Ως «συνταγματική εκτροπή που δεν πρέπει να ολοκληρωθεί», χαρακτήρισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που αφορούν τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εκφράζοντας στη συνεδρίαση των αρμοδίων Επιτροπών, την πλήρη αντίθεση της, και κάνοντας λόγο για «πραξικόπημα».

«Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοσχέδιο. Δεν θα μπορούσα να το ψηφίσω και ως υπεύθυνη της επιτροπής για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου σε θέματα δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέση την οποία υπηρέτησα με συνέπεια επί τρία χρόνια και πάλεψα για να σταματήσει η μνημονιακή πολιτική και τα όργιο της διαφθοράς. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ψηφίσω αυτό το νομοθέτημα ως δικηγόρος. Και ως πρόεδρος της Βουλής δεν θα μπορούσα ποτέ να νομιμοποιήσω μια διαδικασία που καθιστά τη Βουλή διακοσμητική, καταστρατηγεί την ελεύθερη συνείδηση των βουλευτών και θέτει εκποδών τη Δημοκρατία».

Νωρίτερα, η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε γνωστό ότι απέστειλε επιστολή τόσο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όσο και προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τρίπρα, με την οποία τους τονίζει ότι η διαδικασία που εισάγεται το νομοθέτημα είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική.
«Υπό τις συνθήκες που εισάγεται δεν παραμένει καμία διασφάλιση τήρησης του Συντάγματος, άσκησης της νομοθετικής εξουσίας, ούτε την κατά συνείδηση ψήφο», αναφέρει -όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου- στην επιστολή της.
Η πρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού προς την κυβέρνηση και τους βουλευτές της Αριστεράς και προσέθεσε ότι επιχειρείται μείζονα παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, της άσκησης των δικαιωμάτων των πολιτών και των βουλευτών κατά τρόπο που καταλύεται τόσο η Δημοκρατία όσο και η αρχή της δίκαιης δίκης.

«Όλα αυτά συμβαίνουν υπό την ευθεία απειλή μιας άτακτης χρεοκοπίας και αποκαλύπτεται ότι με αυτό το νομοσχέδιο που επιβάλλεται από κυβερνήσεις άλλων κρατών, επιχειρείται η ολοκλήρωση μιας εκτροπής, διότι περιέχει μείζονα παρέμβαση στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης και αίρει τις βασικές εγγυήσεις της δίκαιης δίκης και των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου και προσέθεσε:

«Θεωρώ θεσμική μου υποχρέωση να αντιδράσω και ως πρόεδρος της Βουλής, και να ζητήσω από τους ομολόγους μου στην ΕΕ να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την εκτροπή. Ομοίως, ζητάω στην επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό να ενημερώσουν τους ομολόγους τους για τις συνθήκες καταναγκαστικής εισαγωγής αυτού του νομοθετήματος».

Τέλος, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης υπενθύμισε την αντίδραση τόσο του ιδίου όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που ως αξιωματική αντιπολίτευση αντιπάλεψαν σθεναρά τέτοιες πρακτικές, όπως είπε.
«Αυτό το νομοσχέδιο, που με ειρωνικό τρόπο εισάγεται πανομοιότυπο όπως κατατέθηκε επί του προκατόχου σας του κ. Αθανασίου, βάζει με ανατριχιαστικό τρόπο την ταφόπλακα στη Δημοκρατία», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.