του ακτιβιστή

Μπορείς να τον πεις "καφές σε αναμονή" ή "ένας καφές σε περιμένει" ή στο αγγλικό του "suspended coffee". Όπως κι αν τον πεις είναι η ίδια πράξη αλληλεγγύης.

Τι είναι όμως ο καφές σε αναμονή;

Πρόκειται για την προπληρωμή ενός καφέ, εκτός από την πληρωμή αυτού που πίνουμε. Τότε το κατάστημα αναγγέλλει (συνήθως σε ένα πίνακα) τον αριθμό των καφέδων που βρίσκονται σε αναμονή (που έχουν δηλαδή προπληρωθεί) και οποιοσδήποτε άστεγος ή οικονομικά αδύναμος συνάνθρωπός μας μπορεί να έχει το καφεδάκι του, προϊόν αλληλεγγύης.

Θα μου πείτε είναι τόσο σημαντικό αυτό; Νομίζω πως ναι !! Κι αυτό γιατί και η αξία του καφέ, όπως σχεδόν η αξία του κάθε αγαθού είναι σχετική. Ενώ για κάποιον κοστίζει ελάχιστα, για τον άνεργο γείτονά μας μπορεί να κοστίζει πολύ. Έτσι σε αυτόν που δεν μπορεί, η προσφορά μάλλον θα τον κάνει να ξεκινήσει τη μέρα του με λιγότερη απαισιοδοξία.

Είχα ανεβάσει πριν δυο μήνες ένα άρθρο για το θέμα αυτό που περιέγραφε πως λειτουργούσε σε ένα καφενείο στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης. Μου είχε αρέσει πολύ, και αναρωτιόμουν θα το ξεκινήσει άραγε κάποιο καφέ στην περιοχή μας;

Και να που σήμερα το είδα να γίνεται στην Περαία, στο Marianna's bistro, στην Ανθέων 24 & Μηδείας 11.

Μίλησα με την Μαριάννα και τα κορίτσια της και τη ρώτησα πως το ξεκίνησε κι αν έχει αποδοχή η πρωτοβουλία της αυτή. Μας είπε πως είναι μια μικρή αλλά χειροπιαστή πράξη αλληλεγγύης που βρήκε από την αρχή (εδώ και περισσότερο από μήνα) ανταπόκριση στους πελάτες του καφέ της. Ήδη έρχονται από γειτονικές περιοχές για να πιουν τον καφέ τους και να προσφέρουν καφέ σε αναμονή.

Την ρωτήσαμε αν υπάρχουν συμπολίτες μας που απευθύνονται για να λάβουν τον κερασμένο καφέ ή την πίτα. Μας εξηγεί ότι πρέπει να αποτελεί μια μικρή ανακούφιση για ορισμένους συμπολίτες μας, αφού και πριν την έναρξη της πρωτοβουλίας υπήρχαν περιπτώσεις που με αξιοπρέπεια ζητούσαν κάτι ανάλογο με χρήματα που διέθεταν και ήταν λιγότερα από τα απαραίτητα, και αυτό ήδη δείχνει η συμμετοχή.


Την Μαριάννα την γνωρίζαμε και από άλλες δράσεις αλληλεγγύης στην περιοχή του Θερμαϊκού και χαιρόμαστε διπλά για την πρωτοβουλία της αυτή.

Ελπίζουμε το παράδειγμα να βρει μιμητές και όχι μόνο στον καφέ αλλά ίσως και σε άλλα αγαθά.

update 14/1 20:17

Να προσθέσουμε ότι όπως μας πληροφόρησε επιπρόσθετα η Μαριάννα "ο πολίτης που πληρώνει τα προϊόντα σε αναμονή έχει 35% έκπτωση έτσι ώστε να βοηθάει και η επιχείρηση με το δικό της τρόπο" .
Ας δούμε τώρα και ένα βιντεάκι για τον καφέ σε αναμονή που έφτιαξαν οι σπουδαστές του 3ου έτους της Δραματικής Σχολής "Δήλος".


Να συμπληρώσουμε πως τους τελευταίους μήνες η πρωτοβουλία εξαπλώνεται με γοργό ρυθμό σε όλη την Ελλάδα.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

2 comments:

  1. Θερμά συγχαρητήρια στην κυρία Μαριάννα και τα κορίτσια της για αυτή την πρωτοβουλία. Αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί είναι δικοί μας άνθρωποι- είναι συγγενείς μας. Μόνο που είμαστε μακρυά και τουλάχιστον εκεί μπορούμε να πιούμε καφεδάκι και να προσφέρουμε, μόνο όταν βρεθούμε Θεσσαλονίκη.Αξιέπαινη και προς μίμηση πράξη. Με άπειρη εκτίμηση Βασίλης& Στέλλα Σιορόκου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο ,χίλια μπράβο !!! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΟΥ ελπίζω και άλλες επιχειρήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να ανταποκριθεί ο κόσμος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.