Προσβασιμότητα, Τουρισμός & Ελλάδα. Κατά πόσο αυτές οι τρεις λέξεις συνδέονται, συγκρούονται ή συνάδουν; Η έννοια της λέξης προσβασιμότητα αποκτά άλλη υπόσταση όταν αυτή αφορά ανθρώπους με αναπηρίες (ΑμεΑ). Κατά πόσο είναι εφικτό ή μη για αυτή την ομάδα ανθρώπων να απολαύσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους; Πόσο εύκολα ή όχι μπορούν να οργανώσουν το ταξίδι τους; Ποιους παράγοντες θα πρέπει να λάβουν υπόψη; Ποιες πόλεις της χώρας μας είναι κατάλληλες για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα;
Η ομάδα του prosvasis.co απαντά στα κύρια ερωτήματα για τον τουριστικό προφίλ της Ελλάδας για ΑμεΑ.
Ελλάδα και Τουρισμός για ΑμεΑ
Κατά πόσο η Ελλάδα είναι τουριστικά προσβάσιμη για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες;
Η χώρα μας έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές και θησαυρούς που εάν κάποιος τις ανακαλύψει θα την κατατάξει σε μια από τις πιο μαγευτικές χώρες του κόσμου. Τι ισχυεί όμως με τις υποδομές για ΑμεΑ που διαθέτει; Η Ελλάδα δεν είναι πλήρως προσβάσιμη χώρα, αυτό άλλωστε δεν το επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις και η ανάπλαση του εδάφους της. Η χώρα μας είναι γεμάτη όμορφες γωνιές που, μέσα από φωτογραφίες, κάνουν το γύρο του κόσμου, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές. Παρά το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναμένεται να περάσει τις πύλες του αεροδρομίου και το φετινό καλοκαίρι και να έρθει σε επαφή με τη σπάνια ελληνική ομορφιά, οι πόλεις της και τα χωριά της δεν έχουν πλήρη προσβασιμότητα και σωστές υποδομές. Δε συμβαίνει, βέβαια, αυτό με όλες. Υπάρχουν υποδομές και μάλιστα καλοφτιαγμένες για να ικανοποιήσουν τα γούστα κάθε επισκέπτη που σίγουρα θα θέλει να τις επισκεφτεί ξανά. Το θέμα λοιπόν με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχουν (έστω και λίγες) υποδομές και οργανωμένες πόλεις, παραλίες, δραστηριότητες και επιχειρήσεις για ΑμεΑ, αλλά δεν είναι γνωστές στο κοινό που απευθύνονται. Γι’ αυτό το λόγο αναπτύχτηκε η πλατφόρμα prosvasis.co που μέχρι τώρα αφορά ελληνικούς προορισμούς και έχει σκοπό να αντιμετωπίσει αυτό το κενό της αγοράς στην πληροφόρηση.
Ο χώρος της αναπηρίας είναι τεράστιος και τα είδη αυτής πολλά. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: όρασης, ακοής-ομιλίας, κίνησης και παθολογικά (νεφροπαθείς, διαβητικοί κτλπ). Αυτή τη στιγμή θα ήταν δυστυχώς ακατόρθωτο αν και αναγκαίο και προαπαιτούμενο, να καλύψουμε όλες αυτές τις κατηγορίες αναπηρίας. Για να μιλήσουμε για προσβάσιμο τουρισμό θα έπρεπε να υπάρχουν παροχές και υποδομές για όλες αυτές τις κατηγορίες, ωστόσο λόγω του μεγέθους του χώρου έχουμε ξεκινήσει να ασχολούμαστε κυρίως με την κινητική αναπηρία και συγκεκριμένα με τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίο (υπολογίζονται στην Ελλάδα στους 130 χιλιάδες και στην Ευρώπη στα 5 εκατομμύρια). Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υποδομές για αυτούς τους χρήστες μπορούν να καλύψουν και μια άλλη μεγάλη κατηγορία, αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων (ηλικιωμένους με μειωμένη κινητικότητα, μητέρες με παιδικό καρότσι κτλπ).
Ποιες περιοχές-πόλεις της χώρας μας είναι κατάλληλες για ανθρώπους με αναπηρία και ποια τα κριτήρια που την κάνουν κατάλληλη ή μη;
Υπάρχουν ελάχιστες πόλεις ή περιοχές που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειγμα προσβασιμότητας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μια ράμπα δεν κάνει κάποιο σημείο προσβάσιμο. Ένα σημείο θεωρείται προσβάσιμο όταν πληρεί κάποιες προυποθέσεις και διαθέτει ένα σύνολο υποδομών τόσο σε επίπεδο κτηρίων, όσο και σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες και πεζοδρόμια. Χρειάζονται κατάλληλες διαστάσεις σε διαδρόμους, πεζοδρόμια, ανελκυστήρες και ράμπες. Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δίνεται και στη διασύνδεση των προσβάσιμων σημείων, καθώς ένα άτομο με αμαξίδιο θα πρέπει να μπορεί να πάει από το ένα σημείο στο άλλο. Π.χ. μια κατάλληλη θέση παρκαρίσματος ΑμεΑ πρέπει να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα προσβάσιμα σημεία, αλλιώς δεν εξυπηρετεί το λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε.
Στην πόλη της Κομοτηνής έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος που οφείλεται στο σύλλογο «περπατώ», perpato.gr, και αποτελεί την πόλη-πρότυπο σχετικά με την προσβασιμότητα, όπου πολλά άτομα με αμαξίδιο μετακομίζουν μόνιμα εκεί από άλλα σημεία της Ελλάδας, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Τα πεζοδρόμια έχουν διαμορφωθεί με το κατάλληλο πλάτος και ράμπες με σωστή κλίση. Ορισμένα σημεία μαζικής εστίασης διαθέτουν κατάλληλη ράμπα στην είσοδο ενώ οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έχουν προβλέψει για την πρόσβαση και όλα αυτά να συνοδεύονται από κατάλληλες θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ.
Στη Κω, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Β. Χαδούλης (ο ίδιος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου), έχει γίνει ικανοποιητική δουλειά καθώς υπάρχουν κατάλληλη ποδηλατόδρομοι όπου μπορούν να κινούνται αμαξίδια, μια προσβάσιμη παραλία με κατάλληλες υποδομές και ένα σύνολο πέντε ξενοδοχείων τα οποία διαθέτουν κατάλληλα διαμορφωμένα δωμάτια για αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης συγκεκριμένα τουριστικά αξιοθέατα διαθέτουν κατάλληλη πρόσβαση.
Και αρκετές ακόμα πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη…
Ποιες είναι οι κατάλληλες υποδομές σε παραλίες για να θεωρηθούν ιδανικές για ΑμεΑ;
Χρειάζεται ένα σύνολο υποδομών για να υπάρξει σωστή πρόσβαση σε παραλίες, όπως οριοθετημένη θέση παρακρίσματος ΑμεΑ, κατάλληλο διάδρομο με σωστή κλίση που να διασύνδεει τη θέση πάρκινγκ με την παραλία και ένα αμφίβιο αμαξίδιο για την είσοδο στην θάλασσα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η πλατφόρμα seatrac (αυτά είναι τα ελάχιστα). Το ιδανικό θα ήταν να συνοδεύονται από μεγάλο αποδυτήριο κατάλληλο για αμαξίδιο, τουαλέτα ΑμεΑ και τοπικό ναυαγοσώστη.
Ορισμένες παραλίες και στα νησιά διαθέτουν τα ελάχιστα που αναφέραμε πιο πάνω με το πρόβλημα όμως να εστιάζεται στη χρονική τοποθέτηση τους (καθώς δεν αποτελούν μόνιμες κατασκευές) και υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι που δε φημίζονται για την οργάνωση και την ταχύτητά τους με τις περισσότερες υποδομές να επανατοποθετούνται στα τέλη Αυγούστου.
Ωστόσο για το σύστημα SeaTrac το οποίο αποτελεί τη μόνη πλατφόρμα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ΑμεΑ, μπορείτε να δείτε που έχει τοποθετηθεί στις ιστοσελίδες prosvasis.co και tobea.gr. Για τη χρήση της πλατφόρμας seatrac θα πρέπει να προμηθευτείτε το απαραίτητο τηλεκοντρόλ από το Δήμο που ανήκει η περιοχή όπου είναι τοποθετημένη και να ρωτήσετε αν έχει επανατοποθετηθεί για την τρέχουσα σεζόν.
Προτάσεις και Συμβουλές από το prosvasis.co
Ποιους προορισμούς θα προτείνατε για αυτό το καλοκαίρι;
Χανιά στο ειδικό ξενοδοχείο για αναπηρικά αμαξίδια ERIA resort με κατάλληλη πισίνα και συνοδευόμενες δραστηριότητες και εκδρομές σε τοπικά αξιοθέατα με κατάλληλα μεταφορικά μέσα και πιστοποίηση ACCESSIBILITY PASS.
Eria Resort
Στην Πάτρα με το κατάλληλο ξενοδοχείο Smart Hotel, πεζόδρομους με κατάλληλη κλίση, θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ, και προσβάσιμο μουσείο Πατρών, το προσβάσιμο εκθεσιακό κέντρο Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και επιλεγμένους προσβάσιμους χώρους εστίασης.
Το νησί της Κω παρέχει πλήρη προσβασιμότητα για όλους. Με εκπληκτικούς πεζοδρόμους, προσβάσιμα καφέ και εστιατόρια και τον ήχο από τον αέρα των φοινικόδεντρων δίνει την αίσθηση ενός τροπικού νησιού. Εκτός από τα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές η καθημερινή ζωή και κίνηση στο νησί αποκτάει την ένταση της σε πλατείες, τα λιμάνια και άλλα σημεία που είναι τα τοπόσημα κάθε περιοχής και που συγκεντρώνουν ένα πλήθος από δραστηριότητες για ΑμεΑ.
Το προσβάσιμο ξενοδοχείο για αναπηρικά αμαξίδια Siren Resort που βρίσκεται στο Λουτράκι και διαθέτει και κατάλληλη ράμπα για άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.
Siren Resort
Για ημερήσιες εξορμήσεις στη φύση για όσους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη το ορεινό καταφύγιο «Χορτιάτη».
Παρέχονται τα απαραίτητα μέσα (ειδικά αμαξίδια ηλεκτροκίνητα ή χειροκίνητα), εξοπλισμός για δραστηριότητες, πλήρη διατροφή (προσαρμοσμένο διαιτολόγιο εφόσον είναι απαραίτητο), μετακίνηση, καθώς και 24ωρη υγειονομική υποστήριξη. Η δυνατότητα υλοποίησης ορισμένων δράσεων, εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση, την προηγούμενη εμπειρία του ενδιαφερομένου, την εποχή του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες. Παρέχεται ειδικός σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων διακοπών και αναψυχής για άτομα που χρήζουν αυξημένης φροντίδας ΑμεΑ, με πλήρη υγειονομική υποστήριξη.
Κουπόνια και προσφορές για προσβάσιμες διακοπές μπορείτε να βρείτε στο blog της Prosvasis, αλλά και επικοινωνώντας στο e-mail (info@prosvasis.co) και στη σελίδα της Prosvasis στο facebook.
Συμβουλές για τις διακοπές:
Τι να προσέξουν, με τι να εφοδιαστούν, τι μπορούν να κάνουν στους συγκεκριμένους προορισμούς
Δραστηριότητες για τις οποίες μπορούν να ενημερωθούν οι χρήστες αμαξιδίου είναι η ιππασία για εμποδιζόμενα άτομα και σπορ όπως παραπέντε κ.α. Επιπλέον αξιοθέατα που είναι προσβάσιμα και βόλτα με σκάφος. Όμορφες πλαγιές όπως στο Πήλιο που μπορεί κάποιος να απολάυσει θέα που κόβει την ανάσα, να διαβάσει ένα βιβλίο και έρθει σε επαφή με το φυσικό τοπίο.
Απαραίτητος παράγοντας είναι να ελέγχουν και την προσβασιμότητα των μεταφορικών μέσων π.χ. αεροπλάνων, πλοίων και ταξί στην περιοχή. Σε περίπτωση αμφιβολιών για την προσβασιμότητα ξενοδοχείων ή άλλων τουριστικών σημείων να κάνουν απαραίτητα ένα τηλεφωνικό έλεγχο ή να κάνουν μια δημοσίευση στο Facebook στο Prosvasis ή στο email επικοινωνίας μας για να πάρουν γνώμη από άλλους που έχουν επισκεφτεί τον συγκεκριμένο προορισμό και από εμάς που έχουμε ελέγξει και βαθμολογήσει την προσβασιμότητα. Παρέχοντας τους εικόνες θα μπορούν να κρίνουν και οι ίδιοι.
Για την επιλογή του προορισμού δεν αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ξενοδοχείο, αλλά τα ΑμεΑ να έχουν συνοδευτικές δραστηριότητες ώστε να μη μείνουν κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και να εξερευνήσουν και τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, στη Σαντορίνη, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία με υποδομές ΑμεΑ, τα πολλά σοκάκια με σκαλοπάτια καθιστούν την κίνηση στο νησί σχεδόν αδύνατη. Αυτό που προσπαθούμε να παρέχουμε είναι ολοκληρωμένα πακέτα και ξενοδοχεία με πλήρη προσβασιμότητα σε παραλίες και αναψυχή. Είναι απαραίτητος παράγοντας για ένα ταξίδι να μπορείς να δεις και να διασκεδάσεις… δεν αρκεί μόνο η υποδομή του ξενοδοχείου.
Από εκεί και πέρα απαιτείται να εφοδιαστούν με καλή ψυχολογία και όρεξη να ανακαλύψουν τον προορισμό τους!
Λίγα λόγια για την ομάδα prosvasis.co
Η ομάδα Prosvasis.co δημιουργήθηκε, από τεσσάρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, θέλοντας να καθιερώσει στη συνείδηση των ανθρώπων πως η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων και όχι μόνο των λίγων, με σκοπό την αναβάθμιση της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.
Το Prosvasis.co είναι μια νέα online διαδικτυακή πλατφόρμα οργανωμένου δικτύου προσβασιμότητας για ΑμεΑ και ατόμων που χρήζουν κυρίως ιατρικής αποθεραπείας μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Η διαδικτυακή πλατφόρμα του prosvasis αποτελεί ένα online εργαλείο συγκέντρωσης προσβάσιμων σημείων, τουριστικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, για την Ελλάδα. Ο κάθε χρήστης ΑμεΑ μπορεί να αναζήτησει σημεία, να αξιολογήσει καθώς και να προσθέσει ο ίδιος. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί και η σελίδα www.accessiblebooking.com όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν αποκλειστικά προσβάσιμα ξενοδοχεία.
Ακολουθήστε το prosvasis.co σε facebook, twitter και instagram.
πηγή
Η ομάδα του prosvasis.co απαντά στα κύρια ερωτήματα για τον τουριστικό προφίλ της Ελλάδας για ΑμεΑ.
Ελλάδα και Τουρισμός για ΑμεΑ
Κατά πόσο η Ελλάδα είναι τουριστικά προσβάσιμη για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες;
Η χώρα μας έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές και θησαυρούς που εάν κάποιος τις ανακαλύψει θα την κατατάξει σε μια από τις πιο μαγευτικές χώρες του κόσμου. Τι ισχυεί όμως με τις υποδομές για ΑμεΑ που διαθέτει; Η Ελλάδα δεν είναι πλήρως προσβάσιμη χώρα, αυτό άλλωστε δεν το επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις και η ανάπλαση του εδάφους της. Η χώρα μας είναι γεμάτη όμορφες γωνιές που, μέσα από φωτογραφίες, κάνουν το γύρο του κόσμου, εντυπωσιάζοντας ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ταξιδευτές. Παρά το μεγάλο αριθμό επισκεπτών που αναμένεται να περάσει τις πύλες του αεροδρομίου και το φετινό καλοκαίρι και να έρθει σε επαφή με τη σπάνια ελληνική ομορφιά, οι πόλεις της και τα χωριά της δεν έχουν πλήρη προσβασιμότητα και σωστές υποδομές. Δε συμβαίνει, βέβαια, αυτό με όλες. Υπάρχουν υποδομές και μάλιστα καλοφτιαγμένες για να ικανοποιήσουν τα γούστα κάθε επισκέπτη που σίγουρα θα θέλει να τις επισκεφτεί ξανά. Το θέμα λοιπόν με την Ελλάδα είναι ότι υπάρχουν (έστω και λίγες) υποδομές και οργανωμένες πόλεις, παραλίες, δραστηριότητες και επιχειρήσεις για ΑμεΑ, αλλά δεν είναι γνωστές στο κοινό που απευθύνονται. Γι’ αυτό το λόγο αναπτύχτηκε η πλατφόρμα prosvasis.co που μέχρι τώρα αφορά ελληνικούς προορισμούς και έχει σκοπό να αντιμετωπίσει αυτό το κενό της αγοράς στην πληροφόρηση.
Ο χώρος της αναπηρίας είναι τεράστιος και τα είδη αυτής πολλά. Μπορούμε να τα χωρίσουμε σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες: όρασης, ακοής-ομιλίας, κίνησης και παθολογικά (νεφροπαθείς, διαβητικοί κτλπ). Αυτή τη στιγμή θα ήταν δυστυχώς ακατόρθωτο αν και αναγκαίο και προαπαιτούμενο, να καλύψουμε όλες αυτές τις κατηγορίες αναπηρίας. Για να μιλήσουμε για προσβάσιμο τουρισμό θα έπρεπε να υπάρχουν παροχές και υποδομές για όλες αυτές τις κατηγορίες, ωστόσο λόγω του μεγέθους του χώρου έχουμε ξεκινήσει να ασχολούμαστε κυρίως με την κινητική αναπηρία και συγκεκριμένα με τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίο (υπολογίζονται στην Ελλάδα στους 130 χιλιάδες και στην Ευρώπη στα 5 εκατομμύρια). Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι υποδομές για αυτούς τους χρήστες μπορούν να καλύψουν και μια άλλη μεγάλη κατηγορία, αυτή των εμποδιζόμενων ατόμων (ηλικιωμένους με μειωμένη κινητικότητα, μητέρες με παιδικό καρότσι κτλπ).
Ποιες περιοχές-πόλεις της χώρας μας είναι κατάλληλες για ανθρώπους με αναπηρία και ποια τα κριτήρια που την κάνουν κατάλληλη ή μη;
Υπάρχουν ελάχιστες πόλεις ή περιοχές που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειγμα προσβασιμότητας. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι μια ράμπα δεν κάνει κάποιο σημείο προσβάσιμο. Ένα σημείο θεωρείται προσβάσιμο όταν πληρεί κάποιες προυποθέσεις και διαθέτει ένα σύνολο υποδομών τόσο σε επίπεδο κτηρίων, όσο και σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες και πεζοδρόμια. Χρειάζονται κατάλληλες διαστάσεις σε διαδρόμους, πεζοδρόμια, ανελκυστήρες και ράμπες. Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δίνεται και στη διασύνδεση των προσβάσιμων σημείων, καθώς ένα άτομο με αμαξίδιο θα πρέπει να μπορεί να πάει από το ένα σημείο στο άλλο. Π.χ. μια κατάλληλη θέση παρκαρίσματος ΑμεΑ πρέπει να επικοινωνεί με τα υπόλοιπα προσβάσιμα σημεία, αλλιώς δεν εξυπηρετεί το λόγο για τον οποίο φτιάχτηκε.
Στην πόλη της Κομοτηνής έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος που οφείλεται στο σύλλογο «περπατώ», perpato.gr, και αποτελεί την πόλη-πρότυπο σχετικά με την προσβασιμότητα, όπου πολλά άτομα με αμαξίδιο μετακομίζουν μόνιμα εκεί από άλλα σημεία της Ελλάδας, για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Τα πεζοδρόμια έχουν διαμορφωθεί με το κατάλληλο πλάτος και ράμπες με σωστή κλίση. Ορισμένα σημεία μαζικής εστίασης διαθέτουν κατάλληλη ράμπα στην είσοδο ενώ οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες έχουν προβλέψει για την πρόσβαση και όλα αυτά να συνοδεύονται από κατάλληλες θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ.
Στη Κω, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Β. Χαδούλης (ο ίδιος χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου), έχει γίνει ικανοποιητική δουλειά καθώς υπάρχουν κατάλληλη ποδηλατόδρομοι όπου μπορούν να κινούνται αμαξίδια, μια προσβάσιμη παραλία με κατάλληλες υποδομές και ένα σύνολο πέντε ξενοδοχείων τα οποία διαθέτουν κατάλληλα διαμορφωμένα δωμάτια για αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης συγκεκριμένα τουριστικά αξιοθέατα διαθέτουν κατάλληλη πρόσβαση.
Και αρκετές ακόμα πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη…
Ποιες είναι οι κατάλληλες υποδομές σε παραλίες για να θεωρηθούν ιδανικές για ΑμεΑ;
Χρειάζεται ένα σύνολο υποδομών για να υπάρξει σωστή πρόσβαση σε παραλίες, όπως οριοθετημένη θέση παρακρίσματος ΑμεΑ, κατάλληλο διάδρομο με σωστή κλίση που να διασύνδεει τη θέση πάρκινγκ με την παραλία και ένα αμφίβιο αμαξίδιο για την είσοδο στην θάλασσα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει η πλατφόρμα seatrac (αυτά είναι τα ελάχιστα). Το ιδανικό θα ήταν να συνοδεύονται από μεγάλο αποδυτήριο κατάλληλο για αμαξίδιο, τουαλέτα ΑμεΑ και τοπικό ναυαγοσώστη.
Ορισμένες παραλίες και στα νησιά διαθέτουν τα ελάχιστα που αναφέραμε πιο πάνω με το πρόβλημα όμως να εστιάζεται στη χρονική τοποθέτηση τους (καθώς δεν αποτελούν μόνιμες κατασκευές) και υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι που δε φημίζονται για την οργάνωση και την ταχύτητά τους με τις περισσότερες υποδομές να επανατοποθετούνται στα τέλη Αυγούστου.
Ωστόσο για το σύστημα SeaTrac το οποίο αποτελεί τη μόνη πλατφόρμα για αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα ΑμεΑ, μπορείτε να δείτε που έχει τοποθετηθεί στις ιστοσελίδες prosvasis.co και tobea.gr. Για τη χρήση της πλατφόρμας seatrac θα πρέπει να προμηθευτείτε το απαραίτητο τηλεκοντρόλ από το Δήμο που ανήκει η περιοχή όπου είναι τοποθετημένη και να ρωτήσετε αν έχει επανατοποθετηθεί για την τρέχουσα σεζόν.
Προτάσεις και Συμβουλές από το prosvasis.co
Ποιους προορισμούς θα προτείνατε για αυτό το καλοκαίρι;
Χανιά στο ειδικό ξενοδοχείο για αναπηρικά αμαξίδια ERIA resort με κατάλληλη πισίνα και συνοδευόμενες δραστηριότητες και εκδρομές σε τοπικά αξιοθέατα με κατάλληλα μεταφορικά μέσα και πιστοποίηση ACCESSIBILITY PASS.
Eria Resort
Στην Πάτρα με το κατάλληλο ξενοδοχείο Smart Hotel, πεζόδρομους με κατάλληλη κλίση, θέσεις παρκαρίσματος ΑμεΑ, και προσβάσιμο μουσείο Πατρών, το προσβάσιμο εκθεσιακό κέντρο Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και επιλεγμένους προσβάσιμους χώρους εστίασης.
Το νησί της Κω παρέχει πλήρη προσβασιμότητα για όλους. Με εκπληκτικούς πεζοδρόμους, προσβάσιμα καφέ και εστιατόρια και τον ήχο από τον αέρα των φοινικόδεντρων δίνει την αίσθηση ενός τροπικού νησιού. Εκτός από τα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές η καθημερινή ζωή και κίνηση στο νησί αποκτάει την ένταση της σε πλατείες, τα λιμάνια και άλλα σημεία που είναι τα τοπόσημα κάθε περιοχής και που συγκεντρώνουν ένα πλήθος από δραστηριότητες για ΑμεΑ.
Κως
Το προσβάσιμο ξενοδοχείο για αναπηρικά αμαξίδια Siren Resort που βρίσκεται στο Λουτράκι και διαθέτει και κατάλληλη ράμπα για άμεση πρόσβαση στη θάλασσα.
Siren Resort
Για ημερήσιες εξορμήσεις στη φύση για όσους βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη το ορεινό καταφύγιο «Χορτιάτη».
Παρέχονται τα απαραίτητα μέσα (ειδικά αμαξίδια ηλεκτροκίνητα ή χειροκίνητα), εξοπλισμός για δραστηριότητες, πλήρη διατροφή (προσαρμοσμένο διαιτολόγιο εφόσον είναι απαραίτητο), μετακίνηση, καθώς και 24ωρη υγειονομική υποστήριξη. Η δυνατότητα υλοποίησης ορισμένων δράσεων, εξαρτάται από τη φυσική κατάσταση, την προηγούμενη εμπειρία του ενδιαφερομένου, την εποχή του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες. Παρέχεται ειδικός σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων διακοπών και αναψυχής για άτομα που χρήζουν αυξημένης φροντίδας ΑμεΑ, με πλήρη υγειονομική υποστήριξη.
Κουπόνια και προσφορές για προσβάσιμες διακοπές μπορείτε να βρείτε στο blog της Prosvasis, αλλά και επικοινωνώντας στο e-mail (info@prosvasis.co) και στη σελίδα της Prosvasis στο facebook.
Συμβουλές για τις διακοπές:
Τι να προσέξουν, με τι να εφοδιαστούν, τι μπορούν να κάνουν στους συγκεκριμένους προορισμούς
Δραστηριότητες για τις οποίες μπορούν να ενημερωθούν οι χρήστες αμαξιδίου είναι η ιππασία για εμποδιζόμενα άτομα και σπορ όπως παραπέντε κ.α. Επιπλέον αξιοθέατα που είναι προσβάσιμα και βόλτα με σκάφος. Όμορφες πλαγιές όπως στο Πήλιο που μπορεί κάποιος να απολάυσει θέα που κόβει την ανάσα, να διαβάσει ένα βιβλίο και έρθει σε επαφή με το φυσικό τοπίο.
Απαραίτητος παράγοντας είναι να ελέγχουν και την προσβασιμότητα των μεταφορικών μέσων π.χ. αεροπλάνων, πλοίων και ταξί στην περιοχή. Σε περίπτωση αμφιβολιών για την προσβασιμότητα ξενοδοχείων ή άλλων τουριστικών σημείων να κάνουν απαραίτητα ένα τηλεφωνικό έλεγχο ή να κάνουν μια δημοσίευση στο Facebook στο Prosvasis ή στο email επικοινωνίας μας για να πάρουν γνώμη από άλλους που έχουν επισκεφτεί τον συγκεκριμένο προορισμό και από εμάς που έχουμε ελέγξει και βαθμολογήσει την προσβασιμότητα. Παρέχοντας τους εικόνες θα μπορούν να κρίνουν και οι ίδιοι.
Για την επιλογή του προορισμού δεν αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ξενοδοχείο, αλλά τα ΑμεΑ να έχουν συνοδευτικές δραστηριότητες ώστε να μη μείνουν κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και να εξερευνήσουν και τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, στη Σαντορίνη, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία με υποδομές ΑμεΑ, τα πολλά σοκάκια με σκαλοπάτια καθιστούν την κίνηση στο νησί σχεδόν αδύνατη. Αυτό που προσπαθούμε να παρέχουμε είναι ολοκληρωμένα πακέτα και ξενοδοχεία με πλήρη προσβασιμότητα σε παραλίες και αναψυχή. Είναι απαραίτητος παράγοντας για ένα ταξίδι να μπορείς να δεις και να διασκεδάσεις… δεν αρκεί μόνο η υποδομή του ξενοδοχείου.
Από εκεί και πέρα απαιτείται να εφοδιαστούν με καλή ψυχολογία και όρεξη να ανακαλύψουν τον προορισμό τους!
Λίγα λόγια για την ομάδα prosvasis.co
Team prosvasis.co
Η ομάδα Prosvasis.co δημιουργήθηκε, από τεσσάρεις φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, θέλοντας να καθιερώσει στη συνείδηση των ανθρώπων πως η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων και όχι μόνο των λίγων, με σκοπό την αναβάθμιση της ζωής χιλιάδων συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα.
Το Prosvasis.co είναι μια νέα online διαδικτυακή πλατφόρμα οργανωμένου δικτύου προσβασιμότητας για ΑμεΑ και ατόμων που χρήζουν κυρίως ιατρικής αποθεραπείας μετά από κάποιο σοβαρό ατύχημα. Η διαδικτυακή πλατφόρμα του prosvasis αποτελεί ένα online εργαλείο συγκέντρωσης προσβάσιμων σημείων, τουριστικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο, για την Ελλάδα. Ο κάθε χρήστης ΑμεΑ μπορεί να αναζήτησει σημεία, να αξιολογήσει καθώς και να προσθέσει ο ίδιος. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί και η σελίδα www.accessiblebooking.com όπου οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν αποκλειστικά προσβάσιμα ξενοδοχεία.
Ακολουθήστε το prosvasis.co σε facebook, twitter και instagram.
πηγή
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.