Πληροφορούμαστε ότι σε προσεχή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, πρόκειται να κηρύξει οριστικά έκπτωτη την ανάδοχο εταιρεία Αφοί Μπακάλη Ο.Ε. με διακριτικό τίτλο "ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΝ" από το έργο ανέγερσης του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θερμαϊκού, στην Περαία. Η ανέγερσή του υπήρξε ιδέα του Αντώνη Ματζάρη, και πραγματοποιήθηκε με ανταλλαγή οικοπέδων μεταξύ του δήμου και του εργολάβου.

<

Η σύμβαση του έργου, που πλέον δεσπόζει ως κτιριακό κουφάρι στο κέντρο της Περαίας, υπογράφηκε το 2006, θεμελιώθηκε το 2010, και οι εργασίες σταμάτησαν το 2012. Ο εργολάβος διεκδίκησε και έλαβε διάφορες παρατάσεις στην ημερομηνία παράδοσης του έργου, το οποίο σύμφωνα με την αρχική σύμβαση θα έπρεπε να παραδοθεί πριν το '12. Έκτοτε παρά τις διαδοχικές οχλήσεις της τεχνικής υπηρεσίας προς τον εργολάβο για επίσπευση των εργασιών, καθώς οι παρατάσεις έχουν λήξει από καιρό, εκείνος δεν απάντησε. Ο εργολάβος προφανώς "είναι μέσα" μετά την επέλαση της κρίσης και ήδη εγκαταλείφθηκε ο στόχος της αποπεράτωσης του κτιρίου από τον ίδιο, με αποτέλεσμα να παραμένει το κτίριο ημιτελές. Και αφού δεν υπάρχει φύλαξη, έχει μεταμορφωθεί το κτίσμα σε χώρος ακαθαρσιών και έκνομων δραστηριοτήτων (υπάρχει βεβαίωση του Α.Τ. Ν. Επιβατών για εισβολή στο υπό ανέγερση κτίριο).

Δεν γνωρίζουμε πως σκοπεύει να χειριστεί το θέμα η διοίκηση του Δήμου μετά της απόφαση έκπτωσης του εργολάβου που πρόκειται να λάβει από το δημοτικό συμβούλιο. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους δημότες με την μετακύλιση ενδεχόμενων χρηματικών επιβαρύνσεων ή προστίμων. Ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής, σε πρόσφατη δήλωσή του, εκτίμησε ότι "δεν πρόκειται να τελειώσει" το έργο που θεμελιώθηκε από τον ίδιο και αποδίδει την εκτίμησή του αυτή στην αδυναμία του αναδόχου αλλά και στο υψηλό κόστος που είναι αποτρεπτικό της συνέχισης των εργασιών από τον δήμο. Πιθανολόγησε ακόμη πως η δρομολόγηση "έκπτωσης" του αναδόχου μπορεί να συσσωρεύσει επιπλέον βάρη στον δήμο.

Το κτίριο του πολιτισμού, βρίσκεται στο οικόπεδο που βλέπει στις οδούς Αμπελοκήπων και Ιωνίας, έχει έκταση 1440 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο.
Το υπόγειο του, 490 τ.μ., περιλαμβάνει αποθήκες και βοηθητικούς χώρους. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, το θέατρο, το εντευκτήριο, οι χώροι αναμονής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών που βρίσκονται στο ισόγειο έχουν συνολικό εμβαδόν 490 τ.μ., ενώ στον 1ο όροφο και σε χώρο 460 τ.μ. προβλέπονται ότι θα λειτουργήσουν οι διοικητικές υπηρεσίες και θα καλύψουν τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και τις ανάγκες μαθημάτων χορού, μουσικής κλπ.

Επισκεφθήκαμε το υπό ανέγερση Πολιτιστικό Κέντρο και διαπιστώσαμε μια απαράδεκτη εγκατάλειψη, γεγονός που αφήνει τον δρόμο ανοιχτό σε διάφορους να εισέρχονται παράνομα και να καταστρέφουν και να λερώνουν τον χώρο. Σπασμένα τζάμια, κάλυψη των τοίχων με ανόητα και αντιαισθητικά γκράφιτις ή ακόμα και ανθρώπινες ακαθαρσίες δημιουργούν στενόχωρα συναισθήματα στον επισκέπτη. Η δε χρησιμοποίηση χώρων του για αποθήκευση υλικών, όπως των καθισμάτων από το πρόσφατα καταργηθέν γήπεδο του beach volley της παραλίας του Μπαξέ, προκαλούν απορία για τις προθέσεις της διοίκησης του δήμου.






Είναι βέβαιο πως το Πολιτιστικό Κέντρο είναι απαραίτητο στον Θερμαϊκό, ακόμα και με την πρόχειρη απόφασης ανέγερσής του που δεν είχε προβλέψει την δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ ώστε να εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πολυπληθείς επισκέπτες που προσδοκούσε να έχει κατά την λειτουργία του.

Ποια άραγε θα είναι η εξέλιξη;

Περιμένουμε να δούμε με αγωνία την επόμενη μέρα για το κτίριο που κάποιοι του έδωσαν το όνομα "το γεφύρι της Περαίας" παραλληλίζοντάς το με το ατελείωτο Γεφύρι της Άρτας.











Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.