Το γεγονός ότι ίσως τελικά να υπερεκτίμησε την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης παραδέχθηκε για πρώτη φορά ο Πολ Κρούγκμαν, εκ των πιο σκληρών επικριτών των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.
 Σε συνέντευξή του στο CNN, ο αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος ομολογεί ότι ήταν ένα «σοκ» γι’ αυτόν όταν συνειδητοποίησε ότι η ελληνική κυβέρνηση «νόμιζε απλώς ότι μπορούσε να διεκδικήσει ευνοϊκότερους όρους χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο».


 «Δεν μπορούσε καν να μου περάσει από το μυαλό ότι ετοιμάζονταν να προβάλουν αντίσταση χωρίς να έχουν ετοιμάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο. Απίστευτο. Πίστευαν απλώς ότι μπορούσαν να διεκδικήσουν ευνοϊκότερους όρους. Οπότε σίγουρα αυτό είναι ένα σοκ», δήλωσε ο Κρούγκμαν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.
 Σε κάθε περίπτωση, ο διακεκριμένος οικονομολόγος υπογράμμισε ότι υπό μία έννοια η κατάσταση είναι ούτως ή άλλως απελπιστική. Διότι, εξηγεί, μπορεί οι όροι οι οποίοι είχαν τεθεί αρχικά στην Αθήνα να μην ήταν εφικτοί, σίγουρα όμως ούτε οι νέοι μπορούν να λειτουργήσουν. «Οπότε ίσως υπερεκτίμησα την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης», καταλήγει ο Κρούγκμαν.
 Οσο για το κατά πόσον ο κίνδυνος του Grexit έχει περάσει, ο Κρούγκμαν θεωρεί ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το αν τελικά θα υπάρξει η πολυπόθητη αναδιάρθρωση του χρέους. «Είτε θα πάρουν στο τέλος αυτήν την τεράστια ελάφρυνση χρέους, την οποία δεν παίρνουν, είτε θα πρέπει να βγουν από το κοινό νόμισμα», εκτιμά.
 Ακόμη και στην περίπτωση του Grexit ωστόσο, ο αμερικανός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο σοβαρές όσο εκείνες από την κατάρρευση της Lehman Brothers, η οποία επιτάχυνε την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.
 Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει ο Κρούγκμαν, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στο μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Εάν η Ελλάδα βγει και αρχίσει να ανακάμπτει, επισημαίνει, το οποίο πιθανότατα θα συμβεί, αυτό με τη σειρά του θα αποτελέσει με κάποιον τρόπο ενθάρρυνση για άλλα πολιτικά κινήματα να αμφισβητήσουν το ευρώ». 


Krugman: The impact of a Grexit




Krugman: Is the Greece crisis over?




Krugman: Is Puerto Rico is the next Greece?-WEB EXTRA


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.