Του Μιχαήλ Στυλιανού
Ενδείξεις κάμψης του ηθικού και της αντίστασης της νέας ελληνικής κυβέρνησης διαβλέπουν ξένοι οικονομικοί παρατηρητές, μετά τη συνδυασμένη σημερινή αντεπίθεση τραπεζικών ψιθύρων περί αιφνίδιας μαζικής εκροής καταθέσεων και ψυχροπολεμικών δηλώσεων από τα μεγάφωνα του Βερολίνου και των Βρυξελλών.
Η εξέλιξη σημειώνεται με εμφανή μελαγχολία από το μεγάλης απήχησης αμερικανικό οικονομικό δελτίο του Τάϊλερ Ντάρντεν, που παρακολούθησε, βήμα προς βήμα, με συναισθηματική επένδυση, τα στάδια του αγώνα για την ελληνική χειραφέτηση.
Η ανατροπή της νυκτερινής εικόνας αισιοδοξίας, περί στροφής προς λύση ικανοποιητικού συμβιβασμού τη Δευτέρα, άρχισε με τον βομβαρδισμό των διαρροών « ανώτερων τραπεζικών αξιωματούχων» στην Καθημερινή, τις οποίες διασάλπισε διεθνώς το Ρώυτερ, ότι σχεδόν όλη η διαθέσιμη στην Ελλάδα ρευστότητα ( 59,5 δις. ευρώ) έχει εξαντληθεί και ότι η συνολική εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα ανέρχεται σε 90 δισεκατομμύρια.
«Μόλις προ τριημέρου – υπενθυμίζει το αμερικανικό δελτίο- σημειώναμε ότι μετά την διόγκωση των εκροών του Ιανουαρίου (με την αβεβαιότητα των εκλογών) τον Φεβρουάριο (οι αναλήψεις καταθέσεων) είχαν μειωθεί σε σταγωνίδια, με εκροές μόνο 1δις. Τουλάχιστον αυτή ήταν η πληροφορία του Ρώυτερ, επικαλούμενου ανώτερο τραπεζικό, τον οποίο δεν κατονόμαζε.»
Κατά τις σημερινές εκμυστηρεύσεις των «ανώτερων τραπεζικών», μετά την εκροή 4 δις τον Δεκέ,βριο και 12 δις τον Ιανουάριο, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ήδη συρικνωθεί κατά 3 ακόμη δισεκατομμύρια τον τρέχοντα μήνα.
«Ωστε το 1 δις. εκροής καταταθέσεων γίνεται τώρα 3 δισεκατομμύρια, μέσα σε 48 ώρες. Πως καταφέρνουν τέτοια διαφορά, οι «ανώνυμες πηγές» – θαυμάζει το οικονομικό δελτίο του Τάϊλερ Ντάρντεν.
΄Οσον αφορά τους χειρισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι σαφές γράφει ότι θέλει να κρατά την Ελλάδα σε στενό χαλινάρι και να να της θυμίζει πως «όσο περνά ο χρόνος χωρίς συμφωνία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ατυχήματος στις 28 Φεβρουαρίου,με τη λήξη της προθεσμίας», όπως δήλωσε τραπεζικός αξιωματούχος.
Με την επίθεση «διαρροών» των «τραπεζικών αξιωματούχων» στην Καθημερινή και στο Ρώϋτερ, συγκλίνουν –ως σε συντονισμό ωρολογιακής βόμβας- και οι πρωϊνες δηλώσεις εκπροσώπου του Φον Σώϋμπλε και του Ντάϊσλεμπλουμ. Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, ανατρέποντας την εικόνα που ανέκυπτε από την συνεδρίαση χθες την νύχτα, δήλωσε σήμερα πως είναι «πολύ απαιδιόδοξος» για τις πιανότητες επιτυχίας της συνεδρίασης στην οποία θα προεδρεύσει τη Δευτέρα, να καταλήξουν οι υπουργοί οικονομικών σε συμφωνία.
Πρόσθεσε μάλιστα, κατά τό Ρώυτερ, ότι «οι προσδοκίες των Ελλήνων ψηφοφόρων από τη νέα κυβέρνηση είναι Ψηλές ένα μίλι» ( εννοώντας πάνω από την πραγματικότητα).
Οι «πανικόβλητοι» τραπεζίτες
Επόμενο βραδυνό δημοσίευμα του ίδιου οικονομικού δελτίου δημοσιεύει πρόσθετη «αυξημένη και βελτιωμένη» έκδοση των «εκμυστηρεύσεων» πανικού τραπεζιτών … στο Ρώϋτερ:
Τραπεζίτης μιας από τίς τέσσερεις σημαντικότερες τράπεζες είπε μάλιστα στο Ρώυτερ ότι οι καθημερινές αναλήψεις φθάνουν τα 300 με 500 εκατομμύρια. « Οι εκροές συνεχίσθηκαν-είπε- αυτήν την βδομάδα, η κατάσταση επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες. ΄Οταν βλέπεις 400-500 εκατομμύρια την ημέρα αυτό δείχνει μιαν αυξανόμενη τάση».
Η υνσυασμένη αυτή αντεπίθεση από εξωτερικές και εσωτερικές δυνάμεις χρωματίζει αναπόφευκτα δήλωση του εκπροσώπου της κυβέρνησης Γαβριήλ Σακελαρίδη στο Σκάϊ, που ερμηνεύεται μελαγχολικα από τον Τάϋλερ Ντάρντεν ως κάμψη του ηθικού και της αντίστασης της νέας κυβέρνησης ενώπιον του εκβιασμού οικονομικής ασφυξίας.
Η δήλωση, ως παρατίεται στο δελτίο, ήταν: « Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα. Εάν δεν έχουμε συμφωνία τη Δευτέρα, πιστεύουμε ότι υπάρχει πάντοτε καιρός, ώστε να μήν υπάρξει πρόβλημα.»
Και ο τίτλος του δημοσιεύματος: «Η Ελλάδα θα κάνει «Οτι μπορεί» για να επιτύχερι συμφωνία, μετά την ταχεια επιδείνωση στην κατάσταση ρευστότητας».
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.