Έτοιμη να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να υψώσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, που σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times έχει αρχίσει να επεξεργάζεται το δραστικό αυτό σχέδιο για να μειώσει τις προσφυγικές ροές που φτάνουν στην Ευρώπη.

«Η Κομισιόν και η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζονται έτοιμες να υποστηρίξουν την πρόταση να χρηματοδοτήσουν την ΠΓΔΜ, μια χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., σε μια κίνηση που ουσιαστικά θα απομονώσει την Ελλάδα -ένα μέλος της Ένωσης που είναι ήδη οικονομικά εύθραυστο και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές» γράφει το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, και συνεχίζει: «Η κίνηση περίφραξης της Ελλάδας έρχεται, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία με αντάλλαγμα 3 δισ. ευρώ έχει αποτύχει».

Η νέα αυτή πολιτική, εάν φυσικά υιοθετηθεί, θα μεταφέρει την «πρώτη γραμμή» του μεταναστευτικού από τις τουρκικές ακτές και το Αιγαίο στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας φοβάται μια τέτοια κίνηση, και έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα του μπορεί να μετατραπεί σε “μαύρο κουτί” προσφύγων» εξηγεί η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Το εν λόγω σχέδιο συζητήθηκε την Τετάρτη από Ευρωπαίους πρεσβευτές, μετά από επιστολή του Σλοβένου πρωθυπουργού Μίροσλαβ Τσεράρ, μέσω της οποίας προτρέπει τους Ευρωπαίους ομολόγους του να προσφέρουν άμεση βοήθεια στην ΠΓΔΜ ώστε να μην μπορούν να περάσουν από τα σύνορα ορισμένοι παράνομοι μετανάστες».

Στην επιστολή του, ο κ. Τσεράρ τονίζει ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να παράσχουν εξοπλισμό και προσωπικό στην ΠΓΔΜ. «Η Κομισιόν έστειλε μια ομάδα αξιωματούχων στην περιοχή αυτή την εβδομάδα για να αξιολογήσει πόσο προσωπικό και τί εξοπλισμό θα χρειαστεί η ΠΔΓΜ για να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα με την Ελλάδα» εξηγούν οι Financial Times, και συνεχίζουν: «Παρότι η ΕΕ έχει ενισχύσει οικονομικά στο παρελθόν τα Σκόπια, αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτό το σχέδιο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα».

Το σχέδιο της Σλοβενίας έχει, όπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ της εφημερίδας, την υποστήριξη του Βερολίνου ενώ το επεξεργάζεται και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σε περίπτωση που το σχέδιο αυτό εγκριθεί, τότε το προσφυγικό βάρος που επωμίζεται η χώρα μας θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Η Βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει, παράλληλα, ότι μπορεί να δημιουργήσει και νομικά προβλήματα, καθώς από το 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποιεί ότι το ελληνικό σύστημα υποδοχής προσφύγων είναι υπό κατάρρευση και με απόφασή της οι μετανάστες που ζητούν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να απελαθούν στην Ελλάδα, όπως προβλέπει η Συνθήκη του Δουβλίνου.

Για την κατασκευή φράχτη μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας πιέζει και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές.

Εκτός από την ΠΓΔΜ, ο Όρμπαν ισχυρίζεται ότι αντίστοιχος φράχτης πρέπει να ανεγερθεί και στα ελληνικά σύνορα με την Βουλγαρία.

«Αν δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα [σ.σ της Ευρωπαϊκής Ένωσης], ανεξάρτητα από το πόσο ακριβό ή απαιτητικό είναι αυτό, θα καταστρέψουμε από μόνοι μας τη Συνθήκη της Σένγκεν» δήλωσε ο κ. Όρμπαν, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του από τη Σλοβενία.

πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.