Παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες μιλούν (λόγια, λόγια ...) για την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, και το Σεπτέμβριο συμφωνήθηκε ο παγκόσμιος στόχος για τη μείωσή του, το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των υπολοίπων έχει διευρυνθεί δραματικά τους τελευταίους 12 μήνες. Η πρόβλεψη της Oxfam, που έγινε το περασμένο έτος στο Νταβός, ότι το 1% θα κατέχει σύντομα περισσότερα από τους υπόλοιπους από εμάς, στην πραγματικότητα έγινε πραγματικότητα το 2015 - ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Η Oxfam κάνει έκκληση για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ακραίας ανισότητας κρίση που απειλεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την αντιμετώπιση της φτώχειας κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα. Ως προτεραιότητα, ζητά να τεθεί τέλος στην εποχή των φορολογικών παραδείσων που έχει δει την αυξανόμενη χρήση των υπεράκτιων κέντρων από τα πλούσια άτομα και εταιρείες να αποφύγουν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην κοινωνία. Αυτό έχει στερήσει τις κυβερνήσεις από πολύτιμους πόρους που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας.
Η Winnie Byanyima, εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, δήλωσε: «Είναι απλά απαράδεκτο το γεγονός ότι το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχει λιγότερα από μερικές δεκάδες σούπερ-πλούσιους ανθρώπους που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα λεωφορείο.
"Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να πεινούν, ενώ οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή.
«Προκαλώ τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τις ελίτ στο Νταβός να παίξουν το ρόλο τους για τον τερματισμό της εποχής των φορολογικών παραδείσων, η οποία πυροδοτεί την οικονομική ανισότητα και αποκλείει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την αποφυγή από τη φτώχεια. Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιοι ελίτ παίζουν με διαφορετικά κανόνες για όλους τους άλλους, αρνούμενο να καταβάλει τους φόρους που η κοινωνία χρειάζεται για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από 201 κορυφαίες εταιρείες έχουν παρουσία σε τουλάχιστον ένα φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι είναι ώρα να δράσουμε ».
Το 2015 οι κυβερνήσεις της G20 συμφώνησαν βήματα για τη μείωση του φόρου παρακάμπτουμε από πολυεθνικές μέσω της συμφωνίας BEPS, ωστόσο, τα μέτρα αυτά θα κάνει ελάχιστα για τις φτωχότερες χώρες και σε μεγάλο βαθμό αγνοούν τα προβλήματα που τίθενται από τους φορολογικούς παραδείσους.
Αλλά δεν είναι μόνον η προκλητική συσσώρευση πλούτου το πρόβλημα, είναι και το ότι υπάρχουν νόμιμες μέθοδοι απόκρυψής του. Σύμφωνα με υπολογισμούς του καθηγητή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας Γκάμπριελ Ζάκμαν, περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια προσωπικού πλούτου βρίσκονται σήμερα κρυμμένα σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους. Αν καταβαλλόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, ένα ποσό της τάξης των 190 δισ. δολαρίων (!) θα ήταν διαθέσιμο κάθε χρόνο για τους δημόσιους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων για την Υγεία, την Παιδεία, τις υποδομές, την ανάπτυξη.
Σχεδόν οι μισοί υπερ-πλούσιοι του κόσμου προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Ιαπωνία και η Σαουδική Αραβία.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται ο αριθμός των ατόμων των οποίων ο πλούτος είναι ίσος με εκείνο του φτωχότερου ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού από το 2010 (3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι !!!):
2010 388
2011 177
2012 159
2013 92
2014 80
2015 62
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.