του Αχιλλέα Πεκλάρη
Απόψε στο Κηπάκι της Τσαμαδού, στην ανοικτή σύσκεψη της "Πρωτοβουλίας 17η Ιούλη”, είχε πολύ ρεπορτάζ και βγήκαν μερικές σημαντικές ειδήσεις που θα επηρεάσουν το χάρτη της Αριστεράς το επόμενο διάστημα. Έχουμε και λέμε:
1. Μέσα στην 5ετία που διανύσαμε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας ριζοσπαστικοποιήθηκε έντονα και τούτο εκφράστηκε ξεκάθαρα με τη δυναμική ψήφο στο ΟΧΙ, απέναντι σε πρωτοφανείς εκβιασμούς, μιντιακή τρομοκρατία και κλειστές τράπεζες. Το κομμάτι αυτό δεν προέκυψε έτσι ξαφνικά. Χτίστηκε μέσα στην πενταετία, σιγά - σιγά, μέρα με τη μέρα, απέκτησε ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά και με την κεκτημένη ταχύτητα που έχει συνεχίζει και σήμερα την πορεία του. Το ότι ο Τσίπρας και οι συν αυτώ έστριψαν ξαφνικά και απότομα προς τα δεξιά, δεν είναι πρόβλημα για την πλειοψηφία του ριζοσπαστικού κινήματος, αλλά καθαρά για την ηγετική ομάδα του Σύριζα, η οποία όσο προχωρά προς τα μνημόνια, τόσο απομακρύνεται από την πλειοψηφία των μέχρι σήμερα υποστηρικτών της, που συνεχίζει την αντιμνημονιακή πορεία της.
2. Όποιος ήταν απόψε στο Κηπάκι της Τσαμαδού έφυγε με τη βεβαιότητα ότι υπάρχει ένα οριστικό βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μεγάλο μέρος του κόμματος δεν ακολούθησε τη στροφή της ηγεσίας και δρα πλέον καταγγελτικά και αυτόνομα. Ακούστηκαν μέχρι και προτροπές για παραίτηση του Τσίπρα. Πολλά μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της Νεολαίας και των διαφόρων συνιστωσών έχουν βγει ήδη ανοικτά απέναντι στην ηγετική Ομάδα και τον πρωθυπουργό και αναζητούν το νέο πολιτικό μόρφωμα που θα στεγάσει τις απόψεις τους και τους στόχους τους. Κατά την εκτίμησή μου, αυτό το κομμάτι είναι η μεγάλη πλειοψηφία στο εσωτερικό του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
3. Όπως παρατήρησαν πολλοί, σ’ αυτή την ανοικτή συζήτηση υπήρξε η μεγαλύτερη ομοφωνία και ομοθυμία που έχει καταγραφεί ποτέ σε αντίστοιχη μάζωξη Αριστερών. Την παρακολούθησα όλη, για περίπου 3.5 ώρες, μίλησαν πάνω από 30-40 άτομα, προερχόμενα από περισσότερες των δέκα οργανώσεων και συλλογικοτήτων, και δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιον που να εξέφρασε διαφορετική άποψη ή προσέγγιση στο τί πρέπει να γίνει τώρα. Όλοι συμφωνήσαμε ότι πρέπει άμεσα να συσπειρωθεί ο κόσμος που βρίσκεται στη μεγάλη δεξαμενή του 62% και να οργανωθεί στο πλαίσιο μια ενιαίας, πανελλαδικής πρωτοβουλίας - φορέα.
4. Απ’ όλους ακούστηκε μετ’ επιτάσεως ότι χρειάζεται σαφές πολιτικό πρόγραμμα και μια ξεκάθαρη εναλλακτική απέναντι στον ευρωμονόδρομο. Ακούστηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα γίνει αυτό και συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη την επόμενη Δευτέρα, να γίνει κάλεσμα για την Τετάρτη (μέρα ψήφισης του μνημονίου) στο Σύνταγμα, να φτιαχτούν ομάδες εργασίας ανά τομέα της Πρωτοβουλίας και να γίνουν ανοίγματα σε συλλογικότητες, συνελεύσεις και κοινωνικές δομές σ’ όλη τη χώρα, για να στεγαστούν οι (πολιτικά ανέστιες πλέον) αντιμνημονιακές δυνάμεις.
5. Το καλύτερο απ’ όλα ήταν ότι, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, ο κόσμος που μίλησε δεν έχασε πολύ χρόνο σε γκρίνια, απογοήτευση και θυμό, αλλά επικεντρώθηκε στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν άμεσα για να καλυφθεί το τεράστιο πολιτικό κενό. Τούτο, κατά τη γνώμη μου, σημαίνει ότι η πλευρά των "ηττημένων" ξεπέρασε εντυπωσιακά γρήγορα τα "πέντε στάδια του πένθους" και προχώρησε στο παραπέρα, αναζητώντας νέα έκφραση και νέες δράσεις στην κοινωνία. Υπήρχε πολύ ενέργεια απόψε το βράδυ στο Κηπάκι και ήταν κατά βάση θετική. Λογικό, καθώς είναι προφανές ότι η αρνητική ενέργεια, αυτή τη στιγμή, συσσωρεύεται στην απέναντι όχθη, την όχθη του "έντιμου συμβιβασμού".
Αυτά για αρχή από την νέα αυτή πολιτική εξέλιξη. Περισσότερα από Δευτέρα, θα το παρακολουθώ στενά και θα ενημερώνω.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.