Μετά τη έγκριση του νέου «πακέτου» μέτρων-φωτιά ύψους  10-12 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, δρομολογεί την άμεση κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή   πριν από την Σύνοδο Κορυφής την Κυριακή ως μία ένδειξη καλής θέλησης προς των ευρωπαίους- όπως  είχε ζητήσει  ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Β. Σόϊμπλε από τον  κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο-, αλλά και ως μία απόπειρα ο υπουργός Οικονομικών να αποκτήσει αυξημένη εξουσιοδότηση απ΄ όλες τις πλευρές του Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση.
Ήδη, την πόρτα Μεγάρου Μαξίμου πέρασε μετά τις 8.00 το βράδυ, η πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, με στόχο να αποσαφηνισθούν πλήρως οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την έγκριση ως βάση συζήτησης της νεάς συμφωνίας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την περιφέρεια, εξάλλου,  είχαν ειδοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα να παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι και την Κυριακή για παν ενδεχόμενο.
Το βράδι της Πέμπτης κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση  της κυβέρνησης και την Παρασκευή το μεσημέρι στις 2 θα συγκληθεί η Ολομέλεια του Σώματος για να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών να διαπραγματευθούν στις Βρυξέλλες.
Η διαδικασία θα γίνει με τη μορφή του κατεπείγοντος και όπως επισημαίνεται δεν θα είναι δεσμευτική, δηλαδή οι προτάσεις δεν θα γίνουν Νόμος του Κράτους, αλλά η ψηφοφορία θα γίνει μόνο για την εξουσιοδότηση από τη Βουλή στην διαπραγματευτική ομάδα.
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους.
Το βράδυ της Πέμπτης η πρόταση απεστάλη στον επικεφαλής του Εurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι την έλαβε και θα την προωθήσει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Θεσμούς ότι η βάση των ελληνικών προτάσεων έχει την αποδοχή του ελληνικού Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων.
Οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το τελικό κείμενο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους. Όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η κυβέρνηση μεταβαίνει με αυτή την πρόταση που έχει εγκριθεί ως βάση, για να τη συζητήσει στο Eurogroup. Με αυτόν τον τρόπο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, θα απαντηθούν αύριο αιτιάσεις που εγείρονται από το εξωτερικό σχετικά με την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει.
Σε σχετικό ερώτημα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι πεποίθηση της κυβέρνησης και του κυβερνητικού συμβουλίου είναι ότι η ελληνική πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, το οποίο ήταν για μια βιώσιμη συμφωνία που δημιουργεί προοπτική στην ελληνική οικονομία, καθώς μπαίνει το ζήτημα της απομείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Σχολίαζαν επιπλέον ότι η πρόταση της κυβέρνησης (χωρίς να σημαίνει ότι δεν είναι μια πρόταση που δεν έχει δυσκολίες) είναι μια πρόταση με την οποία μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει έναν έντιμο συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους, γιατί εμπεριέχει χαρακτηριστικά που δίνουν τη δυνατότητα επίλυσης σειράς κομβικών ζητημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Κυβερνητικό Συμβουλίο ξεκαθάρισε ότι αμετάκλητη απόφαση του είναι να υπάρξει συμφωνία και απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για ρήξη.
Η συζήτηση στη Βουλή όμως θα είναι το πρώτο τέστ για την συνοχή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα κληθεί να εγκρίνει ένα νέο μνημονιακό πρόγραμμα, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit. Θα έχει προηγηθεί η κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΠΓ του κόμματος, στις 8:00 το πρωί της Παρασκευής, όπου θα συζητηθούν τα νέα μέτρα.
Οι αναταράξεις είναι ήδη έντονες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, με τους βουλευτές και τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, να διαμηνύουν ότι διαφωνούν με τα νέα μέτρα. Η τοποθέτηση του κ.Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κυβερνητική Επιτροπή ότι το νέο «πακέτο» μέτρων δεν διασφαλίζει τη διέξοδο από την κρίση, είναι ενδεικτική.
Παρά ταύτα, όλα δείχνουν ότι οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα θα ψηφίσουν τελικά τα νέα μέτρα ως βάση συζήτησης στη Βουλή με το επιχείρημα ότι στόχος τους δεν είναι σε καμμία περίπτωση η πτώση της κυβέρνησης.
Η «κωλοτούμπα» ωστόσο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολη καθώς είναι προφανές πλέον ότι η συμφωνία που λαμβάνει την θέση νέου Μνημονίου έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το μήνυμα της συντριπτικής υπεροχής του «Όχι» στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.
Την ψήφιση μέτρων ως απόδειξη καλής πίστης είχε υποδείξει και  ο Β. Σόιμπλε στον Ευκλέιδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της Τρίτης. Ο κ. Σόϊμπλε  έκανε γνωστό ότι ο νέος έλληνας υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε πως ξέρει ότι πρέπει να οικοδομηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Τότε ο Β. Σόιμπλε αποκρίθηκε ότι εάν θέλει η Ελλάδα να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων μπορεί μέσα σε αυτές τις ημέρες να ψηφίσει ένα από αυτά τα μέτρα που έχει υποσχεθεί, επικαλούμενος την υπόσχεση της νέας κυβέρνησης ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ελλάδα. Μάλιστα του είπε χαρακτηριστικά: «Just do it!».
Τελικά η κυβέρνηση επέλεξε να ψηφισθεί το κείμενο της συμφωνάις ως βάση συζήτησης και να εξουσιοδοτήσει τον κ. ΕυκλείδηΤσακαλώτο να διαπραγματευθεί.
Οι πολιτικές  εξελίξεις είναι ραγδαίες και οι νέες πολιτικές ισοροπίες που δημιουργούνται στους κόλπους της κυβέρνησης φέρνουν πολύ κοντά και τον ανασχηματισμό με δεδομένο ότι υπουργοί που διαφωνούν με τα μέτρα- ακόμη κι αν τα ψηφίσουν στη Βουλή-, δεν μπορούν να κατέχουν κρίσιμα κυβερνητικά πόστα από τα οποία θα κληθούν να τα υλοποιήσουν.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.