Γιατί ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς παρήγγειλε την ποινική δίωξη του δημάρχου Νέαπολης Συκεών και άλλων υπαλλήλων του δήμου.

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε την ποινική δίωξη του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη κι άλλων στελεχών και υπαλλήλων του δήμου Νέαπολης Συκεών για αναληθές τοπογραφικό σε έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ. Ζήτησε να απαγγελθούν εις βάρος τους κατηγορίες για τέσσερα κακουργήματα, κατά περίπτωση.

Τα αδικήματα είναι τα εξής: Απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608- περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, ψευδή βεβαίωση, άμεση και απλή συνέργεια στην προηγούμενη πράξη καθώς επίσης και για απάτη εις βάρος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και του δημοσίου. Η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ανακριτή για τα περαιτέρω.

Εκτός από τον δήμαρχο, μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, προϊστάμενοι και υπάλληλοι Τεχνικών Υπηρεσιών κι ένας τοπογράφος- μηχανικός του δήμου. Οι παραπάνω υπέγραψαν τα απαιτούμενα έγγραφα για έργο σχολικής στέγης, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης-ΕΣΠΑ.

Ο δήμος Συκεών υπέβαλε τον φάκελο στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για την κατασκευή δύο νηπιαγωγείων, σε οικόπεδο με έκταση ενός στρέμματος, στις Συκιές. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο σχετικό τοπογραφικό διάγραμμα φαινόταν ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν "καθαρό", ενώ στην πραγματικότητα περιείχε αυθαίρετες κατασκευές και αγωγό φυσικού αερίου. Ο δήμαρχος και οι συναρμόδιοι παράγοντες που υπέγραψαν κατηγορούνται ότι απέκρυψαν την αλήθεια.

Το έργο εγκρίθηκε και εντάχθηκε στο πρόγραμμα χρηματοδότησης, το 2010. Ο ανάδοχος εργολάβος υπέγραψε σύμβαση με το δήμο και έλαβε προκαταβολή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όταν σημειώθηκαν καθυστερήσεις στην πρόοδο των εργασιών, ο δήμος ζήτηση κατάπτωση των εγγυήσεων και επιστροφή των χρημάτων, ενώ ακολούθησε σειρά καταγγελιών και διοικητικών πράξεων.

Η πολεοδομία που πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε τις αυθαίρετες παρεμβάσεις, προχώρησε σε καταγγελία στο αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο απεντάχθηκε από το κοινοτικό πρόγραμμα και ζητήθηκαν πίσω τα χρήματα για να αποδοθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (στην χρηματοδότηση συμμετέχουν η ΕΕ κατά 85% και το ελληνικό δημόσιο , κατά 15%). Τελικά, το εν λόγω σχολικό συγκρότημα δεν κατασκευάστηκε ποτέ.




Σύμφωνα με δικαστική πηγή, σε περίπτωση που εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα για τους κατηγορουμένους, από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, εκπίπτει από το αξίωμα του ο σημερινός δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών. Ο Σίμος Δανιηλίδης εκλέγεται δήμαρχος, από το 1994.
πηγή 
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Τελικά "φάτσα" ο δήμαρχος με τις πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o δημαρχος φαινεται να προσπαθησε να κανει εργα εστω με ελαφρες αποκλίσεις. σιγα την παρανομία. ο ιδιος προσπαθησε να παρει τα χρηματα πισω λογω μη τηρηδσης χρονιδιαγραμματος. αρα δεν λαδωνεται. 20 χρονια βγαινει. ο κοσμος δεν κανει λαθος. καθαρος δημος με πλεονασματα-πόσοι τετοιοι στην ελλάδα? 3. η αντιπολιτευση ελέγχει τα οικονομικά. κριμα να χανουμε τετοιυς λαμπρους Ελληνες στο βωμό της ιλιθιότητας μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.