«...Όταν οι νεκροί μπορούν να γείρουν στο πλευρό τους και να κοιμηθούν δίχως παράπονο, ξέροντας πως δεν πήγε το αίμα τους του κάκου, είναι η Ειρήνη»      

 Γιάννης Ρίτσος 

   9 Μαΐου 2015, εβδομήντα χρόνια από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελεύθερος κόσμος τιμά τους νεκρούς της φασιστικής και ναζιστικής θηριωδίας.
  60 εκατομμύρια θύματα, ανθρώπινη θυσία ενάντια στα φασιστικά- ναζιστικά καθεστώτα και στα οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται από πίσω τους.
   «Ποτέ πια πόλεμος - ποτέ πια φασισμός»   το  κυρίαρχο σύνθημα στις  9 Μαΐου του 1945, ένα σύνθημα ανακούφισης και μια υπόσχεση για ειρήνη  και δημιουργία.
     Το τέλος της θηριωδίας, η συντριβή του φασισμού, αφορμή για μια καινούργια αρχή, ένα κοινό όραμα  γεννιέται για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών.
     Αυτός ο πόλεμος ήταν, σε αντίθεση με τον πρώτο, κυριολεκτικά παγκόσμιος και  άφησε το ολέθριο στίγμα του ανεξίτηλο στο μέτωπο του Ειρηνικού, στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
     Η Ελλάδα με 400.000 απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και με ισοπεδωμένη κάθε οικονομική δραστηριότητα  στη διάρκεια της φασιστο - ναζιστικής κατοχής,  είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της πλήρωσε ακριβό τίμημα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.
       Η  επανεμφάνιση του νεοναζισμού στην Ευρώπη της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα σε κοινωνίες όπως η ελληνική, αποτελεί φαινόμενο που δεν πρέπει να υποτιμούμε.
      Η επέτειος της νίκης κατά του ναζισμού, δεν αποτελεί πολιτική πρακτική κενή περιεχομένου, συμβολική κίνηση χωρίς αποτελέσματα,  αποτελεί οφειλόμενη ενέργεια σε όσους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία,  σ΄ αυτούς που δίδαξαν… πως ζει αιώνια κανείς.


Βέροια 9/5/2015                           Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.