Με 251 ψήφους υπέρ, 32 ψήφους κατά και 8 παρών πέρασε η εξουσιοδότηση της Βουλής προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο να υπογράψει το τρίτο δυσβάστακτο μνημόνιο με τους πιστωτές.


Η συμπολίτευση που μετρά συνολικά 17 απώλειες (2 κατά, 8 παρών και 7 απουσίες) βγαίνει σαφώς τραυματισμένη και με απώλεια της δεδηλωμένης, χωρίς να συνυπολογίζονται 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ( Αμμανατίδου, Χαραλαμπίδου κ.α) που με επιστολή - δήλωσή τους αναφέρουν πως ψήφισαν ΝΑΙ μόνο και μόνο για να στηρίξουν την κυβέρνηση ώστε να μην χάσει την δεδηλωμένη, ενώ είναι αντίθετοι με την λιτότητα και ότι επιφέρει για τα χαμηλά στρώματα το νέο μνημόνιο και πως θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν τα μέτρα στην πράξη.

Μάλλον έχει χαθεί η δεδηλωμένη. Παρών,Απών,ΟΧΙ: Ζωή, Κυρίτση, Γαϊτάνη, Λαπαβίτσας, Ραχήλ, Σταθάς, Στρατούλης, Λαφαζάνης, Ψαρρέα, Κοδέλλας, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Μακρή, Kυριακάκης.


Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

"Τιμώ και θα τιμώ πάντα τον πρωθυπουργό. Θεωρώ θεσμική μου ευθύνη να μην κλείσω τα μάτια και να μην προσποιηθώ ότι δεν καταλαβαίνω τον εκβιασμό. Τη θεσμική μου ευθύνη απέναντι στην ιστορία αναλαμβάνω δηλώνοντας παρούσα", δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε μια πραγματικά μνημειώδη τοποθέτησή της.

"Δηλώνω παρούσα, έτσι είμαι πιο χρήσιμη στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό, στην Ευρώπη και στις επόμενες γενιές", πρόσθεσε.

"Ο ελληνικός λαός είπε γενναίο και περήφανο, ιστορικό όχι στα μνημόνια της υποτέλειας, στα τελεσίγραφα, σε νέα μέτρα εξαθλίωσης. Αυτό το όχι οι δανειστές επιμένουν να το μετατρέψουν σε ναι", επισήμανε.

"Ο καθένας οφείλει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί. Όλοι και όλοι κρινόμαστε από τη στάση και τις αποφάσεις μας. Η κυβέρνηση δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς εκβιασμών και ασφυξίας. Η Ευρώπη μεταμορφώνεται σε φυλακή για τους λαούς της. Οι δανειστές εκβιάζουν την κυβέρνηση, ενεργούν δόλια, ενώ γνώριζαν ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο".

Και υπογράμμισε: "Ποτέ δεν θα μπορούσα να ψηφίσω και να νομιμοποιήσω τη συμφωνία".

Έστρεψε τα πυρά της εναντίον της Γερμανίας λέγοντας ότι "συμπεριφέρεται σαν να της χρωστάει η ιστορία και ο ελληνικός λαός, προωθώντας μια πολιτική που συνιστά έγκλημα".

"Η περιαγωγή του λαού και της κυβέρνησης σε συνθήκες ασφυξίας και απειλής βίαιης χρεοκοπίας συνιστά ευθεία παραβίαση όλων των συνθηκών προστασίας των δικαιωμάτων", τόνισε.

"Αυτό το όχι του λαού υπερβαίνει όλους. Η κυβέρνηση σήμερα εκβιάζεται για να συναινέσει σε εκείνα που δεν την εκβιάζουν, δεν την εκπροσωπούν", τόνισε.

"Όλοι κρινόμαστε και θα κριθούμε από τη στάση και τις αποφάσεις μας, από τα ναι και τα όχι μας", είπε.

"Ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε στην κυβέρνηση την απαλλαγή του από τα δεσμά του μνημονίου που επιβλήθηκε στην κοινωνία με πρόσχημα το χρέος, ένα χρέος μη βιώσιμο, που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με συμβάσεις διαπλοκής".




Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Τους λόγους για τους οποίους ψήφισε "παρών" εξήγησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με δήλωσή του.

"Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση»που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερωναπορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν τηνευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας" αναφέρει.



Κοινή επιστολή από 4 απόντες του ΣΥΡΙΖΑ

«Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Οι βουλευτές εξηγούν ειδικότερα ότι δεν συμμετείχαν στην αποψινή διαδικασία για τους εξής λόγους:

«Δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ' απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Πορευτήκαμε για χρόνια στο αντιμνημονιακό κίνημα, δεσμευτήκαμε σε θέσεις και προγράμματα που είχαν σαφή στόχο την επίλυση των προβλημάτων του λαού και την απελευθέρωση από τα ασφυκτικά νεοφιλελεύθερα προγράμματα επιτήρησης, φτωχοποίησης, εκποίησης δημόσιου πλούτου, γκρεμίσματος κατακτήσεων -κι όχι το αντίθετο. Αγωνιστήκαμε για να σταματήσει η χώρα μας να είναι αποικία χρέους και προτεκτοράτο.

Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Μια κυβέρνηση που αναφέρεται στην Αριστερά είναι απαράδεκτο να φορτωθεί ένα 3ο μνημόνιο, να περάσει στην πράξη πολιτικές και μέτρα που ακόμα και οι καθαρόαιμες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις θα δυσκολεύονταν να προωθήσουν. Έτσι ακυρώνονται εγχειρήματα και ελπίδες και γίνεται φανερό πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα ηχηρά «θέλω» του ελληνικού λαού.

Παρά τη στήριξη που είχε από το λαό η κυβέρνηση, στρατηγικά λάθη και αυταπάτες οδήγησαν σε ένα αδιέξοδο με δύο οδυνηρές επιλογές για την χώρα: αυτή του 3ου μνημονίου και αυτή του Grexit χωρίς να υπάρχει καμία προετοιμασία. Οι προειδοποιήσεις που είχαν διατυπωθεί από την 20ή Φλεβάρη δεν εισακούστηκαν.

Ο πολίτες δεν θέλουν να ξαναδούν να τους κυβερνά το παλιό πολιτικό σύστημα. Μια τέτοια συμφωνία, όμως, δεν οδηγεί σε σταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά τη φέρνει σε ευθεία αντίθεση με κοινωνικά και λαϊκά στρώματα και με κινήματα που αναπτύχθηκαν.

Στο βαθμό που ακολουθηθεί μια τέτοια αδιέξοδη και αντιλαϊκή πολιτική -και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις- θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δε μπορούμε ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουμε αυτή την πορεία. Εκλεχτήκαμε με ένα πρόγραμμα, έχουμε δεσμευτεί στο λαό να προωθήσουμε μια αντιμνημονιακή πολιτική, και θεωρούμε πως η πολιτική και η ηθική πρέπει να ξανασυναντηθούν.

Η επιλογή μας να μην συμμετέχουμε στην αποψινή ψηφοφορία εκφράζει την αντίθεσή μας στη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κυρίως δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την ανάγκη για μια συνολική αλλαγή πορείας.

Ο αγώνας για μια πολιτική οικονομική και κοινωνική διέξοδο συνεχίζεται, χάρη στα μεγάλα αποθέματα ψυχής και γενναιότητας του λαού μας».


Οι 15 ΝΑΙ και ΟΧΙ

Παρά το γεγονός ότι ψήφισαν "Ναι", 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια με επιστολή τους ξεκαθαρίζουν ότι διαφωνούν κάθετα με τα μέτρα που αναφέρει το μνημόνιο.

Πρόκειται για τους βουλευτές: Λίτσα Αμανατίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κότσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοϊλη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκο Χουντή.

Η επιστολή αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφισθεί από την Βουλή και αν εμείς μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτήν την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκείμενου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση.

Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα και βαθιά διαγραφής χρέους".
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Να μην εκαναν δημοψηφισμα η να εβαζαν το ερωτημα ευρω η δραχμη. Το σημερινο αποτελεσμα δε συναδει με το αποτελεσμα του δημοψηφισματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.