της Σοφίας Βασιλειάδου

Στις 29-08-2014 η Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κ.Μ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης προωθεί διαδικασία Περιβαλλοντικής δανειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού βιοαερίου (ισχύος 498 kwe) της εταιρείας με την επωνυμία ΄΄ΒΙΟΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΕ «BIOSOLAR»΄΄ που θα εγκατασταθεί στα υπ΄αρ. 1471 και 1472 αγροτεμάχια στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε.Βασιλικών, Δ.Θέρμης, Π.Ε.Θεσσαλονίκης και ένα δεύτερο στο αγροτεμάχιο 511 του Αναδασμού του Αγροκτήματος Βασιλικών. Το έργο ανήκει στην υποκατηγορία Α2, ομάδα 4η με α/α 11.
Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η «ΒΙΟΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΠΕ «BIOSOLAR». (ο τίτλος μη παρασύρει σε ευχάριστες σκέψεις!)
Τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια βρίσκονται σε ζώνη υψηλής παραγωγικότητας όπου παράγονται κηπευτικά για τις αγορές της Θεσσαλονίκης και απασχολείται ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των Βασιλικών.
Το συγκεκριμένο ιδιωτικό έργο θα είναι καταστροφικό για την τοπική κοινωνια.Ενω θα απασχολήσει ελάχιστο προσωπικό η παραμικρή κακή λειτουργία του (με διαρροή τοξικών απόβλητων στην ατμόσφαιρα, το νερό , το έδαφος )θα έχει ολέθριες και μακροχρόνιες συνέπειες στην αγροτική οικονομία της περιοχής .
Η ΜΠΕ(μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) πέρασε προς έγκριση από το Δημοτικό .Συμβούλιο Δ. Θέρμης δυο φορές. Σε συνεργασία και με πανεπιστημιακούς φορείς το Δ.Σ κατέληξε σε αρνητική ομόφωνη γνώμη ως προς την πληρότητα και την επάρκεια της.
Αυτό ήταν το τεχνοκρατικό τμήμα της υπόθεσης. Υπήρχε όμως και το πολιτικό που αξίζει να επισημανθεί.

Οι κάτοικοι της περιοχής των Βασιλικών από την αρχή (φθινόπωρο του 2014) ξεκίνησαν έναν αξιοθαύμαστο αγώνα μη ανεχόμενοι την υποβάθμιση της ζωής τους.

Έδωσαν πολλές μάχες στους δρόμους, στο τοπικό δημοτικό συμβούλιο, στην μητροπολιτική περιφέρεια. Συγκέντρωσαν πάνω από 4000 υπογραφές διαμαρτυρίας. Δημιούργησαν ένα μαζικό κίνημα δυναμικό που δεν υποχώρησε σε καμία δυσκολία.
Αυτό το κίνημα με την έντονη παρουσία του στο μητροπολιτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης τρεις φορές ανάγκασε σε αναβολή λήψης απόφασης, ένα προεδρείο δεξιό και εμφανώς υποστηρίζον το συγκεκριμένο ιδιωτικό έργο( συμφερόντων πρώην υπουργού της Ν.Δ). Ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, παρόλο που η αίθουσα του περιφερειακού Συμβουλίου κατακλύστηκε τρεις φορές με πάνω από250 πολίτες, απέφυγε να παρευρεθεί.
Στην τελευταία , από αναβολή, συνεδρίαση και όταν διαπιστώθηκε ότι αυτό το κίνημα θεριεύει αντί να υποχωρήσει, όπως ήλπιζαν, αναγκάστηκε το προεδρείο να το προωθήσει , χωρίς γνωμοδότηση , στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια, που έχει και τον τελικό λόγο αν θα εγκρίνει ή όχι την Μελέτη ώστε να προχωρήσει το έργο.
Η επιμονή της Περιφέρειας να μην πάρει θέση και να κρύβεται πίσω από υπηρεσιακούς παράγοντες υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο ανάπτυξης και πολιτική βούληση να προστατεύσει μια περιοχή υψηλής σπουδαιότητας για τον πρωτογενή τομέα, υποκύπτοντας σε πιέσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.
Σε μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα η έγκριση θα ήταν αδιανόητη μετά από μια τέτοια αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Γιατί σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες η τοπική κοινωνία έχει ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας απόφασης που την αφορά άμεσα (ΟΔΗΓΙΑ 2008/1/ΕΚ ,90/313/EOK) .
Ας ελπίζουμε όλα αυτά να ληφθούν σοβαρά υπόψη στην αποκεντρωμένη περιφέρεια που έχει και τον τελικό λόγο.
Παρακολουθώντας αυτό το κίνημα από κοντά, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα υποχωρήσει ούτε βήμα. Θα συνεχίσει τον αγώνα. Γιατί οι κάτοικοι της περιοχής Βασιλικών παλεύουν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους που και αυτά, τα πιο μεγάλα, συμμετείχαν με πολύ αγωνιστικότητα σε όλες τις κινητοποιήσεις, Παλεύουν για την ποιότητας ζωής τους, τον αέρα που αναπνέουν, το νερό που πίνουν και πιο πολύ για το βιό τους, για τις καλλιέργειες από τις οποίες ζουν τις οικογένειες τους. Για τη μη υποβάθμιση της περιοχής τους.
Αν θέλουν κάποιοι να πειραματιστούν με τέτοια εργοστάσια και μάλιστα που θα λειτουργούν με εισαγόμενα απόβλητα (έστω και πριονίδι, ), ας τα εντάξουν σε ένα χωροταξικό σχεδιασμό μακριά από πυκνοκατοικημένες περιοχές και ζώνες υψηλής παραγωγικότητας.


Βασιλειάδου Σοφία - Φυσικός -περιβαλλοντολόγος

Δημοσιεύτηκε στο « δρόμο της αριστεράς » της 28-2-15
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Οχι από δω, όχι από κει, αντε να δουμε πως θα καλυψει τις ενεργειακες ανάγκες της η χώρα μας. Προτασεις υπαρχουν;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο δικό σου το σπίτι να ανοίξουν εργοστάσιο....! Κανείς δεν είναι κατά τις Όλης ιδέας...είναι ΟΛΟΙ κατά να ανοίξουν στην περιοχή των Βασιλικών! Βιομηχανική περιοχή έχουμε στην θέρμη...ας πάνε εκεί

      Διαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.