Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλλει ως υποχρεωτική την εφαρμογή του ΕΣΔΑ
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με τις διώξεις κατοίκων της Ευκαρπίας οι οποίοι από το 2012 διαμαρτύρονται για την καύση απορριμάτων. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων ενάντια στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, έγινε αναφορά για τις εργασίες που συνεχίζονται στο ΣΜΑ, για τα φουρνέλα, αλλά και για τις δίκες που είναι σε λίγες μέρες.
Συγκεκριμένα 49 πολίτες συνολικά οδηγούνται κατηγορούμενοι για άλλη μία φορά στα δικαστήρια της θεσσαλονίκης, στις 18, 25 και 30 Νοεμβρίου, αλλά και, μέσα στον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.
Οι διατάξεις του νέου ΕΣΔΑ είναι ξεκάθαρες για την διαχείριση απορριμάτων και απορρίπτει μεγάλα σχέδια καύσης των στερεών απορριμμάτων, κι όμως η κατασκευή του ΣΜΑ στην Ευκαρπία συνεχίζεται.
Μάλιστα στο ρεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε περάσαμε στο χώρο του εργοταξίου, είδαμε πως συνεχίζονται οι εργασίες, είδαμε το πρώην λατομείο πως προσπαθούν να το στρώσουν με... φουρνέλα.Συγκεκριμένα, μια πλαγιά 100 στρεμμάτων δίπλα σε κατοικημένη περιοχή, χτυπήθηκε με φουρνέλα. Ηταν λογικό να ξεσηκωθούν κάτοικοι.
Κι όχι μόνο αυτό, οι δίκες για τους κατοίκους που είχαν εναντιωθεί και διαμαρτυρηθεί για το ΣΜΑ Ευκαρπίας, συνεχίζονται. Την Τετάρτη για άλλη μια φορά θα σύρουν ανθρώπους στα δικαστήρια.
sma eukarpias (8)
Ο 78χρονος, Αχιλλέας Τσακίρης, μεγάλωσε στην περιοχή. Εϊναι από τους ανθρώπους που διαμαρτύρεται για όλο αυτό που αναμένεται να συμβεί.
"Ηταν μια από τις καλύτερες περιοχές της Θεσσαλονίκης και την κατάντησαν χάλια. Με τα σκουπίδια του Δερβενίου μολύνθηκε όλη η περιοχή. Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να αγωνίζομαι ή αν είναι καλύτερο να πάω σπίτι μου... ", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακίρης, ο οποίος θυμάται πως έφτασαν τα ΜΑΤ στην περιοχή για να τους συλλάβουν. "Μαύρισε ο τόπος. Τους πλησίασα και τους είπα ούτε οι Γερμανοί δεν ήταν έτσι. Με ΜΑΤ μας βγάλανε από τον τόπο μας, δεν θέλω στον τόπο μου να γίνονται αυτά".
Το μέλος του Δικτύου Συλλόγων και Φορέων ενάντια στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, Θόδωρος Μαυρίδης τόνισε πως: «Η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλλει ως υποχρεωτική την εφαρμογή του ΕΣΔΑ. Ειίναι απαραίτητη μια νομοθετική ρύθμιση η οποία να απαγορεύει στους δημάρχους και την Περιφέρεια να τον καταστρατηγούν. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας,  χορήγησε τις απαραίτητες εγκρίσεις για την συνέχιση του έργου".
Ο Μανόλης Λαμτζίδης, που είναι πληρεξούσιος δικηγόρος των κατοίκων για τη διαμαρτυρία του ΣΜΑ Ευκαρπίας, τόνισε πως: "Είναι νομικά παράδοξο. Έχουν γίνει 12-13 ποινικές δίκες. Και ήταν όλες αθωωτικές.
Η δικαιοσύνη, η ποινική δικαιοσύνη δεν πρέπει να ασχολείται με τέτοια θέματα. 49 άτομα διώκονται για πράξεις που έχουν τελεσιδικίσει. Έχουν αθωωθεί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις".
sma eukarpias (2)
Ο κ. Λαμτζίδης αναφέρθηκε και στη συνέχεια του έργου, αλλά και στα φουρνέλα που μπήκαν. "Ξεκίνησαν ένα έργο που γίνεται σε νταμάρι. Ολοι το ήξεραν. Αν ρωτούσαν τους παππούδες της περιοχής θα το μάθαιναν. Για να σπάσουν το βράχο το κάνουν με υπόκοφα φουρνέλα. Αυτό που πρέπει να πούμε, είναι πως με αυτή την απόφαση θα κοστίσει η κατασκευή ακόμη 300.000 ευρώ".
Ο Μιχάλης Σπάσος, μέλος του συντονιστικού του Δικτύου τόνισε πως: "Θα συνεχίσουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις με σκοπό να σταματήσουμε τη βιομηχανία διώξεων που είναι εκδικητική για τους πολίτες που μάχονται για την ορθή διαχείριση και καύση των σκουπιδιών. Θα ζητήσουμε από το δήμου να καταγγείλει την αυταρχικότητα της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ. Δεν επικροτεί μικρά σχέδια ανά δήμο. Το κράτος πρέπει να κάνει ανάκληση της άδειας του ΤΙΤΑΝ.
Επίσης για το ΣΜΑ ξεχάσαμε να πούμε ή μάλλον να τονίσουμε, ότι μεγάλη ευθύνη έχουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, αν δηλαδή είναι υπερ της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων και αυτά που λεει ο νέος εθνικός σχεδιασμός ΕΣΔΑ ή να προτιμούν να κάνουν πλάτες στο ΦΟΔΣΑ και να είναι υπερμαχοι της καύσης απορριμμάτων και των γιγάντιων ανούσιων έργων όπως ο ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Επίσης γιατι δεν έχουν καταθεσει ακόμη τοπικά σχεδία που θα τους βοηθούσε να ορθοποδήσουν οικονομικά.
Ο υπουργός μίλησε για χιλιάδες θέσεις εργασίας από την ανακύκλωση . Δεν τις θέλουν οι δήμαρχοι;".
sma eukarpias (6)
Σύμφωνα και με υπόμνημα που έχει κατατεθεί από το Δίκτυο στον Υπουργό, η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης  Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε. αντί να υλοποιεί τις δεσμευτικές κατευθύνσεις της Οδηγίας 98/2008 που ενσωματώθηκαν με τον Ν.4042/20012, το πολύ πρόσφατο ΕΣΔΑ  για διαλογή στην πηγή με τέσσερις ξεχωριστούς κάδους (ρεύματα), εκχωρεί το περιεχόμενο των «μπλέ» κάδων της  σε ιδιωτικό ΚΔΑΥ για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (RDF/SRF) που θα “αξιοποιηθεί ενεργειακά», δηλαδή θα καεί στις τσιμεντοβιομηχανίες με μη αντιμετωπίσιμες εκπομπές  διοξινών και φουρανίων..
Πρόκειται για την διαδικασία αδειοδότησης  ιδιωτικού ΚΔΑΥ & μονάδας παραγωγής δευτερογενούς καυσίμου(RDF/SRF) της ΝΟRDECO AE στο δ/δ Νεοχωρούδας του Δ.Ωραιοκάστρου. Αυτό σημαίνει ότι τα απορρίμματα των μπλε κάδων θα οδηγούνται τελικά μετά από συμπίεση στο ΣΜΑ προς καύση στο ΤΙΤΑΝ ή ταφή.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.