Παραδοσιακές
συνταγές από την προγονική πατρίδα των κατοίκων της Ασπροβάλτας, το Ρένκιοϊ,
ζωντανεύουν μέσα από το βιβλίο που προετοίμασε με μεράκι ο
Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροβάλτας «Ελλήσποντος».
Ορεκτικά,
κυρίως πιάτα και γλυκά, εν πολλοίς άγνωστα στις νεότερες γενιές, όπως κασμαδόπιτα, γκιουζλεμέδες, τσιτσαρέλα με κολοκυθολούλουδα, κας μποϊνού
(«λαιμός της χήνας»), γίδα με κασμά, σελινάτο,
αρίδα, λαλαγγίτες, χουσμέρι, περιγράφονται αναλυτικά ως υλικά -
εκτέλεση και συνοδεύονται από φωτογραφίες με επεξηγηματικά σχόλια, στο
συλλεκτικό βιβλίο: «Ταξίδι στις γεύσεις» του Ρένκιοϊ.
Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, στις 16.00 το απόγευμα στην αίθουσα
εκδηλώσεων του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ασπροβάλτας, θα γίνει η παρουσίαση του
βιβλίου, σε μια εκδήλωση που συνοδεύουν μυρωδιές, γεύσεις και τμήμα της
παράδοσης.
Κατά
τη διάρκεια της εκδήλωσης, μπροστά στους παρευρισκόμενους, θα
παρασκευασθούν οι πεσέδες, παραδοσιακό
χριστουγεννιάτικο γλύκισμα του Ρένκιοϊ, ενώ άλλες επτά έτοιμες συνταγές
θα παρουσιαστούν στο κοινό, μαζί με άλλες εκπλήξεις. Παράλληλα, θα λειτουργήσει
μικρή έκθεση με παραδοσιακά σκεύη κουζίνας
και προετοιμασίας φαγητού, που χρησιμοποιούσαν στο Ρένκιοϊ και στα πρώτα χρόνια
δημιουργίας της Ασπροβάλτας.
Το «Ταξίδι στις γεύσεις» του Ρένκιοϊ, έχει σαν στόχο να
διατηρήσει την ιστορική μνήμη της πατρογονικής εστίας, μέσα από συνταγές που αναβίωσαν δεκάδες παλαιότερες και νέες γυναίκες της Ασπροβάλτας,
όπως τις έμαθαν κι αυτές από τις γιαγιάδες και τις μητέρες τους.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.