Του Μιχαήλ Στυλιανού

Kάτι που έλλειπε ακόμη από την Γερμανία της «Ενωμένης Ευρώπης», της Φράου Μέρκελ και του Χερ Βόλφγκαγκ Σώυμπλε, σύντομα θα ξαναβρεί την περίοπτη θέση που του αρμόζει στις προθήκες των γερμανικών βιβλιοπωλείων.

΄Οπως μετέδωσε προχθές το αμερικανικό δίκτυo CBS News, μια νέα έκδοση του «Μein Campf» ( «Ο Αγώνας μου») του Αδόλφου Χίτλερ, που είχε απαγορευθεί στην Γερμανία τα τελευταία 75 χρόνια, ετοιμάζεται για επανέκδοση πριν τη λήξη του έτους.

Το CBS ανέφερε ότι ερευνητές εργάζονται πυρετωδώς για να τελειώσουν κάπου 4.000 σημειώσεις και ιστορικές παραπομπές για την συμπλήρωση της έκδοσης στα γερμανικά, του μανιφέστου του Χίτλερ.

Η επανέκδοση του βιβλίου, που καθιερώθηκε διεθνώς ως « η Βίβλος του Ναζισμού», είχε απαγορευθεί στη Γερμανία με αιτιολογικό την ανησυχία «μήπως αναρριπίσει τα πάθη που εβύθισαν τη χώρα στον ΙΙ Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, που έχει τα συγγραφικά δικαίωματα, είχε ως τώρα εγείρει νομικά εμπόδια στην επανέκδοσή του. Αλλά τα δικαιώματα αυτά (copyright) λήγουν τον Δεκέμβριο και η τοπική κυβέρνηση υπολογίζει προφανώς στις προσόδους των πωλήσεων.

Επιπλέον, μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και την αναρρίχησή της σε κυρίαρχη δύναμη στη Δυτική Ευρώπη, φαίνεται να εξέλιπε και ο φόβος των συνεπειών της επανέκδοσης.

Ο Χίτλερ συνέγραψε το «Μάϊν Κάμπφ» κατά την φυλάκισή του, μετά την απόπειρα του «πραξικοπήματος της μπυραρίας», το 1923. Μετά την άνοδο των Ναζί στην εξουσία το 1930, το βιβλίο έγινε μπεστ σέλλερ και κατέστησε τον Χίτλερ πλούσιο. Αντίτυπά του μοιράζονταν στους νεοσύλεκτους στο στρατό, στους νεόνυμφους και σε άλλες κατηγορίες πολιτών ανεβάζοντας την κυκλοφορία του σε 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η άρση της απαγόρευσης του Μανιφέστου του Χίτλερ στην Γερμανία δεν προκαλεί ιδιαίτερο ενθουσιασμό στην εβραϊκή κοινότητα και στα εκατομμύρια μεταναστών, που καθόλου δεν συμμερίζονται την ερμηνεία ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι ανησυχίας για την «αναζωπύρωση των παθών που οδήγησαν στον 20 Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η γιγάντωση του κινήματος Pegida κατά των μεταναστών και το αυξανόμενο ρεύμα αντισημιτισμού -για να αντιπαρέλθουμε διπλωματικά δηλώσεις και συμπεριφορές της σημερινής γερμανικής ηγεσίας και μεγάλης μερίδας του Τύπου- αποδεικνύουν αντίθετα πόσο εύφορο εμφανίζεται και πάλι το γερμανικό έδαφος στην υποδοχή και καλλιέργεια της « Βίβλου του Ναζισμού».


΄Οπως δήλωσε η Τσαρλότε Κνομπλοχ, πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητος του Μονάχου, στο αμερικανικό περιοδικό Τάϊμ: «Αυτό το βιβλίο είναι το απόλυτο κακό. Είναι το χειρότερο αντισημιτικό κήρυγμα και ένας οδηγός για το Ολοκαύτωμα»...
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.