Αδιάβαστοι όσο και αναληθείς οι σχετικοί ισχυρισμοί.
του Μιχαήλ Στυλιανού
Στην υποστήριξη της τελικής συνθηκολόγησής του με τους «εταίρους»/πολιορκητές του στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας ισχυρίσθηκε ότι εζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση. Η δήλωση αυτή έτυχε πολλαπλής αξιοποίησης από συνηγόρους του κ. Τσίπρα.
Αλλά ισχυρισμός αυτός αποδεικνύεται αβάσιμος από τις δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν, σε πρες-κόνφερενς στις 10 Ιουλίου, στην Ούφα, με τη λήξη των συνόδων κορυφής των BRICS και της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης ,στις οποίες δηλώσεις, μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ελληνικό πρόβλημα.
Ιδού το ακριβές απόσπασμα, κατά το αμερικανικό ηλεκτρονικό οικονομικό δελτίο Ζήρο Χέτζ:
Ερώτηση (Ντάρυα Στανίσλαβετς, πρακτ. Ρια Νόβοστι): « Η Ελλάδα διέρχεται σοβαρή κρίση. Δεν κατέληξε ακόμη σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Συναντήσατε τον κ. Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη και μιλήσατε μαζί του στο τηλέφωνο μετά το δημοψήφισμα. Ζήτησε η Αθήνα οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία; Υποσχέθηκε η Ρωσία τέτοια βοήθεια; ΄Εχει η Ρωσία τη δυνατότητα και την πρόθεση να παράσχει τέτοια βοήθεια, λαμβανομένων υπ’ όψιν των δικών της οικονομικών δυσκολιών; Επίσης τι πιστεύετε εσείς προσωπικά για τις προτάσεις των δανειστών της Ελλάδος; Αν ήσαστε στη θέση του κ. Τσίπρα θα τις δεχόσαστε ή θα τις απορρίπτατε;»
Βλαντιμίρ Πούτιν: «Η Ρωσία μπορεί να προσφέρει βοήθεια στους εταίρους της ότι κι’ αν συμβεί. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της Ρωσίας τα βασικά δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασής μας είναι τέτοια που είμαστε σε θέση να το κάνουμε. Και μάλιστα παρέχουμε και τώρα βοήθεια σε ορισμένες χώρες.
Σχετικά με την Ελλάδα, με την χώρα αυτή έχουμε μια ειδική σχέση πνευματικής εγγύτητας και θρησκευτικής και ιστορικής συγγένειας. Ωστόσο η Ελλάδα είναι μια χώρα- μέλος της Ε Ε και μέσα στα πλαίσια των υποχρεώσεών της διεξάγει μάλλον περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της σε μιαν Ενωμένη Ευρώπη. Ο κ. Τσίπρας δεν μας εζήτησε οποιαδήποτε βοήθεια. Αυτό είναι άλλωστε φυσικό, επειδή οι αριθμοί είναι πολύ υψηλοί.
Ξαίρουμε τι είναι στο τραπέζι και θα πρέπει να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις. Δεν πρόκειται καν για ένα θέμα χρημάτων. Είναι θέμα αρχών οικονομικής ανάπτυξης και αρχών περί τη λύση αυτών των προβλημάτων μεταξύ εταίρων στο προβλεπτό μέλλον. ΄Εχουμε πει ήδη –το έχω πει δημόσια- ότι φυσικά οι ΄Ελληνες μπορούν να κατηγορηθούν για όλα, αλλά εάν διέπραξαν παραβάσεις, πού ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Γιατί δεν διόρθωσε τη δράση των προηγουμένων ελληνικών κυβερνήσεων; Γιατί έδιναν επιδοτήσεις και δάνεια; Γιατί επέτρεπαν τη χαμηλή φορολόγηση ορισμένων τομέων της οικονομίας; Που ήσαν προηγουμένως; ΄Ετσι υπάρχουν θέματα προς συζήτηση και η ελληνική κυβέρνηση έχει επιχειρήματα.
Επιπλέον, όταν ένα ισχυρό νόμισμα χρησιμοποιείται σε ένα αριθμό χωρών με διαφορετικά επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης, τότε μια χώρα δεν μπορεί να ρυθμίσει τα δημοσιονομικά της, ή την οικονομική της κατάσταση, μέσω νομισματικών μηχανισμών. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμήσει το ευρώ. Μπορεί; Είναι αδύνατο.
Δεν διαθέτει αυτό το εργαλείο, ούτε τη δυνατότητα να προελκύσει περισσότερους τουρίστες, όταν ο τουρισμός είναι από τις κυριότερες βιομηχανίες της, λόγω των υποχρεώσεών της με τη συνθήκη Σένγκεν. Υποχρεούται να περιορίσει την αγροτική παραγωγή της μέσα στα όρια των ποσοστώσεων που ορίζουν οι Βρυξέλλες όπως και την αλιεία της και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια υπάρχουν περιορισμοί αλλά υπάρχουν και πλεονεκτήματα στη συμμετοχή στην ΕΕ, σχετικά με χαμηλότοκα δάνεια, επιδοτήσεις κ.λ.π.
Αυτή είναι πάντως η κυρίαρχη επιλογή της ελληνικής ηγεσίας και του ελληνικού λαού. Εμάς δεν μας αφορά αμέσως, αλλά εμμέσως επηρεάζει όλη την Ευρώπη και τη Ρωσία, παρά το ότι δεν είμαστε μέλος της ΕΕ, επειδή έχουμε ευρείς εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη, η οποία είναι ο υπ’αριθμόν1 εμπορικός και οικονομικός εταίρος μας. Φυσικά παρακολουθούμε στενά και με κάποιαν ανησυχία αυτό το θέμα, αλλά ελπίζουμε ακόμη ότι η κρίση θα λυθεί στο πολύ προσεχές μέλλον.»
Την πρόσφατη φιλολογία περί μη ανταπόκρισης της Ρωσίας σε αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, διέψευσαν -μετά τη σχετική πρωθυπουργική δήλωση και την προπαγανδιστική εκμετάλλευσή της- οι υπουργοί οικονομικών και εξωτερικών της Ρωσίας, με κοφτές και κατηγορηματικές δηλώσεις. Η τελευταία, του κ. Λαβρώφ έγινε προ τριημέρου.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.