Μια ελληνική επιχειρηματική ιδιαιτερότητα φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος της. Ακόμα και τα περίπτερα μάλλον ενοχλούν και με το νέο πολυνομοσχέδιο σε βάθος χρόνου καταργούνται.
Όπως ορίζεται κάθε περιπτερούχος που βγαίνει στην σύνταξη θα κλείνει και την επιχείρηση.

Σε ανεργία υποχρεώνει η κυβέρνηση τις δώδεκα χιλιάδες οικογένειές τους, αφού δεν θα μπορούν να τα διατηρήσουν.

Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο ανάπτυξης για τις διατάξεις των περιπτέρων που αφορούν τις μισθώσεις, η οποία είναι πλέον νόμος (μέσω της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου), η άδεια δεν θα μπορεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνατό του κατόχου, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να κλείνει οριστικά!

Όπως γίνεται κατανοητό, τα πάντα γίνονται προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και των Super Markets.

Τα πρώτα περίπτερα έκαναν την εμφάνιση τους στις αρχές του 20ου αιώνα, ως ελάχιστη μορφή οικονομικής βοήθειας προς τους τραυματίες και τους ανάπηρους των συνεχιζόμενων πολέμων στους οποίους συμμετείχε, η Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πρώτα περίπτερα εμφανίστηκαν, μετά την ήττα της Ελλάδας στον πόλεμο του 1897 με την Τουρκία, σε αστικά κέντρα της περιφέρειας. Στην Αθήνα το πρώτο περίπτερο έκανε την εμφάνισή του στην οδό Πανεπιστημίου το φθινόπωρο του 1911.

Ο αριθμός του πλήθυνε μετά τον 2ο παγκόσμιο όταν ως ανταμοιβή σε αναπήρους αλλά και σε ανθρώπους που επιβράβευσε το αντικομμουνιστικό καθεστώς για την "εθνικοφροσύνη" τους  μετά τον εμφύλιο.

Τα περίπτερα μετατράπηκαν σε χώρους συνάντησης και επαφών κάθε γειτονιάς και σε συνδυασμό με την τοποθέτηση σ' αυτά αργότερα των πρώτων ψυγείων παγωτών ονομάστηκαν ως ΕΒΓΑ της γειτονιάς.

Με την κατάργησή του κλείνει ο κύκλος ενός ιδιαίτερου επαγγέλματος ιδιοκτητών που κατείχαν τα μικρότερα μαγαζιά με τα χαρακτηριστικά ονόματα που κάποια σχετική ομοιότητα είχαν μόνο με τα υπαίθρια κιόσκια ορισμένων ευρωπαϊκών πόλεων.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.