(Το γερμανικό Gegenfrage, από το αμερικανικό περιοδικό Cap X)

Μετάφραση Μιχ. Στυλιανού

Τα ΜΜΕ δεν παύουν να μιλούν για Grexit, δηλαδή γιά έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πρόκειται για παραπληροφόρηση. Το βαρίδι που παρασύρει την ευρωπϊκή οικονομία στον βυθό είναι το Βερολίνο, όχι η Αθήνα, γράφει το αμερικανικό περιοδικό Cap X. «Είναι καιρός για μια κλωτσιά στη Γερμανία έξω από την Ευρωζώνη», γράφει ο τίτλος του άρθρου του.

Πέρισυ η Γερμανία είχε σπάσει το ρεκόρ εξαγωγών με 217 δισεκατομμύρια ευρώ, δεύτερο μόνο μετά την Κίνα. Η Γερμανία είναι «η μηχανή ανάπτυξης» της οικονομίας της Ευρωζώνης, τουλάχιστον κατά τα λεγόμενα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαγκ Σόϋμπλε. Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σωρός ερειπίων, μόνο η Γερμανία είναι η φωτεινή εξαίρεση. «Ο καλύτερος τρόπος θεραπείας αυτής της διεστραμμένης κατάστασης είναι να φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη», τονίζει το αμερικανικό περιοδικό.

«Η κρίση της Ευρωζώνης συχνά αποκαλείται χρήση χρέους»,συνεχίζει το άρθρο. « Πράγματι η Ευρώπη σαν σύνολο έχει ένα πρόβλημα χρέους. Πρόκειται ωστόσο για ένα εσωτερικό πρόβλημα χρέους: Τα γερμανικά πλεονάσματα και η αυξανόμενη υπερχρέωση της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος... ΄Ωστε τι πρέπει να γίνει; Η καλύτερη λύση, άν και η πλέον απίθανη, είναι: η Γερμανία εγκαταλείπει το Ευρώ και επαναφέρει το Γερμανικό Μάρκο.»

Εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη, το Ευρώ θα γινόταν ακριβότερο. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία θα αντιμετώπιζαν ισχυρότατη πίεση και θα αναγκάζονταν σύντομα να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας. Σε περίπτωση εξόδου της Γερμανίας το ευρώ θα γινότανε φθηνότερο, πράγμα που θα ήταν προς το συμφέρον των χωρών της νότιας Ευρώπης. Το νέο γερμανικό Μάρκο θα παρουσίαζε πιθανότατα μαζική ανατίμηση, αλλά το ιαπωνικό παράδειγμα δείχνει ότι «το ισχυρό Γιέν δεν αποτελεί απειλή για ένα διαρθρωτικό εμπορικό πλέονασμα», γράφει το περιοδικό Cap X.

“Berlin ist der Anker, der die europäische Wirtschaft nach unten zieht, nicht Athen”, schreibt ein US-Magazin über die Situation in der Eurozone. Und tatsächlich, ein “Grexit” hätte aus Sicht der südeuropäischen Staaten vermutlich weit weniger Reiz, als ein “Germexit”.
EZB, Frankfurt am Main, Germany” by JIP  Own work. 
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
In den Medien ist immer wieder von “Grexit”, also dem Austritt Griechenlands aus der Eurozone die Rede. Alles Augenwischerei? “Der Anker, der die europäische Wirtschaft nach unten zieht, ist Berlin, nicht Athen”, schreibt das Magazin CapX. “It’s Time to Kick Germany Out of the Eurozone”, so die Überschrift des Beitrags.
Im vergangenen Jahr erzielte Deutschland einen Rekordhandelsüberschuss von 217 Milliarden Euro und ist damit nach China Export-Vizeweltmeister. Deutschland wird darum als “Wachstumsmotor der Eurozone” bezeichnet, so jedenfalls Finanzminister Wolfgang Schäuble. Europas Wirtschaft liegt in Trümmern, nur in Deutschland läuft es spitze. “Der beste Weg, um diese perverse Situation zu beenden, ist dass Deutschland die Eurozone verlässt”, so das Blatt.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.