του ακτιβιστή

Σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκεται η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού σχετικά με τον δρόμο που πρέπει να επιλέξει προκειμένου να αποφύγει τις δυσάρεστες συνέπειες από την καθυστέρηση της λειτουργίας της αποχέτευσης από τη μια αλλά και από την πιθανότητα να μην λειτουργήσει καθόλου από την άλλη.

Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, με όσο πιο απλό τρόπο μπορούμε, το πρόβλημα που καλείται να λύσει η διοίκηση και που με την αλαζονία που την διακρίνει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρεωθεί μια αποτυχία που θα βαρύνει οικονομικά τον δήμο και κατ' επέκταση τους δημότες.

Το έργο με τίτλο "Αποχέτευση Δήμου Επανομής" του πρώην Δήμου Επανομής και τώρα του Δήμου Θερμαϊκού, που ολοκληρώνεται με το υποέργο 4 "εξωτερικό δίκτυο" προϋπολογισμού 11.600.000 €. ήταν ενταγμένο για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής με την απόφαση 6932/15-12-2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τροποποιήθηκε αρχικά στις 24-2-2010 και  τελικά στις 27-5-2011. Η οικονομική συμμετοχή του Δήμου είναι το 16,5% στο κόστος του έργου συν 23% του ΦΠΑ.

Αφορά την σύνδεση του εξωτερικού αγωγού από την Επανομή ως τον βιολογικό καθαρισμό στο Αγγελοχώρι (θέση Αινείας), μήκους 23.165 μέτρων.
Έπρεπε να ολοκληρωθεί και παραδοθεί στις 31/12/14. Επειδή όμως υπήρξαν καθυστερήσεις για πολλούς λόγους αλλά κυρίως (τελευταία) εξαιτίας ενστάσεων που έγιναν από εργολάβους που διεκδικούσαν την ανάληψη του έργου, δόθηκε μια τελευταία παράταση που έληξε στις 31/3/15.
Σύμφωνα δε με την παράταση που εξασφαλίστηκε στις Βρυξέλλες μετά την παράσταση εκεί του προηγούμενου δήμαρχου κ. Γιάννη Αλεξανδρή από κοινού με υπηρεσιακούς παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης υπήρχε η δέσμευση ότι μετά την καταληκτική ημερομηνία θα γίνει έλεγχος του πλήρους έργου σε λειτουργία. Σε περίπτωση δε που δεν θα ήταν σε λειτουργία το έργο, υπήρχε η ρήτρα επιστροφής των χρημάτων που θα είχαν δοθεί ως τότε από το ταμείο Συνοχής.
Δυστυχώς οι ημερομηνίες παρήλθαν (περπατάμε ήδη τον Απρίλιο) και το έργο δεν έχει περαιωθεί λόγω απρόβλεπτων - όπως ισχυρίζεται η διοίκηση του Δήμου - συνθηκών (βροχές, αρχαιολογική υπηρεσία κλπ). Οι παραπάνω δυσκολίες δεν κατέστησαν ακόμα δυνατή τη σύνδεση του αγωγού με το τελευταίο αντλιοστάσιο και άρα δεν είναι δυνατή η λειτουργία του εισέτι.
Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Το άλλο έγκειται στο ότι ακόμα κι αν ήταν σε ετοιμότητα λειτουργίας ο αγωγός θα έπρεπε - όπως τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης πρόσφατα - να υπάρχει ικανή ποσότητα λυμμάτων για να γίνει ηδοκιμή και να τεθεί σε κανονική λειτουργία. Αλλά εξαιτίας του απαγορευτικού για την οικονομική συγκυρία των δημοτών - όπως λένε οι κάτοικοι - τέλους σύνδεσης, που είναι γύρω στα 1000 - 1200 €, δεν έχουν πραγματοποιηθεί παρά ελάχιστες συνδέσεις στο δίκτυο.
Μάταια προτείνει ο επικεφαλής της Συμπολιτείας μείωση του τέλους σύνδεσης στο 50% και πληρωμή του υπολοίπου με δόσεις, γιατί η ανταπάντηση του δημάρχου είναι πως αν υιοθετηθεί η πρόταση το κόστος θα πρέπει να το επιβαρυνθεί η ΔΕΥΑΘ και κατ' επέκταση συνολικά οι δημότες του δήμου.
Με δεδομένο πλέον τον υπαρκτό κίνδυνο να υποχρεωθούμε να "γυρίσουμε" πίσω τα χρήματα που πήραμε για το έργο εφόσον δεν τεθεί άμεσα σε λειτουργία, έκκληση έκανε ο κ. Μαυρομάτης στους Επανομίτες να προχωρήσουν σε συνδέσεις γιατί χωρίς λύματα όπως είπε το αποχετευτικό δεν θα δουλέψει. Ανέκδοτο κάνανε την αγωνία του δημάρχου κάτοικοι που προθυμοποιήθηκαν να στείλουν λύμματα από άλλες περιοχές του δήμου .... όπως μας μεταφέρθηκε με κακεντρεχές χιούμορ στον ακτιβιστή.

Είπε όμως κι άλλα ο δήμαρχος προκειμένου να πείσει τους Επανομίτες. Είπε πως θα εξεταστεί να υπαχθούν τα τέλη σύνδεσης στη ρύθμιση των 100 δόσεων που πέρασε η κυβέρνηση πρόσφατα για τη ρύθμιση οφειλών. Αλλά είναι ανακριβές ίσως και σκόπιμα από τον δήμαρχο αυτό. Γιατί σύμφωνα με το νόμο 4321 ΦΕΚ Α 32/21.03.2015 η ρύθμιση χρεών αφορά βεβαιωμένες οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015. Έτσι εύκολα καταλαβαίνουμε ότι τα τέλη σύνδεσης και δεν είναι οφειλές αλλά και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Αδιέξοδο λοιπόν για το ζήτημα της αποχέτευσης με κινδύνους που έρχονται προβλέπουν πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες. Θα επαληθευθούν; Θα το δούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Ακούστε τι είπε για το θέμα ο κ. Μαυρομάτης στην Επανομή (εγγραφή από τον αιθερόπλωο):
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.