Τελευταία αναφορά στην διοίκηση Αλεξανδρή γίνεται με πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου με το οποίο αναγγέλοντα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις υπαίθριας παράνομης διαφήμισης και αφορούν βεβαιωμένες παραβάσεις επαγγελματιών.
Στο δελτίο τύπου, προφανώς επιδιώκοντας να αποσείσει την δυσαρέσκεια των δημοτών που θα υποστούν τις ποινές που επιβάλλονται, αναφέρεται πως "η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους κρατούσε στο συρτάρι αυτές τις υποθέσεις επί τρία ή τέσσερα χρόνια, ώστε να μη γίνει δυσάρεστη στους εμπλεκόμενους". Και επίσης ότι , "κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξης που διοικούσε εκείνη την περίοδο το Δήμο επέλεξαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ώστε –όπως και τότε έτσι και σήμερα- να μην αναλάβουν τις ευθύνες τους".
Στην ουσία τώρα να σημειώσουμε πως κατ' εφαρμογή του ν.2946/2001 και συγκεκριμένα του άρθρου 8 έχουν αποσταλεί βεβαιωμένες παραβάσεις από το αστ. τμήμα Ν. Επιβατών και την Δημοτική Αστυνομία.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ποινικής πορείας του θέματος, η αρμοδιότητα του Δήμου περί επιβολής προστίμου, ως διοικητική ποινή, είναι υποχρεωτική. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου μπορεί να ασκηθεί προσφυγή, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης, με αίτημα συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς στην αρμόδια Επιτροπή Φορολογικών Διαφορών του Δήμου.
Ο δήμαρχος για την επιβολή των προστίμων δήλωσε:
"Η εφαρμογή της νομιμότητας είναι αυτονόητη επιλογή για τη δημοτική αρχή. Πέραν αυτού, στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αφενός θέμα τάξεως, υπό την έννοια ότι όλοι οι διαφημιζόμενοι θα πρέπει να έχουν ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αφετέρου πρόκειται για ζήτημα αισθητικής του αστικού τοπίου".
Πέραν των σχολίων σας, με τα οποία συμφωνώ απόλυτα, βάσει του ίδιου νόμου ο Δήμος υποχρεούται (διαφορετικά απειλείται πειθαρχική δίωξη για σοβαρή παράβαση καθήκοντος, βλ. αρ. 3) να καθορίσει χώρους, στους οποίους επιτρέπεται η διαφήμιση. Επιπλέον, την πράξη επιβολής προστίμου μπορείς να την προσβάλεις μόνο με αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο(χωρίς δηλαδή δυνατότητα συμβιβαστικής επίλυσης), κάτι που σημαίνει τεράστια δικαστικά έξοδα και με αμφίβολο αποτέλεσμα
ΑπάντησηΔιαγραφή