Δεκαεννέα χρόνια μετά το "Τιτανικό" που τον έκανε παγκόσμιο αστέρι, ο Leonardo DiCaprio κέρδισε τελικά το Όσκαρ την Κυριακή το βράδυ για τον ρόλο του  στο "The Revenant," το πρώτο του όσκαρ μετά από τέσσερις προηγούμενες υποψηφιότητες.

Στον Λεονάρντο Ντι Κάπριο το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για το "The Revenant."
Το μήνυμα που επιχείρησε να περάσει ο ΝτιΚάπρι κατά την παραλαβή του βραβείου σχετίζεται με την σωτηρία του πλανήτη, έχοντας σχέση με την υπόθεση της ταινίας του Ινιαρίτου. Είπε:
«Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική. Συμβαίνει τώρα. Είναι η πιο επείγουσα απειλή που αντιμετωπίζει ολόκληρο το είδος μας, και εμείς πρέπει να εργαστούμε συλλογικά μαζί και να σταματήσουμε να χρονοτριβούμε. Πρέπει να στηρίξουμε τους ηγέτες σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι δεν μιλούν για τουςς μεγάλους ρυπαίνοντες ή οι μεγάλες εταιρείες, αλλά που μιλούν για όλη την ανθρωπότητα, για τους αυτόχθονες λαούς του κόσμου, για τα δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια των μη προνομιούχων ανθρώπων που θα επηρεαστούν περισσότερο από αυτό, για τα παιδιά των παιδιών μας, και για εκείνους τους ανθρώπους εκεί έξω που οι φωνές τους πνίγονται από την πολιτική της απληστίας.

«Σας ευχαριστώ όλους για αυτό το καταπληκτικό αποψινό βραβείο. Ας μην έχετε αυτόν τον πλανήτη ως δεδομένο. Δεν παίρνω αυτό το αποψινό ως δεδομένο."

Ο ηθοποιός έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1994 για το ρόλο του ως το μικρό αδελφό, με νοητική υστέρηση, του Johnny Depp στο "What's Eating Gilbert Grape". Αλλά το βραβείο πήγε στον Gene Hackman για το "Unforgiven". Ο Λεονάρντο ντι Κάπριο ήταν ακόμη υποψήφιος το 2005 στο "The Aviator" του Howard Hughes, για το ρόλο ενός λαθρέμπορου διαμαντιών στο "Blood Diamond" το 2006 και στο « The Wolf of Wall Street» του Σκορσέζε, όπου υποδυόταν έναν ανέντιμο χρηματιστή, που κυκλοφόρησε το 2013.

Η  τελετή

Οι σταρ φόρεσαν τα καλά τους και βρίσκονται στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες για τη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της χρονιάς.

Η τελετή απονομής των Όσκαρ άρχισε, με τον οικοδεσπότη, τον μαύρο κωμικό Κρις Ροκ, να την ανοίγει με έναν καυστικό μονόλογο, αναφερόμενος κυρίως στην πολεμική που έχει ξεσπάσει για την έλλειψη ποικιλομορφίας στο Χόλιγουντ.

«Καλωσήλθατε στην τελετή των Όσκαρ, γνωστή επίσης και ως τελετή απονομής βραβείων για λευκούς», είπε ο Ροκ, προσθέτοντας: «αντιλαμβάνεστε πως εάν είχαν υποψηφιότητες και για τους παρουσιαστές, δεν θα έπαιρνα ποτέ αυτή τη δουλειά!».

Ο Κρις Ροκ αστειεύτηκε με όσους κάλεσαν σε μποϊκοτάζ λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι αδικία που δεν ήταν υποψήφιος ο Γουίλ (Σμιθ) όπως αδικία ήταν που κέρδισε 20 εκατομμύρια δολάρια για το Wild Wild West» και «Το να μιλά η Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ για μποϊκοτάζ στα Όσκαρ είναι σαν να μιλάω εγώ για μποϊκοτάζ στο εσώρουχο της Ριάνα. Κανείς δεν με κάλεσε».

Ο Ροκ δεν δίστασε να διανθίσει την κατά τα άλλα λαμπερή, πολύωρη τελετή απονομής με ριπές αντιρατσιστικής σάτιρας. Διερωτήθηκε ρητορικά, για παράδειγμα, γιατί η οργή των μαύρων για την έλλειψη ποικιλομορφίας στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ δεν είχε εκδηλωθεί τη δεκαετία του 1950 και του 1960. «Επειδή είχαμε αληθινά προβλήματα για τα οποία διαδηλώναμε την εποχή εκείνη», συνέχισε: «Ήμασταν κάπως απασχολημένοι, μας βίαζαν και μας λίντσαραν, και δεν ενδιαφερόμασταν για το ποιος κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας. Αν μόλις κρέμασαν τη γιαγιά σου από ένα δέντρο, είναι λιγάκι δύσκολο να νοιάζεσαι ποιος κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ ή καλύτερης ξένης ταινίας».

Τα καυστικά σχόλια του Ροκ δεν αφορούσαν απλά και μόνο την κινηματογραφική βιομηχανία: προκάλεσε ηχηρά γέλια στην αίθουσα όταν είπε πως το κομμάτι της τελετής που συνήθως αφιερώνεται «στη μνήμη» κάποιου σπουδαίου ανθρώπου της έβδομης τέχνης φέτος θα αφορά «τους μαύρους που πυροβόλησαν αστυνομικοί ενώ πήγαιναν να δουν κάποια ταινία».

Ακολούθησε βίντεο όπου μαύροι ηθοποιοί ερμήνευαν ρόλους λευκών υποψηφίων ή εμφανίζονταν δίπλα τους, καταγγέλλοντας με χιούμορ αυτή τη φορά την απουσία λευκών υποψηφίων.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ


Η ταινία Spotlight: Όλα στο φως (Spotlight) του Τομ Μακάρθι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Η ταινία, η έρευνα για την οποία χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί, ακολουθεί τους δημοσιογράφους που είχαν προχωρήσει το 2002 στην αποκάλυψη ότι στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συγκάλυπταν τις σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από ιερωμένους. Στην εφημερίδα Boston Globe είχε δοθεί βραβείο Πούλιτζερ για τις αποκαλύψεις της όσον αφορά το σκάνδαλο.

Ο Μεξικανός Αλεχάντρο Ινιάριτου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, για το δράμα Η Επιστροφή (The Revenant). Ο Ινιάριτου έγινε έτσι ο πρώτος κινηματογραφιστής που κερδίζει το Όσκαρ σκηνοθεσίας δύο συναπτές χρονιές, καθώς η ταινία του Birdman είχε κερδίσει και πέρσι. Αυτό είναι το τέταρτο Όσκαρ που κερδίζει ο Μεξικανός σκηνοθέτης στην καριέρα του.


Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ σήμερα, καθώς του απονεμήθηκε το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο δράμα Η επιστροφή (The Revenant). Ο Ντι Κάπριο, 41 ετών, ήταν υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές για Όσκαρ στην καριέρα του, που διαρκεί 25 χρόνια. Φέτος όμως θεωρείτο το φαβορί.

Όταν ανακοινώθηκε το όνομά του Λεονάρντο ντι Κάπριο από την Τζούλιαν Μουρ στο Dolby Theater σχεδόν όλοι σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν για πολλά λεπτά. Εκείνος, εμφανώς συγκινημένος έδωσε μία ομιλία όχι μόνο για να ευχαριστήσει τους συναδέλφους του αλλά και για να αφυπνίσει για το μέλλον του πλανήτη. «Μην παίρνετε τον πλανήτη για δεδομένο, εγώ δεν παίρνω το αποψινό για δεδομένο» είπε κλείνοντας.

Η Μπρι Λάρσον κέρδισε το Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Δωμάτιο».

Ο Μαρκ Ράιλανς κέρδισε το βραβείο Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο φιλμ Η γέφυρα των κατασκόπων του Στίβεν Σπίλμπεργκ, στο οποίο ενσαρκώνει έναν Ρώσο πράκτορα. Είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ που λαμβάνει ο 56χρονος βρετανός θεατρικός ηθοποιός και συγγραφέας.

Η Αλίσια Βικάντερ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στον ρόλο της συζύγου ενός διαφυλικού καλλιτέχνη στο φιλμ Το Κορίτσι από τη Δανία (The Danish Girl). Είναι το πρώτο Όσκαρ που απονέμεται στην 27χρονη Σουηδή ηθοποιό, η οποία καθιερώθηκε το 2015.

Έξι Όσκαρ έχει κερδίσει το Mad Max: Fury Road (Μακιγιάζ, Κοστουμιών, Σκηνογραφίας, Μοντάζ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ), ενώ τα Όσκαρ Σεναρίου κέρδισαν Spotlight (Πρωτότυπου Σεναρίου) και το Μεγάλο Σορτάρισμα (Διασκευασμένου Σεναρίου). Όσκαρ Φωτογραφίας στον Εμανουέλ Λουμπέσκι για την «Επιστροφή».

Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ κέρδισε το Amy του Ασίφ Καπάντια.

Στην κωμική περιπέτεια Τα μυαλά που κουβαλάς (Inside Out), του στούντιο Pixar της Γουόλτ Ντίσνεϊ, απονεμήθηκε το βραβείο Όσκαρ για την καλύτερη ταινία animation.

Η ταινία Ο γιος του Σαούλ (Ουγγαρία) σε σκηνοθεσία Λάσλο Νέμες κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Ιταλός Ένιο Μορικόνε κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικής, για το σάουντρακ της ταινίαςΟι μισητοί οκτώ.

Το βραβείο καλύτερου τραγουδιού κέρδισε το «Writing's On The Wall», από την ταινία Spectre.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.