελάκια» τέλος. Υπάλληλοι που δωροδοκούνταν τέλος. Παράνομα φροντιστήρια τέλος. Γρηγορόσημα τέλος. Παράνομες μίζες τέλος. Λαθρομετανάστευση τέλος. Ακόμη και το κερί στην εκκλησία θα το πληρώνουμε επίσημα. Ποιος θα τολμήσει να εμφανίσει «μαύρο χρήμα» που δεν θα μπορεί να αποδείξει πως το απέκτησε;

Με το πόθεν έσχες διασφαλίζεται και η περιουσία που αποκτήθηκε νόμιμα, ενώ αντιμετωπίζεται ο παράνομος πλουτισμός. Πως αγόρασες αυτοκίνητο, σπίτι, εξοχικό, κότερο κ.α., αν δεν σου περισσεύουν χρήματα ή αν δεν έχεις πάρει δάνειο;


Και με τις επιχειρήσεις τι θα γίνει;

Μα αν η φορολογία είναι τόσο χαμηλή ποια επιχείρηση θα έχει πρόβλημα; Ίσα – ίσα που οι περισσότερες αν όχι όλες θα επαναπατριστούν, θα ανοίξουν πολλές καινούριες και μάλλον θα έρθουν πολλοί επενδυτές από το εξωτερικό. Με τα μέτρα αυτά δεν θα χρειάζονται ταμειακές μηχανές αποδείξεων, παρά μόνο μηχάνημα που θα «διαβάζει» τις κάρτες.


Οι τράπεζες θα δεχτούν;

Ναι, επειδή σε κάθε συναλλαγή πάνω από ένα ποσό (π.χ. 100 €) θα παίρνουν προμήθεια και επειδή θα γεμίσουν με το χρήμα όλης της χώρας.

Θα υπάρχει κάτι που δεν θα μπορεί να φορολογηθεί;

Ναι. Τα ανταλλακτικό εμπόριο, οι ανταλλακτικές υπηρεσίες, οι συναλλαγές σε είδος. Αυτά δεν θα φορολογούνται, όμως θα ενισχύσουν την οικιακή οικονομία και την μικρή παραγωγή. Αυτά θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε.



Κάθε φορά μετά από εκλογές, ακούμε τα ίδια πράγματα σε εξαγγελίες κάθε νέας κυβέρνησης με πρώτη – πρώτη αυτήν την περίφημη πάταξη της φοροδιαφυγής που θα φέρει μαζί της και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αν πραγματικά υπάρχει έστω και μια δόση αλήθειας σ’ αυτό τότε «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». Το μεγάλο στοίχημα μπορεί να κερδηθεί.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.