του ακτιβιστή

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη .....
Προέκυψε από την ανάγκη πληροφόρησής μας για ένα ρεπορτάζ  και εξελίχθηκε σε μια ανοιχτή συζήτηση για όλους και για όλα, με έναν διαφορετικό  (σίγουρα πιο ευδιάθετο και χαλαρό από παλιά, τότε που είχε τις ευθύνες της διοίκησης) δήμαρχο. Εκείνος προσπαθεί να αποποιηθεί τον τίτλο του δημάρχου, όταν θαμώνες τον αποκαλούν έτσι, λέγοντας ότι δεν είναι κάτι που το επιθυμεί αλλά όπως και να το κάνουμε δυο φορές δήμαρχος δεν μπορεί παρά να σε συνοδεύει η τιμή, και όπως διαπιστώσαμε κατά την συζήτηση και οι αγωνίες και ανησυχίες για την πορεία του τόπου.
Θα έγινε πιστεύουμε  αντιληπτό ότι η αναφορά  είναι για τον Γιάννη Αλεξανδρή και η συνάντησή μας έγινε σε γνωστό καφέ της Αμπελοκήπων.

Η περίπτωση Αλεξανδρή είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση δημάρχου στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Περαιώτης, στην αντιπέρα όχθη του πασοκικού κράτους το 2006 (κυριολεκτικά από το πουθενά) επικρατεί του Αντώνη Ματζάρη και κερδίζει την δημαρχία του παλαιού δήμου Θερμαϊκού. Στις επόμενες εκλογές, το '10, εκλέγεται για δεύτερη φορά δήμαρχος στον νέο Καλλικρατικό δήμο Θερμαϊκού νικώντας τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη. Στις εκλογές του '14 δεν θέτει υποψηφιότητα και αποσύρεται, χωρίς φωνές, δηλώσεις και εξηγήσεις. Πολλοί θεωρούν ότι έκανε τον κύκλο του στην αυτοδιοίκηση και επέστρεψε στον αγαπημένο του επάγγελμα του γιατρού. Άλλοι πιστεύουν πως η δεύτερη τετραετία που ξεκίνησε αίσια, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει στην διοίκησή του αξιόλογους συνεργάτες από διάφορους χώρους (πέραν της δεξιάς από την οποία κύρια είχε στηριχθεί), δεν συνεχίστηκε το ίδιο καλά λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων της παράταξης που δεν μπόρεσε να ελέγξει αλλά και του φτωχού έργου που είχε να επιδείξει στο τέλος της θητείας του, γεγονός που έπαιξε ρόλο στην απόφαση της αποχώρησής του.
Από την πλευρά μας, αφού παρακολουθήσαμε από κοντά - ασκήσαντες πολλάκις σκληρή κριτική - το έργο του πρώην δημάρχου αλλά και συνεκτιμώντας τις αποκαλύψεις που μας έκανε στην συζήτησή μας τείνουμε να πιστέψουμε ότι σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε η κομματική νομεκλατούρα που και δεν τον στήριξε στο έργο του αλλά και τον άφησε ξεκρέμαστο επειδή ίσως δεν ήταν αρκετά "πειθήνιος  ως προς τας υποδείξεις".

Ίσως να μην του συγχώρεσαν την "απείθαρχη" γλώσσα προς υπουργούς, ομοιδεάτες του, προκειμένου να επιτύχει την διάνοιξη του παραλιακού μετώπου μέσω της "στενωπού" των ΚΑΑΥ. Εκεί αισθάνθηκε πως δεν βοηθήθηκε ακόμη και από τοπικούς παράγοντες που στάθηκαν απέναντι για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Παραπλανήθηκε, όπως αφήνει να εννοηθεί, αφού   η πτώση του ανατολικού τοιχίου των ΚΑΑΥ δεν κράτησε παρά λίγο και στη θέση του ξαναστήθηκε τσιμεντοποιημένο.

Δεν διστάζει να ομολογήσει πως  τα περισσότερα έργα που πραγματοποίησε  οφείλονται σε πασοκική κυβερνητική στήριξη παρά σε νεοδημοκρατική. Ένα από αυτά είναι ίσως το σημαντικό έργο της διάνοιξης και διευθέτησης των ρεμάτων της Περαίας. Ένα έργο που ουσιαστικά άλλαξε την Περαία και δυστυχώς γι' αυτόν δεν τον επικοινώνησε, όπως θα έκαναν στη θέση του άλλοι. "Δεν με ενδιέφερε η επικοινωνία" λέει "μ' ενδιαφέρει η ουσία". Και μάλλον μαρτυρεί την μισή αλήθεια αφού αναγνωρίζει - έστω και εκ των υστέρων - πως αυτό το έργο όπως και το σημαντικό της μετάβασης στον Καλλικράτη και συνένωσης των τριών Καποδιστριακών δήμων που φέρει την υπογραφή της διοίκησής του, ίσως δεν αξιολογήθηκε στις πραγματικές του  διαστάσεις από τους δημότες.

Διάνοιξη Ανθέων

Πιστεύει πως η διάνοιξη της Ανθέων είναι από τα σημαντικά έργα που  βελτίωσαν την εικόνα της πόλης και την μεγαλύτερη προσέγγισή της με τον Μπαξέ.  Εδώ μάθαμε (έστω και εκ των υστέρων) γιατί ασφαλτοστρώθηκε η  Ανθέων με το "μπάλωμα" του εγκαταλελειμμένου κίτρινου αυτοκινήτου επάνω της (η αντίστοιχη φωτο είχε κάνει τότε το γύρο του διαδικτύου) .Οφείλεται σε οικονομική διαμάχη με κάτοικο που εύρισκε μικρό το ποσό της απαλλοτρίωσης και παράτησε το αυτοκίνητό του ως πίεση στην τότε διοίκηση. Και δικαστική προσφυγή έγινε εναντίον του δημάρχου για αυθαιρεσία γεγονός που ανάγκασε τον δήμαρχο να έλθει σε συμβιβασμό, βάζοντας και το χέρι στην τσέπη (την δική του και όχι του δήμου) έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Φυσικά κι εδώ το αποτέλεσμα μετράει: Ο δρόμος ανοίχθηκε.

Πολιτιστικό Κέντρο

Αναφέρθηκε στο ημιτελές κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου της Περαίας, που υπήρξε ιδέα πραγματοποίησης του προκατόχου του, με ανταλλαγή οικοπέδων μεταξύ του δήμου και του εργολάβου. Δόθηκαν οικόπεδα στον εργολάβο που ανέλαβε την υποχρέωση να κατασκευάσει το κτίριο. Θεμελιώθηκε το 2010, αλλά οι εργασίες ανέγερσης σταμάτησαν από χρόνια. Ο εργολάβος προφανώς "είναι μέσα" μετά την επέλαση της κρίσης και  ήδη εγκαταλείφθηκε ο στόχος της αποπεράτωσης του κτιρίου από τον ίδιο που μένει άδειο κουφάρι. Δυστυχώς χωρίς φύλαξη έχει γίνει χώρος ακαθαρσιών και έκνομων δραστηριοτήτων. "Δεν πρόκειται" να τελειώσει" εκτιμά ο Γιάννης Αλεξανδρής και αποδίδει την εκτίμησή του αυτή στην αδυναμία του αναδόχου αλλά και στο υψηλό κόστος που είναι αποτρεπτικό της συνέχισης των εργασιών από τον δήμο. Μάλιστα πιθανολογεί πως η δρομολόγηση "έκπτωσης" του αναδόχου μπορεί να συσσωρεύσει επιπλέον βάρη στον δήμο.

Για τα τσαρδάκια

Μια πραγματικά πονεμένη ιστορία είναι αυτή με τα πρόστιμα, για τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστηματαρχών της οδού Πολυτεχνείου στην Μηχανιώνα, τα οποία είχε αναλάβει να διευθετήσει ο πρώην δήμαρχος της Μηχανιώνας Γιάννης Μαυρομάτης. Συν τω χρόνω το ύψος των προστίμων και των προσαυξήσεων που καλείτο πλέον να πληρώσει ο ενιαίος δήμος Θερμαϊκού (μετά την συνένωση) έφτασε στο δυσθεώρητο 4.300.000 €. Όπως κανείς αντιλαμβάνεται ήταν αδύνατο να μπορέσει ο δήμος επί δημαρχίας Αλεξανδρή να καταβάλει αυτό το ποσό. Παράλληλα υπήρξε δέσμευση των ενοικίων από καταστήματα του πρώην δήμου Μηχανιώνας και έτσι παρακρατήθηκαν επιπλέον 340.000 €.
Όπως ο κ. Γιάννης Αλεξανδρής μας αποκάλυψε ο μοναδικός τρόπος απαλλαγής του δήμου από αυτήν την βασανιστική "προίκα" θα έπρεπε να ήταν μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να συμπεριληφθούν στις αυθαίρετες κατασκευές - που έδινε ο νόμος το δικαίωμα να απαλλαγούν από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις - και οι συγκεκριμένες της Μηχανιώνας που βρισκόταν σε κοινόχρηστο χώρο και είχαν ήδη κατεδαφιστεί. Έτσι με προσωπικό αγώνα έγινε κατορθωτή τροποποίηση - προσθήκη που πρότεινε ο δήμος στο ν. 4014/2011 και με το άρθρο 23 του ν.4178/2013 μπορούσαν να καταργηθούν τα πρόστιμα υπαγόμενα στο νόμο με την καταβολή παράβολου 500€.
Ο Δήμαρχος όμως δεν προχώρησε στην εντολή άμεσης υπαγωγής προκειμένου ο Δήμος να διεκδικήσει από το ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ την πλήρη διαγραφή των προστίμων και την επιστροφή και των 340.000 € που θα ήταν αδύνατον να γίνει αν είχαν υπαχθεί στο νόμο. Γιατί όπως προέβλεπε ο νόμος "τα καταβληθέντα ποσά, δεν αναζητούνται".
Έτσι προσέφυγε στο ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ. Υπήρξε μια αναβληθείσα συνεδρίασή του, στην οποία παρέστη και ο σημερινός δήμαρχος (Ιούνιος '14). Και έτσι  την επόμενη συνεδρίαση ΣΥ.ΠΟ.ΘΑ που έγινε επί δημαρχίας Μαυρομάτη, και ήταν απορριπτική, ακολούθησε η ενδεδειγμένη και υποδειχθείσα και από τον πρώην δήμαρχο (με έγγραφό του)  υπαγωγή στον νόμο από το νέο δήμαρχο. Έτσι έγινε η απαλλαγή των 4.300.000 € αλλά τα 340.000 € τα επιβαρυνθήκαμε οι δημότες Θερμαϊκού.

Προσωπική βάσανος που έληξε

Μια ιδιαίτερα ανθρώπινη πτυχή μας εκμυστηρεύτηκε ο πρώην δήμαρχος και αυτή συμπεριλαμβάνει έναν προσωπικό γολγοθά που τον ταλαιπώρησε ψυχικά από το '11 έως και πρόσφατα που έληξε δικαιώνοντάς τον πανηγυρικά. Μετά από μια καταγγελία στον ΣΔΟΕ μιας"ψευδεπίγραφης" επιτροπής δημοτών που υπογράφονταν από κάποια  παντελώς άγνωστη  κυρία κατηγορήθηκε για  οικοδόμηση   της οικίας του που είναι στα μπετά από το 2005, για διακίνηση φαρμάκων από παράνομη αποθήκη φαρμάκων που δήθεν διατηρούσε στην Επανομή και για παράνομη λειτουργία ιατρείου. Παράλληλα τρέχει και ένας έλεγχος μετά από καταγγελία του Γιάννη Μαυρομάτη για την ιδιωτιοικονομική λειτουργία των κοιμητηρίων, γεγονός που αναγκαστικά  ελέγχει και τον πρώην δήμαρχο ως επικεφαλής των υπηρεσιών. " Όταν επί δημαρχίας μου επιθεωρητές του ΣΔΟΕ ήλεγχαν έσοδα από τελετές κοιμητηρίων  στη Μηχανιώνα (περίοδος Μαυρομάτη) εγώ υποβάθμισα το γεγονός και φροντίζοντας να μην ενοχοποιηθούν χωρίς λόγο αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Και εγώ υπέστην εξονυχιστικό έλεγχο" μας λέει.
Θα πρέπει να σημειώσουμε  τις απειλές που δέχτηκαν  και τα παιδιά του την αντίστοιχη χρονική περίοδο. "Είναι λυπηρό να με ρωτούν για το που είχα την ανύπαρκτη αποθήκη" μας εξομολογείται με παράπονο.

Παράπονα για τη στάση των δικών του

Σε ερώτηση πως βλέπει τη λειτουργία του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου, απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα αλλά δεν έκρυψε πως είναι απογοητευμένος από το επίπεδο αντιπολιτευτικού ελέγχου που γίνεται στην διοίκηση όπως και από την αποφυγή πρώην συνεργατών του να στηρίξουν το έργο που έχει συντελεστεί επί της δημαρχίας του.


Γερουσία πρώην δημάρχων

Γιατί όπως μας είπε δεν φροντίζει ο νυν δήμαρχος να συγκαλεί σε τακτά, έστω αραιά, χρονικά διαστήματα ένα άτυπο όργανο "ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ" που και γνώση των προβλημάτων έχουν και διάθεση να βοηθήσουν; Κάτι σαν γερουσία πρώην δημάρχων θα λέγαμε εμείς.  Δεν ξέρουμε αν είναι η καλύτερη αλλά σίγουρα δεν είναι κακή πρόταση.

Δεν ξέρουμε αν αποδώσαμε με τον καλύτερο τρόπο μια τρίωρη συζήτηση (χωρίς μαγνητοφώνηση).
Πάντως προσπαθήσαμε να αποδώσουμε τα του "Καίσαρος τω Καίσαρι" χωρίς φόβο και πάθος.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.