Οι αναγνώστες του yannidakis γνωρίζετε πως το ιστολόγιο μας είναι πιστοποιημένο από το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο για ζητήματα παιδείας, εκπαίδευσης και γενικά των παιδιών, Αυτό αποδεικνύουν και μεγάλα αφιερώματα της σελίδας για μια καλύτερη εκπαίδευση, για σωστότερη πρόσβαση στην τεχνολογία από τα παιδιά κλπ.

Προ ημερών είχαμε όλοι την ευκαιρία να μελετήσουμε τις προτάσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ για την βελτίωση της παιδείας. Είναι θεμιτό, φορείς, άνθρωποι εμπλεκόμενοι και μη και κυρίως οι νέοι, να εκφράζουν τις πεποιθήσεις και τα αιτήματα τους αναφορικά με το θέμα αυτό. Όχι δε θα έπρεπε το 2015 να μας απασχολεί τόσο πολύ το θέμα αυτό. Θα έπρεπε να είχαμε καταλήξει σε ένα αποδοτικό μοντέλο εκπαίδευσης και παιδαγώγησης των παιδιών μας μέσα από τα σχολεία. Όμως σε αυτή τη χώρα, ενδιαφέρον δίδεται στον τουρισμό και τα προγράμματα πάταξης της ανάπτυξης της χώρας που κατά κάποιον οξύμωρο τρόπο μειώνουν το οικονομικό μας έλλειμμα.



Η πρόταση των νέων του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξ αρχής ένα δικαιολογητικό: Έχει συνταχθεί από νέους. Αυτό με ανακουφίζει, γνωρίζοντας πως οι νέοι έχουν το δικαίωμα του λάθους, το δικαίωμα της κακής εκτίμησης, το δικαίωμα της προχειρότητας. Πράγματι, στην αναφορά τους διαβάζουμε έναν συνδυασμό αυτονόητων μη συγκεκριμένων προχειροτήτων. Ακόμα κι έτσι βέβαια, υπάρχουν προτάσεις οι οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον μα δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Τάξεις με λίγα παιδιά, βελτίωση των εγκαταστάσεων και των υποδομών, βιβλιοθήκες, είναι μερικά από τα αναφερόμενα που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να υλοποιήσει άμεσα.

Ωστόσο, υπάρχουν προτάσεις που έχουν βάση προβληματισμού και συζήτησης. Όπως για παράδειγμα η κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία. Μια δραστηριότητα που δέχεται μεγάλο πόλεμο τα τελευταία χρόνια. Η πρωινή προσευχή είναι προαιρετική. Δεν χρειάζεται να την ακολουθούν οι μουσουλμάνοι, δεν χρειάζεται να την εισακούσουν οι άθεοι. Όμως είναι κομμάτι του σχολείου, είναι το εναρκτήριο λάκτισμα του σχολείου και για να μην μακρηγορούμε, είναι μια προσευχή που λαμβάνει μέρος σε ελληνικά σχολεία που ανήκουν σε μία χώρα που έχει επίσημο θρήσκευμα την Ορθοδοξία και παράλληλα αποτελεί χαρακτηριστικό κράτος ανεξιθρησκείας.

Την ίδια ώρα διαβάζουμε για την απογευματινή λειτουργία του σχολείου με την εξωσχολική του μορφή. Είτε αυτό πρόκειται για ενισχυτική διδασκαλία είτε για δραστηριοποίηση στις τέχνες και τον αθλητισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αρκετά παλιά πρόταση, που εμπλουτίζεται θετικά από τους νέους του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δεκατέσσερις προτάσεις των νέων του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρκετά προβλήματα και αδιέξοδα όμως δεν θέλησα σήμερα να κρίνω τις προτάσεις αυτές εις βάθος. Θέλω να σημειώσω πως η κυβέρνηση οφείλει να σκύψει στην παιδεία, να της δώσει προτεραιότητα και να γίνει επιτέλους ευρηματική ανακαλύπτοντας πως πολλές φορές τα λεφτά δεν εξασφαλίζουν την επιτυχία σε μία πολιτική, ειδικά αν αυτή αφορά τα παιδιά.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.