Mε μια μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση γιορτάστηκε στη ρωσική πρωτεύουσα η 70ή επέτειο από την αντιφασιστική νίκη στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με την πλειοψηφία των ηγετών της Δύσης να μην δίνουν το παρόν στην γεμάτη συμβολισμούς εκδήλωση στη σκιά της ουκρανικής κρίσης.

«Ο χιτλερικός τυχοδιωκτισμός έγινε θλιβερό μάθημα για την παγκόσμια κοινότητα» και «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ιδέες της φυλετικής πρωτοκαθεδρίας και αποκλειστικότητας οδήγησαν στον πιο αιματηρό πόλεμο»ήταν τα μηνύματα που ο πρόεδρος της Ρωσίας έστειλε προς πάσα κατεύθυνση κατά την έναρξη των εκδηλώσεων.


Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη νίκη επί των ναζί: «Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των ναζί από τις τάξεις της αντίστασης και την παρανομία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.

Ο Ρώσος ηγέτης παρακολούθησε την παρέλαση έχοντας στα δεξιά του τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ενώ εξ αριστερών του κάθονταν κατά σειρά ο πρόεδρος του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Ρώσος ηγέτης υποδέχθηκε έναν έναν τους ξένους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν, οι ηγέτες της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, της Κούβας Ραούλ Κάστρο, του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίεφ, της Αρμενίας Σερζ Σαργκισιάν, κ.α.

Χιλιάδες Μοσκοβίτες πλημμύρισαν την Κόκκινη Πλατεία για να παρακολουθήσουν την πρωτοφανή σε μέγεθος παρέλαση. Στην παρέλαση παρουσιάστηκε ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο.

Στην παρέλαση -που κατά πολλούς αναλυτές αποτέλεσε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας - συμμετείχαν περισσότεροι από 16.000 άνδρες και γυναίκες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, 200 οχήματα και τεθωρακισμένα, ανάμεσα στα οποία και το νέο ρωσικό τανκ «Αρμάτα». Επίσης συμμετείχαν για πρώτη φορά οι πύραυλοι «Γιαρς», ικανοί να διαπερνούν αντιπυραυλικές ασπίδες και 150 αεροπλάνα, τα οποία πραγματοποίησαν σχηματισμούς πάνω από την Κόκκινη Πλατεία. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης και στρατιωτικά τμήματα από δέκα χώρες, έξι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, την Ινδία, τη Σερβία, τη Μογγολία και την Κίνα, συμμάχους στον αγώνα κατά του ναζισμού.

Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο κέντρο της Μόσχας σε μια γιγάντια πορεία κατά την οποία οι Μοσχοβίτες θα κρατούν πορτρέτα των πατέρων και των παππούδων τους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το βράδυ θα δοθούν συναυλίες και θα ακολουθήσει ένα σόου πυροτεχνημάτων, τα οποία θα εκτοξεύονται από δέκα σημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.














Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.