Αντοχές… κατσαρίδας σε πυρηνικό όλεθρο επιδεικνύει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος κατορθώνει να «επιβιώνει» σε νευραλγικές δημόσιες θέσεις επί τρεις δεκαετίες και επί πασών των κυβερνήσεων. Η «αντίστασή» του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς την αποδεδειγμένη εμπλοκή του σε δεκάδες περίεργες υποθέσεις, τις επίσης αποδεδειγμένα εσφαλμένες «προβλέψεις» του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, τις αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες των αποφάσεών του σε βάρος των πολιτών.
Το όνομα του κ. Στουρνάρα έχει συνδεθεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ναυάγια της ελληνικής οικονομίας σε όλα τα επίπεδα. Σταχυολογώντας, αναφέρουμε την πώληση του μεριδίου στην Ιονική Τράπεζα της Εμπορικής και στη συνέχεια την πτώση της Εμπορικής Τράπεζας, το φιάσκο του «γάμου» Εθνικής – Eurobank, τη σε βάρος μας ισοτιμία ευρώ – δραχμής και τα ερωτήματα γύρω από τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας με τα οποία εισήλθαμε στην ΟΝΕ, αλλά και τη φυγή των 11,5 δις του ΤΧΣ, τον πόλεμο για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις αποτυχημένες εκτιμήσεις για το έλλειμμα και τον χρόνο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στη μετά Μνημόνιο εποχή. Όσο για τις επιτυχίες του; Ε… Ωραία ερώτηση, ας περάσουμε στην επόμενη…
Η εκτόξευση
Και πού δεν έχει υπηρετήσει ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας τα τελευταία τριάντα χρόνια: ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομίας, στην ίδια θέση στην Τράπεζα της Ελλάδος μετά, για να ακολουθήσει η ακαδημαϊκή καριέρα και η πρώτη θητεία στο ΙΟΒΕ στη θέση του γενικού επιστημονικού διευθυντή. Στα χρόνια της παντοδυναμίας Σημίτη γνωρίζει κι αυτός την άνοδο ως εκλεκτό τέκνο του εκσυγχρονισμού. Ως πρόεδρος δε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) το διάστημα 1994-2000 και ουσιαστικά υπεύθυνος για την οικονομική και νομισματική σύγκλιση, παίρνει μέρος στη διαπραγμάτευση για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, στο πλάι του μέντορα και κουμπάρου του, Γιάννου Παπαντωνίου.
Χρυσές εποχές, τότε που το πάλαι ποτέ μέλος της ΚΝΕ, έχοντας ασπαστεί το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, ατενίζει τους ανοιχτούς ορίζοντες του κρατικού καπιταλισμού. Υπ” αυτό το πρίσμα μπορεί και ανέχεται το κλείδωμα της ισοτιμίας στη μετατροπή της δραχμής σε ευρώ σε υψηλότερα επίπεδα απ” αυτά που προέκυπταν από την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως κατήγγελλαν τότε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, πολλά χρόνια πριν οι δρόμοι της εξουσίας τούς φέρουν στα ίδια χαρακώματα…
Από το μπάχαλο στην Εμπορική στο τιμόνι της Οικονομίας
ge002Στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Σημίτη τοποθετήθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία πωλήθηκε στη γαλλική Credit Agricole.
Μιχελής, ως γενικός διευθυντής στην Εμπορική Τράπεζα (2000-2003), και Στουρνάρας, ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος, έβαλαν την υπογραφή τους όταν η Εμπορική διέγραψε σχεδόν 1 δις ευρώ από τα ίδια κεφάλαια, ως αποτέλεσμα υποαξίας ελληνικών μετοχών που είχε αγοράσει μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Εμπορική Τράπεζα υπό τη διοίκηση Στουρνάρα – Μιχελή είχε χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα από την πώληση της Ιονικής για να στηρίξει το ελληνικό Χρηματιστήριο με αγορές επί διαφόρων μετοχών οι οποίες έχασαν την αξία τους. Οι γνώσεις του περί Χρηματιστηρίου αξιοποιήθηκαν το 2005, όταν διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακής, για να αναλάβει εν συνεχεία γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.
Σε αυτή τη θέση ο κ. Στουρνάρας διέπρεψε με τις εκτιμήσεις και τις αντιφάσεις του. Ο αρχιτραπεζίτης, ως άλλος Δρ. Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ, άλλοτε αμφισβητούσε το ύψος του ελλείμματος για το 2009, χαρακτηρίζοντας υπερβολικό το 15,9% της ΕΛΣΤΑΤ, κι άλλες φορές το δικαιολογούσε «βάσει της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας». Κι αυτό θα το καταπίναμε, αν έπεφτε μέσα στις θετικές εκτιμήσεις του για την επάνοδο της ανάπτυξης στη χώρα. «Στο ΙΟΒΕ θεωρούμε ότι το 2012 θα πετύχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», έλεγε το 2011 από τη θέση του επικεφαλής του Ινστιτούτου. Ως υπουργός Οικονομικών όμως… τζίφος. «Μπορούμε να συνάψουμε συμμαχίες, με οικονομικά οφέλη, με την Κίνα αλλά και με χώρες της Μέσης Ανατολής που η κρίση δεν τις έχει αγγίξει», έλεγε από το ΙΟΒΕ, όμως από την πολυθρόνα του υπουργείου δεν έκανε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση…
Τα χρόνια της υπουργίας και οι σχέσεις με τους ξένους
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών έδειξε από νωρίς τη διάθεσή του να εφαρμοστούν οι σκληροί μνημονιακοί όροι στη χώρα. Πώς θα γινόταν αυτό; Μα, με την εξόντωση της μεσαίας τάξης μέσω φορομπηχτικής πολιτικής, κατάργησης της περιουσίας του Έλληνα, διάλυσης της αγοράς και καταβαράθρωσης της απασχόλησηςΟτιδήποτε για να σωθεί η χώρα, αρκεί να μην επηρεαστούν τα υψηλά κοινωνικά στρώματα και να μην δυσαρεστηθούν οι ξένοι. Άλλωστε, ο ίδιος είπε για τον ΕΝΦΙΑ ότι «είναι ο αποτελεσματικότερος και κοινωνικά δικαιότερος φόρος» λίγες μέρες πριν ζητήσει την εξαίρεση της Τράπεζας της Ελλάδος από την καταβολή του…
Τράπεζες και Χρηματιστήριο έτυχαν της προσοχής του κ. Στουρνάρα στα χρόνια της υπουργίας του, όπως επιβαλλόταν από την κρισιμότητα των στιγμών. Στη ΝΔ του πιστώνουν ότι κράτησε όρθιο το τραπεζικό σύστημα. Δυστυχώς όμως με απώλειες. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για το οποίο πολλοί χρεώνουν λανθασμένους χειρισμούς στον κ. Στουρνάρα, δεν διασώθηκε, καθώς δεν φρόντισε να «δεθεί» με άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (Attica Bank).
image004Για το πώς έβλεπε και κατά πάσα πιθανότητα συνεχίζει να βλέπει τους εκπροσώπους των θεσμών -την τρόικα, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- ο κ. Στουρνάρας, ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις του στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θεωρητικά διερευνούσε τις ευθύνες ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΕ για τις αστοχίες των Μνημονίων που επιβλήθηκαν και κατέστρεψαν τη χώρα μας. «Η συνεργασία μας είναι αποτελεσματική σε γενικές γραμμές, χωρίς, βεβαίως, να λείπουν οι επιμέρους διαφορές και οι διαφορετικές προσεγγίσεις». Ναι, αυτή η απάντηση δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την άνοιξη του 2014, όταν η πολιτική της ασφυκτικής λιτότητας είναι στο pick της μετά την «κυβίστηση» Σαμαρά, όταν κλήθηκε να περιγράφει την ποιότητα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών της τρόικας! Πιο εξωφρενική, ωστόσο, ήταν η απάντησή του στο ερώτημα «Είστε ικανοποιημένος με τους στόχους και τα αποτελέσματα του προγράμματος στη χώρα σας;». «Σήμερα, έπειτα από τέσσερα χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή οποιαδήποτε κριτήριο κι αν χρησιμοποιηθεί»… Ούτε πειραματόζωο-ζόμπι υπό την επήρεια ψυχοφαρμάκων σε πιλοτικό πρόγραμμα λοβοτομής δεν θα έδινε αυτή την απάντηση τότε, με ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και κοντά στα δύο εκατομμύρια πολίτες κάτω ή στο όριο της φτώχειας.
Στο ίδιο πλαίσιο, τα 11,5 δις ευρώ του ΤΧΣ πήγαν στην προληπτική πιστωτική γραμμή κι όχι στις τράπεζες για ρευστότητα. Αυτή η επιλογή Στουρνάρα ήταν η αφορμή για σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, που χαρακτήρισε εγκληματική την κίνησή του«Είναι εγκληματική η επιλογή για τη διάθεση των 11,5 δις, που από την αρχή προορίζονταν για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για άλλους σκοπούς», είχε πει τότε ο πρωθυπουργός.
Φίλοι και συγγενείς
Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει κατηγορηθεί και για τα πεπραγμένα στενών συνεργατών αλλά και συγγενών του. «Να πείτε στον Ντράγκι, κύριε πρωθυπουργέ, ότι τη μέρα που έβγαινε το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη δημοσιότητα ο Στουρνάρας, σε συνεννόηση με τον Σαμαρά, βγήκε από το Μαξίμου και είπε ότι στηρίζει την κυρία Σακελλαρίου. Ο ίδιος άνθρωπος που εξαφάνισε την Εμπορική, που υπό την εποπτεία του παίρνει θαλασσοδάνειο ο Αλαφούζος. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, φλερτάρει με την κακουργηματική απιστία και καλά θα κάνει η κυβέρνηση να ζητήσει τώρα την παραίτησή του», φώναζε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος στον Αλέξη Τσίπρα, με στόχο τόσο τον Γιάννη Στουρνάρα όσο και τη στενή συνεργάτη του και απελθούσα πλέον διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ. Μάλλον ο βουλευτής έχει προηγούμενα με τον διοικητή της ΤτΕ, καθώς κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τις δουλειές που αναλάμβανε η σύζυγος του κ. Στουρνάρα, Σταυρούλα Νικολοπούλου, ως γενική διευθύντρια της εταιρείας Mind Work BVusiness Solutions ΕΠΕ, στην οποία βασικοί εταίροι εμφανίζονταν οι Μυρτώ και Νεφέλη Στουρνάρα, κόρες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας…
Η παρέα, πάντως, του Γιάννου Παπαντωνίου, στενού φίλου και συγγενή μέσω κουμπαριάς, λείπει σήμερα από τον κ. Στουρνάρα, καθώς ο πρώην υπουργός του Κώστα Σημίτη είναι στο Πακιστάν και διδάσκει. Η πραγματικότητα είναι ότι στον Γιάννη Στουρνάρα έχουν απομείνει λίγοι αλλά πιστοί συμπαραστάτες, κυρίως στον χώρο των ΜΜΕ, από πρόθυμους -ανώνυμους- διακινητές των διαρροών του στο Διαδίκτυο μέχρι επώνυμους νέας εσοδείας αρθρογράφους στην «εγκυρότερη» καθημερινή εφημερίδα και μνημονιακούς τηλεοπτικούς σχολιαστές.
Πηγή: «Επίκαιρα»
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.