«Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την αμερικανική κυβέρνηση και τον κ. Ομπάμα, καθώς, χωρίς τη δική τους βοήθεια και την επιμονή ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το ζήτημα του χρέους, ίσως να μην είχαμε πετύχει». 


Τη δήλωση αυτή, που συνειρμικά θύμισε την αντίστοιχη του Κώστα Σημίτη μετά την κρίση των Ιμίων, έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επιβεβαιώνοντας πόσο δραματική ήταν η νύχτα των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Και βεβαίως δεν είναι σύνηθες ένα πρώην ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ να αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, της συνέντευξης του κ. Δραγασάκη (Στο Κόκκινο) ήταν η έμμεση αλλά σαφής παραδοχή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτίμησε τις δυνάμεις του.

«Το λάθος μας ήταν ότι θεωρήθηκε πως το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης», ομολόγησε και παραδέχθηκε ότι «το πρώτο διάστημα είχαμε αρκετές αδυναμίες, καθώς δεν είχαμε προετοιμαστεί για το σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη». Με εμφανή πρόθεση επίσης να διαφοροποιηθεί από τους ακραίους του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Βαρουφάκη, υπογράμμισε ότι «αν δεν πετυχαίναμε συμφωνία, θα άρχιζαν οι ελλείψεις στην οικονομία, οι τράπεζες θα χρεοκοπούσαν και καθώς για ανακεφαλαιοποίηση δεν υπήρχαν λεφτά, θα στρεφόμασταν στις καταθέσεις. Θα εδημιουργείτο χαοτική κατάσταση, δεν θα ίσχυε στην πράξη η εγγύηση για τις καταθέσεις έως 100 χιλιάδες», τόνισε και υπενθύμισε πως όταν εκείνος έλεγε να «κρατάμε μικρά καλάθια», δεχόταν σφοδρή κριτική. Θέλοντας να καταδείξει τις ευθύνες όλων των συντρόφων του, τόνισε ότι «η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, καθώς υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους».
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.