Τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού.

Συγκεκριμένα 39 συνολικά αρμοδιότητες, μεταβιβάζονται στα τοπικά συμβούλια των οκτώ δημοτικών κοινοτήτων. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι πως θα μπορέσουν τα τοπικά συμβούλια να ανταπεξέλθουν στις νέες τους αρμοδιότητες; Με ποια υποδομή, ποιο προσωπικό, ποιο εξοπλισμό και κυρίως, ποια χρήματα; Γιατί απ' ότι γνωρίζουμε 2.000 ευρώ είναι τα χρήματα που διατίθονται με την «Παγία» σε κάθε τοπικό συμβούλιο;

Βέβαια απ' ότι καταλαβαίνουμε, η ντρίπλα βρίσκεται σε μια καθοριστική λέξη, που μας έρχεται με το σημερινό δελτίο τύπου που μιλάει για "γνωμοδοτικές" αρμοδιότητες.

Έτσι όπως πληροφορούμαστε:

"Οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται αφορούν θέματα τουριστικής ανάπτυξης, συντήρησης των κατά τόπους υποδομών (οδών, πλατειών, πεζοδρομίων, πάρκων κ.λπ.), αξιοποίησης ακινήτων, πολιτικής προστασίας και εθελοντισμού, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αισθητικής οικισμών, συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, χωροθέτησης λαϊκών αγορών και εμποροπανηγύρεων, εποπτείας κοιμητηρίων, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, οργάνωση προγραμμάτων δια βίου μάθησης, καθορισμών θέσεων στάθμευσης και άλλων θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών". 

Στο δελτίο τύπου, και φυσικά στις προθέσεις της δημοτικής αρχής δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται ούτε το ελάχιστον των προτάσεων της «Συμπολιτείας» που ζήτησε την καθιέρωση νέων θεσμών, όπως είναι οι συνοικιακές συνελεύσεις, τα τοπικά δημοψηφίσματα, η δημοσίευση των «πόθεν έσχες» των αιρετών, η θέσπιση Συμβουλευτικού Συμβουλίου πρώην δημάρχων κ.α., που μάλλον είναι «ψιλά γράμματα»» για την παρούσα, όσο και για τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου.

Το πλήρες δελτίο τύπου:

Τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού. Πρόκειται για απόφαση ιστορικής σημασίας που συμβάλλει στην αποκέντρωση των αποφάσεων της δημοτικής αρχής, με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται αφορούν θέματα τουριστικής ανάπτυξης, συντήρησης των κατά τόπους υποδομών (οδών, πλατειών, πεζοδρομίων, πάρκων κ.λπ.), αξιοποίησης ακινήτων, πολιτικής προστασίας και εθελοντισμού, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αισθητικής οικισμών, συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων, χωροθέτησης λαϊκών αγορών και εμποροπανηγύρεων, εποπτείας κοιμητηρίων, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, οργάνωση προγραμμάτων δια βίου μάθησης, καθορισμών θέσεων στάθμευσης και άλλων θεμάτων που αφορούν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών.

Για το θέμα ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης δήλωσε: «Η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης μας προς τους πολίτες του Θερμαϊκού. Δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει από το Νοέμβριο του 2010, δηλαδή από την εφαρμογή του Καλλικράτη, τις δυνατότητες του οποίου αγνόησε πλήρως η προηγούμενη δημοτική αρχή. Η αποκέντρωση των αποφάσεων και της λειτουργίας του δήμου είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής της σημερινής δημοτικής διοίκησης. Τόσο για λόγους αποτελεσματικότητας, όσο και για λόγους ψυχικής ενότητας του δήμου. Οι καλύτεροι και σημαντικότεροι σύμμαχοι της διοίκησης στην προσπάθεια να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα στην περιοχή μας, αλλά και να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες της είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Οι δημότες και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι. Αυτό που λέμε τοπικές κοινωνίες, που γνωρίζουν τον τόπο τους καλύτερα και βαθύτερα από τον καθένα. Στόχος της διοίκησης είναι η αποκέντρωση να αποτελέσει μια συνεχή διαδικασία, μια συνεχή προσπάθεια. Σε καμία περίπτωση δε θα σταματήσει η ενίσχυση, με κάθε τρόπο, των κοινοτήτων και ιδιαίτερα των πιο απομακρυσμένων από το κέντρο του Δήμου μας. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.