Το βραβείο TED 2013 κέρδισε η συγκινητική ομιλία και το εμπνευσμένο πρότζεκτ του Σουγκάτα Μίτρα που σε κάνει να ελπίζεις για το αύριο.
Μια μέρα, πίσω στην πατρίδα του την Ινδία, τοποθέτησε σε μια μεσοτοιχεία -που χώριζε τα γραφεία της εταιρείας του με τη γύρω φτωχογειτονιά του Νέου Δελχί- ένα κομπιούτερ. Ένας υπολογιστής στην αγγλική γλώσσα και τίποτα άλλο.
Ο Μίτρα είναι εκπαιδευτικός ερευνητής. Συνέχισε με επιμονή το πείραμα σε απομακρυσμένα χωριά της Ινδίας. Έτσι, υπολογιστές ξεφύτρωναν στις πιο απομακρυσμένες γειτονιές κι έμεναν εκεί επί μήνες, κάτω από μια κάμερα που κατέγραφε τα αποτελέσματα.
Μικρά παιδιά του δημοτικού χωρίς γνώση αγγλικών ανακάλυπταν μέσα σε χρόνο dt πώς να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή και να σερφάρουν. Κι όχι μόνο αυτό. Τα παιδιά δίδασκαν το ένα το άλλο. Χωρίς να έχουν καμία επίβλεψη από εκπαιδευτικούς, κατάφεραν ακόμα και να διαβάζουν έρευνες για το dna (θεματολογία δέκα χρόνια μπροστά από τις γνώσεις και την ηλικία τους), εντελώς μόνα τους.
Το θαύμα που λέγεται Αυτο-οργανωμένα Περιβάλλοντα Μάθησης (ή SOLE) περιγράφεται σε αυτό το βίντεο που σε κάνει να ελπίζεις για το αύριο -και το σήμερα.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.