Σε παράλληλες επιχειρήσεις διπλωματίας και προπαγάνδας εξελίσσεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού των Εξωτερικών Τζων Κέρρυ στο Σότσι, με εγκάρδια υποδοχή, μακρές συνομιλίες, γεύμα και κοινή κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων με τον Ρώσο ομόλογό του κ.Λαβρώφ -και μακρά, στην αρχή, αβεβαιότητα εάν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Πούτιν.
Ενώ η χθεσινή ανακοίνωση του Σταίητ Ντηπάρτμεντ και τα σημερινά ελάχιστα σχετικά τηλεγραφήματα αμερικανικών πρακτορείων δεν έπαψαν να μιλούν για συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο, προσθέτοντας ότι ο κ.Κέρυ θα συναντηθεί ε π ί σ η ς με τον κ. Λαβρώφ, η πραγματοποίηση της συνάντησης του Αμερικανού υπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο επιβεβαιώθηκε τελικά από τη ρωσική πλευρά περί το μεσημέρι.
Μετά την πραγματοποίηση και αυτής της συνάντησης προς το τέλος της ημέρας θα γίνουν δηλώσεις των δύο ανδρών, από τις οποίες δεν αναμένονται κοσμογονικές διαφοροποιήσεις στις στάσεις των δύο πλευρών.
Οι ενδείξεις είναι ότι πρόκειται περί μιας εκεχειρίας προς αναγνώριση θέσεων των δύο ψυχρών εμπολέμων, με την αμερικανική πλευρά να προσπαθεί να υποβαθμίσει την υποχώρηση της πρωτοβουλίας και να εμφανίσει μιαν ανισότητα επιπέδων των συμμετόχων. Και την ρωσική πλευρά να εμφανίζει σε όλα τα δελτία του διεθνούς δικτύου R.T. τον κ. Τζων Κέρυ να δηλώνει οτι «η Ρωσία είναι ένας θρασύτατος επιδρομέας», ότι «επιδίδεται σε μια απροκάλυπτη επιθετική εκστρατεία» και ότι καταβάλλει μιά «κυνική και πανθομολογούμενη επιχείρηση αποσταθεροποίησης», επισημαίνοντας έτσι την αντίφαση δηλώσεων και επίσκεψης.
Ανώνυμο στέλεχος του Σταίητ Ντηπάρμεντ, της συνοδείας του κ. Κέρρυ, εξήγησε στους δημοσιογράφους: «Είναι σημαντικό να κρατήσουμε ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας και να προσπαθήσουμε να μιλήσουμε με το πρόσωπο που παίρνει τις αποφάσεις στην κορυφή. Υπάρχει πολύ έργο ( business )που μπορούμε να κάνουμε μαζί, ‘αν ενδιαφέρονται».
Business μαζί με κυρώσεις και πόλεμο προπαγανδιστικής δαιμονοποίησης του Ρώσου προέδρου, τον οποίο η κ. Χίλαρυ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον εξομοίασαν με τον Χίτλερ;
Πηγές στην Ουάσιγκτων αναφέρουν την επιδίωξη να μάθουν εάν υπάρχει χαλάρωση στήν υποστήριξη της Ρωσίας προς τον Σύρο Πρόεδρο ΄Ασσαντ, ελπίζοντας ότι οι τελευταίες ήττες του στρατού του μπορεί να άλλαξαν τη στάση της Μόσχας. Θεωρούν επίσης σημαντικό να συζητήσουν με τον Πρόεδρο Πούτιν τις διπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που θα πρέπει να τερματισθούν στις 30 Ιουνίου, με περιορισμό του προγράμματος από το Ιράν και « χ α λ ά ρ ω σ η» ( κατά την Ουάσιγκτων) των Δυτικών κυρώσεων εναντίον του.
Περί Ουκρανίας αναφέρεται το προπαγανιστικό αίτημα « απόσυρσης των βαρέων ρωσικών όπλων από τις αποσχισμένες επαρχίες και η ανάγκη πίεσης στους αντάρτες για τον σεβασμό της εκεχειρίας».
Σε πρωϊνή συνέντευξή του στο ρωσικό κανάλι Ρ.Τ., για το οικονομικό αδιέξοδο της Ελλάδος στον θανάσιμο εναγκαλισμό των εταίρων της, ο Αμερικανός καθηγητής και τέως υπουργός του Ρήγκαν Πωλ Γκραιγκ Ρόμπερτς ρωτήθηκε πως εξηγεί την αιφνίδια αμερικανική πρωτοβουλία συνάντησης υψηλού επιπέδου, εν μέσω εκστρατείας κυρώσεων και εχθρικής προπαγάνδας.
Απάντησε ότι η εικόνα που προέκυψε από την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία με την επέτειο τη Νίκης, κινεζικά στρατεύματα δίπλα στα ρωσικά, το Κινέζο πρόεδρο δεξιά του Ρώσου, κινέζικα πολεμικά δίπλα στα ρωσικά στη Σεβαστούπολη, τη συμμαχία της χώρας με τον πολυπληθέστερο πληθυσμό και της χώρας με την μεγαλύτερη εδαφική έκταση, αμφότερων πυρηνικά οπλισμένων μέχρι τα δόντια, είναι ικανή να βάλει τις σκέψεις ίσως στον δρόμο της λογικής...
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.