Τα βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης, που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] για τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια, έρχονται στη δημοσιότητα. Στην πρόταση, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, περιλαμβάνεται αναφορά για τη ρύθμιση του χρέους καθώς και ένα εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

Υποχωρήσεις στα εργασιακά και το ασφαλιστικό σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή της Αθήνας, αλλά και διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για δύο ακόμη έτη, αλλαγές στον ΦΠΑ, περικοπή των πρόωρων συντάξεων, μείωση των αμυντικών δαπανών κ.α. περιλαμβάνει - σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ - η πρόταση που εγκρίθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο και εστάλη στους Θεσμούς.

1. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

2. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

3. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

4. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

5. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

6. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

7. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

8. Θέσπιση περιουσιολογίου.

9. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

10. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

11. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

12. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

13. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

14. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

15. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

16. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.
"Είμαι έτοιμος για συμφωνία" φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα, το το κείμενο της πρότασης - έκτασης έξι με εφτά σελίδες- εστάλη με e-mail από το ΥΠΟΙΚ στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους ομολόγους του των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, ενώ το Σάββατο θα εξεταστεί σε επίπεδο τεχνοκρατών και υπουργών Οικονομικών.


Ο κ. Ντάισελμπλουμ, έλαβε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε μέσω twitter o εκπρόσωπός του, Μισέλ Ρέινς γύρω στις 23:30. Σημειώνει ότι οι προτάσεις θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς.

"Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, σε λίγη ώρα θα κατατεθεί η ελληνική πρόταση, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί" δήλωσε νωρίτερα ο ΥΕΘΑ, Πάνος Καμμένος, ο πρώτος που αποχώρησε. Ερωτηθείς, είπε ότι "γνωρίζετε καλά ότι έχει εγκριθεί από το συμβούλιο αρχηγών, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο".

"Φυσικά και θα περάσει, είναι υπό συζήτηση όλα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος, εξερχόμενος της σύσκεψης ρωτήθηκε εάν η ελληνική πρόταση θα "περάσει" από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ενημερώθηκε για την πρόταση της κυβέρνησης, που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο και αναμένεται - σύμφωνα με πληροφορίες - την Παρασκευή να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Τι προβλέπει η πρόταση όπως κατατέθηκε στη Βουλή:




Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η πρόταση αυτή περιλαμβάνει βήματα πίσω από την προηγούμενη πρόταση της Αθήνας και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τον ΦΠΑ, τονΕΝΦΙΑ κ.α., ενώ τα βασικά σημεία της πρότασης - σύμφωνα με την παραπάνω πηγή - αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τον ΦΠΑ η πρόταση περιλαμβάνει τρεις συντελεστές:

- 6% για φάρμακα, βιβλία, θέατρο
- 13% για ξενοδοχεία, ενέργεια και βασικά τρόφιμα
-23% για εστίαση και λοιπά τρόφιμα.


Όσον αφορά τον ΦΠΑ στα νησιά διατηρείται το παλιό καθεστώς με την εξαίρεση της Ρόδου, της Κω, της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Όσον αφορά το ασφαλιστικό προβλέπεται κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από φέτος τον Ιούλιο ή τον Οκτώβριο και αύξηση του "πέναλτι" για όσους βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 67 έτη (16% για κάθε έτος). Προβλέπεται η αύξηση εισφορών υπέρ υγείας για τους συνταξιούχους στο 5% ή 6% από 4% που είναι σήμερα.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο θα υπάρξει συνολική παρέμβαση στο ασφαλιστικό και ως τότε αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τα επικουρικά Ταμεία μόνο. Όσον αφορά το ΕΚΑΣ, θα καταργηθεί σταδιακά ως το τέλος του 2019 με την προϋπόθεση της εφαρμογής τουελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, θα πληρωθεί και φέτος και του χρόνου με στόχο την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ. Πιθανόν να υπάρχει αφορολόγητο ως τις 50.000 ευρώ, ενώ σημειώνεται πως ακόμη και αν αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες θα υπάρξει αναπροσαρμογή των συντελεστών για να επιτευχθεί ο εισπρακτικός στόχος.

Στο φορολογικό προβλέπεται ακόμη κατάργηση αρκετών φόρων υπέρ τρίτων και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για όσους έχουν εισόδημα από 30.000 ευρώ και πάνω.


Επίσης η πρόταση περιλαμβάνει μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατομμύρια ευρώ το 2016 και 400 εκ. ευρώ το 2017.

Όσον αφορά τα εργασιακά, υπάρχει δέσμευση για πάγωμα οποιασδήποτε αλλαγής στις συλλογικές συμβάσεις, ενώ το φθινόπωρο θα υπάρξει νέο πλαίσιο για το θέμα, με βάση τις καλές πρακτικές από χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται πως οι παραπάνω προτάσεις έχουν ως στόχο την έγκριση του τριετούς δανείου, ενώ - σε περίπτωση που δεν εγκριθεί, υπάρχει επίσης πρόταση για εναλλακτικό πρόγραμμα - γέφυρα για τη χρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας ως τον Σεπτέμβριο.


Η πρόταση θα εξεταστεί από τους Θεσμούς μέχρι το πρωί του Σαββάτου.

Την ίδια ημέρα, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group και θα ακολουθήσει στις 15.00 η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που θα δώσει ή όχι το πράσινο φως. Την Κυριακή η Σύνοδος των19 της ευρωζώνης θα συνεδριάσει στις 17.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των 28 της ΕΕ.

Με ρυθμούς-εξπρές

Από νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τους υπουργούς Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας Γ. Σταθάκη και ΕξωτερικώνΝ. Κοτζιά.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση εκπονείται από τεχνικά κλιμάκια, με τη συνδρομήγάλλων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις των πιστωτών, κυρίως αναφορικά με τις διατυπώσεις.

Γάλλος αξιωματούχος, πάντως, έσπευσε να διαψεύσει την πληροφορία, λέγοντας ότι "η Γαλλία επιθυμεί να διευκολύνει την κατάσταση και υποστηρίζει θερμά την επίτευξη συμφωνίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη σύνταξη αυτών των προτάσεων".

Η ελληνική πλευρά προχωρά σε αλλαγές στο ασφαλιστικό -το μεγάλο αγκάθι-, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες επιχειρείται να αθροιστεί ως πρόταση η συμφωνία για το αναπτυξιακό πακέτο με την αναφορά στην απομείωση του χρέους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogoup του Σαββάτου, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι σε περίπτωση συμφωνίας, το πρόγραμμα θα περάσει από τη Βουλή χωρίς απώλειες, ενώ από το Μαξίμου δεν απέκλειαν ορισμένες μεταρρυθμίσεις να σταλούν στο Κοινοβούλιο ακόμη και το Σάββατο σε περίπτωση συμφωνίας.

Στους πολιτικούς αρχηγούς η πρόταση

Εν τω μεταξύ, στους πολιτικούς αρχηγούς αναμένεται να διαμοιραστεί το κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το Μαξίμου διαμηνύει ότι στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να οδηγήσουν σε συμφωνία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός μετέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Προεδρικό Μέγαρο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ είχε τηλεφωνικές επαφές και με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πιθανή θεωρείται η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Το ελληνικό αίτημα στον ESM

Η ελληνική πλευρά απέστειλε την Τετάρτη το αίτημα της προς τον ESM και αμέσως άρχισε η ενδελεχής εξέταση του από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

Τα περιθώρια του χρόνου είναι ασφυκτικά και έντονο προβληματισμό προκαλεί η σκληρή στάση τουΒερολίνου.

Θετική προσώρας είναι η στάση των κυρίων Γιούνκερ, Ολάντ και Ντράγκι.

Κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν την ανησυχία του Μαξίμου για ενδεχόμενη "δολιοφθορά" της τελευταίας στιγμής, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο ακραίοι κύκλοι να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τη συμφωνία.

Υποστηρίζουν δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής όλες οι πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους, ενώ αποκαλύπτουν φράση του Αλέξη Τσίπρα μέσα στη Σύνοδο: "Αν θέλετε να μας διώξετε, διώξτε μας. Αν θέλετε να ακούσετε τις προτάσεις μας, κάντε το πραγματικά".

Ο πρωθυπουργός, τόσο στο ευρωκοινοβούλιο όσο και στη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιχείρησε να καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει σχέδιο επιστροφής της χώρας στη δραχμή.


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.