Είμαστε από αυτούς που δεν επηρεαζόμαστε από το παιχνίδι άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση ώστε να την αναγκάσουν να ακρωτηριάσει προβεβλημένα στελέχη της (Βαρουφάκης, Κοτζιάς, Καμμένος κ.ά) ή να περιθωριοποιήσει και κατ' επέκταση να καθυποτάξει (εξυπηρετώντας συμφέροντα των δανειστών και των ντόπιων λακέδων τους) πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από θεσμούς με ιδιαίτερα επιτυχή εκκίνηση της θητείας τους (Ζωή Κωνσταντοπούλου) ή ακόμη και να λασπώσουν επιφανείς προσωπικότητες της αριστεράς (Γλέζος, Λαπαβίτσας).

Πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να μην κάνει ούτε βήμα πίσω η κυβέρνηση από τις αρχές και τους στόχους της (όπως είχαν ανακοινωθεί προεκλογικά και κατατεθεί με το πρόγραμμά στην Βουλή μετεκλογικά) πιεζόμενη από την άθλια προσπάθεια ασφυξίας του διευθυντηρίου των εκβιαστών Ευρωπαίων και το δόλιο και πασιφανές για τις επιδιώξεις του επικοινωνιακό οχετό των βοθροκάναλων.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα (αν και ελάχιστες φορές ταυτιστήκαμε κατά το παρελθόν με τις απόψεις του) με την στήριξη και ενθάρρυνση που δίνει ο Στέφανος Μάνος στις πρωτοβουλίες της Προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντοπούλου, και μάλιστα της ζητά να συνεχίσει, είτε αρέσει στην κυβέρνηση, είτε όχι.



Η επιστολή του Στέφανου Μάνου ( τον οποίο αν μη τι άλλο διαχρονικά τον χαρακτηρίζει η ευθύτητα των λόγων του):
«Κυρία Πρόεδρε,

Εμφανίζεστε έτοιμη να ταράξετε τα λιμνάζοντα νερά του Κοινοβουλίου. Πολύ καλά κάνετε διότι η Βουλή, στην πράξη, δεν είναι όπως τη φαντάζεται το Σύνταγμα. Το αποτέλεσμα είναι το περιορισμένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Το ενδιαφέρον των βουλευτών, κατά κανόνα, περιορίζεται στη χρήση του θεσμού ως εργαλείου προώθησης της ατομικής τους προβολής.

Πάντως όχι για τη σοβαρή μελέτη και επεξεργασία νομοθετικών πρωτοβουλιών. Η πρακτική της απελθούσης κυβέρνησης να νομοθετεί με διαδικασίες εξπρές, στερούσε από τους βουλευτές χρόνο προετοιμασίας και μελέτης και ενέτεινε την απαξίωση του θεσμού.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 84 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι: «Το δικαίωμα πρότασης νόμων ανήκει στη Βουλή και στην Κυβέρνηση». Αλλά, η Βουλή δεν ασκεί το δικαίωμά της. Μόνον η Κυβέρνηση.

Πιστεύω ότι το όνομά σας θα εγγραφεί στην ιστορία του Κοινοβουλίου αν επιτύχετε να δώσετε ζωή στο δικαίωμα της Βουλής να προτείνει νόμους, είτε αυτοί αρέσουν στην κυβέρνηση, είτε όχι.

Η άσκηση του δικαιώματος από τη Βουλή θα είναι αέρας στα πανιά των βουλευτών που θα πάψουν να είναι απλοί διεκπεραιωτές των επιθυμιών της κυβέρνησης. Με την πάροδο του χρόνου η ενδυνάμωση των βουλευτών θα προσελκύσει καλύτερους βουλευτές και θα ανυψώσει το κύρος του Κοινοβουλίου. Η σύμπηξη συμμαχιών με στόχο την ψήφιση νόμων που προτείνουν οι βουλευτές, θα οδηγήσει σε εξημέρωση των πολιτικών ηθών και σε αλληλοσεβασμό των βουλευτών.
»
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.