SDC10322
Στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ξεναγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, πλαισιωμένος από νομικούς συμβούλους του πολιτικού του γραφείου και του υπουργείου Άμυνας, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.
Η στιγμή της άφιξης του υπουργού στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ

Στην ξενάγηση που έγινε από εργαζομένους της ΕΛΒΟ και του προεδρείου των εργαζομένων, παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ’ αντιπρόεδρος της Βουλής), Λίτσα Αμανατίδου, ενώ το παρόν έδωσε και η πολιτευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Στέλλα Βαλάνη-Ντολοπούλου. Εκεί βρέθηκε και το μέλος της ΕΕ της ΕΔΟΘ, Παναγιώτης Φραγκίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.
Ο Κώστας  Ήσυχος επανέλαβε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως η επίσκεψή του πραγματοποιήθηκε για καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων και όχι για την πώληση της εταιρείας.
SDC10346

Ο Κώστας Ήσυχος δήλωσε έκπληκτος από τον τεχνολογικό εξοπλισμό και την τεχνογνωσία των υπαλλήλων, ενώ διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν νομικοί τρόποι να παρακαμφθεί το θέμα με τον ειδικό εκκαθαριστή (σ.σ. υπήρχαν δύο εκπρόσωποι του ειδικού εκκαθαριστή παρόντες στην ΕΛΒΟ).


Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι θα ριχτεί άπλετο φως σε όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια και κυρίως την περίοδο που διοικούσε την ΕΛΒΟ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
SDC10320

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τον Κώστα Ήσυχο να περάσει νόμος που να περιέρχεται η ιδιοκτησία του εργοστασίου 100% στο δημόσιο, να αρχίσει άμεσα να λειτουργεί η ΕΛΒΟ, υπογραμμίζοντας ότι δεν θέλουν να πληρώνονται και να μη δουλεύουν, αλλά ζητούν να δουλέψει το εργοστάσιο και να αρχίσει να παράγει, καθώς μπορεί να φέρει πολλά λεφτά στο ίδιο το κράτος.
SDC10332
Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή στους χώρους της ΕΛΒΟ υπάρχουν 11 οχήματα (τύπου Oshkoch και ΜΑΝ) που είναι από την παρτίδα των 309 που έπρεπε να έχει παραλάβει το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, αλλά επειδή καθυστέρησε η ανακατασκευή, δεν έχουν παραδοθεί. Τα λεφτά που μπορεί να πάρει το κράτος ανέρχονται μόνο γι’ αυτά τα οχήματα στο ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, από τη στιγμή που κάθε όχημα για ανακατασκευή κοστίζει περί τα 80-90.000 ευρώ.
Ο Κώστας Ήσυχος ζήτησε από την αρχή να περιηγηθεί στους χώρους της ΕΛΒΟ, να δει τα περιουσιακά στοιχεία που κράτους, όχι για να πωληθούν όπως τόνισε, αλλά για να γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας την περιουσία του.
Μάλιστα, ενημερώθηκε για το γεγονός ότι υπάρχει ειδικός θάλαμος, το λεγόμενο Κέντρο Δοκιμών Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας, από τους μοναδικούς στην Ευρώπη σε αυτό το μέγεθος, που κοστίζει περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ!

Ξενάγηση στο Κέντρο Δοκιμών Ηλεκτρομαγνητικής Συμβατότητας

SDC10351

Σύσκεψη με το προεδρείο εργαζομένων

SDC10364
Ο Κώστας Ήσυχος και το επιτελείο του, προχώρησαν σε σύσκεψη με το προεδρείο των εργαζομένων, όπου αντάλλαξαν απόψεις και μίλησαν για αρκετή ώρα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, αλλά και για όλη την κατάσταση που επικρατεί…
Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Θεόδωρος Αλιόγκας ζήτησε να σταματήσει το καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης της εταιρίας και να περάσει η ιδιοκτησία της στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης ανέφερε ότι η ΕΛΒΟ είναι μια προχωρημένη βιομηχανία με τεράστιες δυνατότητες. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει γρήγορες αποφάσεις, να ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς και πρότεινε την κατάρτιση ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού για την ανάπτυξη της ΕΛΒΟ σε βάθος δεκαετίας.

Οι δηλώσεις του Κώστα Ήσυχου προς τους δημοσιογράφους

Ο πρόεδρος των εργαζομένων, Θόδωρος Αλιόγκας

Δ. Χαραλαμπίδου: “Κόκκινες” γραμμές ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου σημείωσε: «Όπως η κυβέρνηση έχει «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έτσι κι εγώ μεταφέρω την «κόκκινη γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης σχετικά με την ΕΛΒΟ. Να σταματήσει άμεσα η ειδική εκκαθάριση, να περιέλθει το 100% σε δημόσια ιδιοκτησία και αποκλειστικά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και να πραγματοποιηθεί άνοιγμα στις συνεργασίες με ξένα κράτη και τον ιδιωτικό τομέα για την ανάπτυξή της».

Ομιλία προς τους εργαζομένους

SDC10371

Στο τέλος της περιοδείας του, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε σε όλους τους εργαζομένους, στο κυλικείο της ΕΛΒΟ, όπου παρέδωσε και έναν θυρεό του υπουργείου στον πρόεδρο των εργαζομένων. Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε προς τους εργαζομένους ότι δεν θα πωληθεί η ΕΛΒΟ, το υπουργείο Άμυνας είναι συνιδιοκτήτης και πελάτης, θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις και κυρίως τι συνέβη την περίοδο που διοικούσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως δεν πρόκειται να συνεχιστεί η διαδικασία εκχώρησης σε ό,τι αφορά τα ελληνικά αμυντικά συστήματα και τόνισε πως χρειάζονται αναδιαρθρώσεις και εξωστρέφεια στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σωτηρία, η επιβίωση και η ανάπτυξη της εταιρείας.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δ. Μάρδα, ο οποίος αναμένονταν να παραβρεθεί σήμερα στην ΕΛΒΟ, μαζί με τον Κώστα Ήσυχο, αλλά τελικά δεν πήγε…
Η περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ κράτησε πάνω από δύο ώρες. Φεύγοντας ο Κώστας Ήσυχος ζήτησε και πήρε ένα φάκελο με όλα τα στοιχεία των συμβάσεων που υπήρχαν και υπάρχουν, ενώ μέσα στον φάκελο υπήρχαν και άλλα στοιχεία τα οποία ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.