Πιστός στη λογική του «μακριά από μας, κι όπου θέλει ας είναι», ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης, έδωσε ρεσιτάλ φαρισαϊσμού και υποκρισίας το απόγευμα της Τετάρτης στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, όπου συζητήθηκε το έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών προς όλους τους Δήμους της χώρας για να υποδειχθούν κέντρα φιλοξενίας και μετεγκατάστασης προσφύγων.
Πολυπρόσωπος για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος κ.Μαυρομάτης, προσπάθησε να αποδώσει σε … «κοπτοραπτική Κουζινόπουλου» το Πρακτικό συνεδρίασης της Διαπαραταξιακής Επιτροπής του Δήμου Θερμαϊκού για τους πρόσφυγες, στις 10 Μαρτίου 2016, κατά την οποία ο αντιδήμαρχος Γ.Φεστερίδης, μεταφέροντας τη θέση της διοίκησης Μαυρομάτη, υποδείκνυε ως χώρους εγκατάστασης προσφύγων «περιοχές του Δήμου μας που ανήκουν στο κράτος, ώστε αυτό να έχει και την ευθύνη, π.χ. κάμπινκ ΕΟΤ, περιοχή Τσαίρια κλπ»

Σε κλίμα προκλήσεων και υβριστικών χαρακτηρισμών
Και τι δεν ακούστηκε σ΄αυτή τη συνεδρίαση. Συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά των συμβούλων της πλειοψηφίας με φωνές του στυλ «έπεσαν οι μάσκες» προεξάρχοντος του Γ.Φεστερίδη, χασκόγελα και φωνές από την πρόεδρο του ΔΗΠΠΑΚΥΘ περί… «Ρομπέν των Δασών»!!
Χρησιμοποιώντας άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ο δήμαρχος Θερμαϊκού δεν δίστασε να αποκαλέσει τον επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» Σπύρο Κουζινόπουλος ως τάχα…. «απεσταλμένο από κάποιο Δήμο για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του Δήμου Θέρμης», όταν στην ομιλία του διατύπωσε την άποψη ότι από την ώρα που η περιοχή στα Τσαϊρια που υποδείχθηκε, ανήκει στο Δήμο Θέρμης, είναι δικό του θέμα το πώς θα την διαχειριστεί. Και παρά τη διαπίστωσή του ότι ο ελώδης χώρος εκεί είναι εντελώς ακατάλληλος για καταυλισμό, άκουσαν όλοι τον κ. Μαυρομάτη θριαμβολογώντας να διατείνεται: «Καλύτερα κ. Κουζινόπουλε πιστέψτε με δεν θα το έκανε αυτό ούτε ο Δήμαρχος Θέρμης αυτό το οποίο κάνατε, να υποστηρίξετε τα συμφέροντα του Δήμου Θέρμης με τόση ζέση».
Νέο μπαράζ φραστικών επιθέσεων δέχτηκε ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» όταν πρότεινε να υποδειχθεί ως προσωρινός χώρος φιλοξενίας προσφυγόπουλων, η κατασκήνωση του Απόδημου Ελληνισμού, στην περιοχή Αγνάντι, που διαθέτει όλη την υποδομή και σήμερα ρημάζει εγκαταλειμμένη.
Αναφορικά με το όψιμο ενδιαφέρον της διοίκησης Μαυρομάτη για τα Τσαϊρια, ο Σπύρος Κουζινόπουλος κατήγγειλε την αδιαφάνεια και την κρυψίνοια της δημοτικής αρχής, καθώς ενώ μιλάει για «μεγάλα επενδυτικά σχέδια» και  «τουριστικό μέτωπο» στην περιοχή, δεν ενημερώνει το δημοτικό συμβούλιο, αφήνοντάς το στο σκοτάδι. Και ρώτησε: «Προς τι αυτή η ανειλικρίνεια κι αυτή η υποκρισία; Ποιο είναι ακριβώς αυτό το «ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης»; Τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη του Δήμου και των δημοτών του Θερμαϊκού από κάποιους που θεωρούν τσιφλίκι τους το Δήμο;»
Η ουσία όλης της δίωρης συζήτησης για το θέμα αυτό, ήταν να μην διατυπωθεί καμία πρόταση από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, αλλά να  αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών μία απαντητική επιστολή που, όπως τη διατύπωσε ο δήμαρχος, θα λέει, ότι «δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι στο δήμο Θερμαϊκού, δεν προτείνεται καμία και είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ενός μεγάλου καταυλισμού δίπλα σε εγκαταστάσεις που προορίζονται να αξιοποιηθούν τουριστικά στην περιοχή μας».
Όπως ισχυρίστηκε ο κ.Μαυρομάτης, ο Δήμος Θερμαϊκού και οι δημότες του «σίγουρα θα πληγούν από την εγκατάσταση ενός τέτοιου Κέντρου Προσφύγων». Και αυθαίρετα συμπέρανε ότι θα φιλοξενηθούν στα Τσαϊρια πάνω από 4-5.000 άτομα «διότι όλοι αυτοί που θα φύγουν από την Ειδομένη θα κατευθυνθούν σ’ αυτό το χώρο».
Αφήνοντας αιχμές κατά του δήμου Θέρμης, ο κ.Μαυρομάτης διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι «δεν θέλω να σκέφτομαι ότι κάποιοι θα επενδύσουν χρήματα εκεί, ώστε αύριο-μεθαύριο να επωφεληθούν των εγκαταστάσεων που θα γίνουν εκεί».
Τέλος, δείχνοντας το πως ακριβώς αντιλαμβάνεται τις έννοιες της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, ο δήμαρχος Θερμαϊκού ανέφερε κάποια στιγμή: «Ανθρωπισμός-ανθρωπισμός, αλλά όχι να μην προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους», εννοώντας ότι τάχα με την εγκατάσταση προσωρινά προσφύγων στα όρια του Δήμου «θα πληγεί ο Δήμος και οι δημότες μας». Ενώ ο πάντα καλά ενημερωμένος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σπ.Αδαμίδης, έσπευσε να ανακαλύψει «σχέδιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Σύριζα Σ. Φάμελλου μα τον δήμαρχο Θέρμης Θ.Παπαδόπουλο». 

Η πρόταση Τσαμασλή
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Τσαμασλής, τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει μία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και όχι να έρχεται ως «προ ημερησίας διατάξεως», όπως δεκάδες άλλα μικρά ζητήματα. Ενώ επισήμανε ότι αν δεν προτείνει ο Δήμος χώρους, τότε, εφόσον υπάρχει ανάγκη, θα μπορούν να επιβάλλουν έναν τέτοιο χώρο οι αρχές, οπότε θα είναι χειρότερη η εξέλιξη.
 Καταλήγοντας είπε ότι ο δήμος Θερμαϊκού θα πρέπει να δεχθεί πρόσφυγες τόσους όσους του αναλογούν με μία δίκαιη διασπορά σε όλες τις περιοχές της χώρες. Και πρότεινε να αποσταλεί έγγραφο στο υπουργείο Εσωτερικών με την ερώτηση για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων που θα πρέπει να φιλοξενήσει ο Δήμος Θερμαϊκού και τότε να αναζητηθεί ο κατάλληλος χώρος.

Η ομιλία Κουζινόπουλου
Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Σπ. Κουζινόπουλου έχει ως εξής:
Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ευτυχώς που ξέσπασε αυτό το θέμα, με τη δημιουργία του προσφυγικού καταυλισμού στα Τσαϊρια, κι έτσι πληροφορηθήκαμε και όλοι εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι τα … «μεγάλα επενδυτικά σχέδια» της διοίκησης Μαυρομάτη στα Τσαϊρια και το «τουριστικό μέτωπο» που θέλει να δημιουργήσει. Θέματα για τα οποία πρωτίστως και πριν απ’ όλους έπρεπε να ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο. Προς τι λοιπόν αυτή η αδιαφάνεια; Προς τι η κρυψίνοια; Προς τι αυτή η ανειλικρίνεια κι αυτή η υποκρισία; Ποιο είναι ακριβώς αυτό το «ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης με αξιοποίηση των εφαπτόμενων ακινήτων» από το Δήμο Θερμαϊκού; Τι παιχνίδια παίζονται στην πλάτη του Δήμου και των δημοτών του Θερμαϊκού από κάποιους που θεωρούν τσιφλίκι τους το Δήμο; Το δημοτικό συμβούλιο, είναι το κυρίαρχο όργανο του κάθε Δήμου, κάτι που το ξεχνάει η δημοτική αρχή που θέλει την αδιαφάνεια και τους δημοτικούς συμβούλους στο σκοτάδι.
Ας πάμε όμως στο θέμα των προσφύγων. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που είναι πρωτίστως εθνικό και για την αντιμετώπισή του, πρέπει να βοηθήσουν οι πάντες, ο καθένας με τον τρόπο του, ασχέτως κομματικής ή παραταξιακής ένταξης.
Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι καιρό τώρα το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να σωθούν από τους βομβαρδισμούς. Παιδιά πνίγονται κατά εκατοντάδες στην προσπάθεια να διασχίσουν το Αιγαίο, γυναίκες γεννάνε στους δρόμους σαν τα σκυλιά, οικογένειες χωρίζονται. Την ίδια στιγμή που αυτοί οι οποίοι προκάλεσαν τον πόλεμο και την αποσταθεροποίηση των χωρών της Μέσης Ανατολής, σφυρίζουν αδιάφορα, αρνούμενοι να πάρουν πρόσφυγες στο έδαφός τους.
Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις πολλών Ευρωπαϊκών χωρών που ύψωσαν τείχη κι έκλεισαν το βαλκανικό δρόμο των προσφύγων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ο ελληνικός λαός, παρότι στενάζει υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης έδειξε μοναδικά δείγματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Στάθηκε δίπλα με κάθε τρόπο στους πρόσφυγες. Συμπάσχει μαζί τους. Τους βοηθάει όσο και όπως μπορεί από το υστέρημά του. Τους περιθάλπει. Τους δίνει δύναμη και κουράγιο.
Αυτοί οι καταταλαιπωρημένοι και βασανισμένοι συνάνθρωπό μας, γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ήθελαν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να περάσουν τα σύνορα για να φτάσουν στη Γερμανία, τη Σουηδία και άλλες χώρες. Με τους φράχτες που ύψωσαν οι γείτονές μας, οι ίδιοι εκείνοι που καπηλεύονται το ιερό  όνομα της Μακεδονίας, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες ξέμειναν αναγκαστικά στην Ελλάδα. Φυσικά και δεν μπορούσαμε να τους πνίξουμε στη θάλασσα, όπως ανοήτως υποστήριξαν κάποιοι. Ούτε πάλι να τους πετάξουμε στους κάδους απορριμμάτων και στις χωματερές. Χρειάζεται λοιπόν να τους φιλοξενήσουμε για όσο διάστημα χρειαστεί, κι ελπίζουμε αυτό να διαρκέσει όσο πιο σύντομα γίνεται.
Η αναγκαία διασπορά των προσφύγων, ώστε να μην μένουν σε γκέτο, και να είναι πιο διαχειρίσιμος ο έλεγχός τους από τις αρμόδιες αρχές, δημιούργησε την ανάγκη για τη λειτουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης προσφύγων στην περιοχή μας.  Ενός Κέντρου που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τύπου, θα δημιουργηθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και θα φιλοξενεί ανθρώπους οι οποίοι θα προέρχονται από τα hot-spots και θα παραμένουν μέχρι τη μεταφορά τους στις Ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής.
Όταν προέκυψε από σχετικά δημοσιεύματα το θέμα «Τσαϊρια», η παράταξή μας, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» πήρε αμέσως θέση, λέγοντας ότι από την ώρα που ο συγκεκριμένος χώρος ο οποίος προκρίνεται, ανήκει στο Δήμο Θέρμης, εμάς δεν μας πέφτει λόγος, καθώς είναι θέμα του γειτονικού Δήμου να αποφασίσει το τι θα κάνει εν προκειμένω. Και όπως εμάς δεν θα μας άρεσε άλλοι Δήμοι να υποδεικνύουν το τι θα κάνουμε, έτσι δεν έπρεπε να υπάρξει η εσπευσμένη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το δήμαρχο Θερμαϊκού την παραμονή της 25ης Μαρτίου.
Τα «επιχειρήματα» που διατυπώθηκαν από την πλευρά του κ.Μαυρομάτη, ήταν εξαιρετικά αδύνατα. Και φυσικά, κανέναν δεν έπεισε το ότι εκεί κοντά θα ανεγερθούν εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου  Μακεδονίας, κάτι που βαρεθήκαμε να το ακούμε 30 χρόνια τώρα και μάλλον πρέπει κάποια στιγμή να ανακαλέσουμε και τη σχετική παραχώρηση της έκτασης.  Ούτε επίσης εντυπωσίασε κανέναν  η άποψη ότι πρέπει να αποτραπεί η δημιουργία του Κέντρου Μετεγκατάστασης, επειδή είναι κοντά το αεροδρόμιο και οι εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. 
Εκείνο που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, είναι η υποκρισία και η υπαναχώρηση της δημοτικής αρχής στο σοβαρό αυτό θέμα, δεδομένου ότι από τις 10 Μαρτίου, πριν ακόμη σταλεί το έγγραφο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα που ζητάει από όλους τους δήμους να υποδείξουν χώρους, η διοίκηση του Δήμου δια του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας κ. Φεστερίδη, είχε προτείνει να κατασκευαστούν παρόμοια κέντρα στα Τσαϊρια και τα δύο κάμπινγκ Επανομής και Αγίας Τριάδας.
Για τα Τσαΐρια, παρότι που όπως είπαμε είναι θέμα του γειτονικού δήμου Θέρμης, η άποψη της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού»  είναι ότι αν και αποτελεί μια λύση, εντούτοις είναι μια πολύ κακή λύση. Και για τους πρόσφυγες αλλά και για την περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής. Και αν όντως επιλεγεί από την κυβέρνηση και την Ύπατη Αρμοστεία η έκταση στα Τσαϊρια, τότε θα πρέπει να δημιουργηθούν εκεί οι κατάλληλες υποδομές, ώστε οι πρόσφυγες να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι μέσα σε βούρκο και λασπόνερα που θα θυμίζουν εικόνες Ειδομένης.
Είναι επομένως απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία εκείνου του χώρου, η κατασκευή των απαραίτητων αποστραγγιστικών και χωματουργικών έργων και η δημιουργία των υποδομών εκείνων (ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρικό ρεύμα, καθαριότητα) που θα εξασφαλίζουν μία υποφερτή ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων, όσο καιρό παραμείνουν εκεί.
Έχοντας οργανώσει πέντε αποστολές μελών και φίλων της «Συμπολιτείας» στην Ειδομένη και έχοντας επίγνωση του τι σημαίνει να ζούνε παιδιά, μωρομάνες, ανάπηροι, βρέφη αλλά και μεγαλύτεροι ακόμη μέσα στη λάσπη, την υγρασία, το κρύο και τη βρώμα, δεν θα επιτρέψουμε και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην υπάρξουν ανάλογες συνθήκες και στην περιοχή μας.
Με την ευκαιρία θέλουμε να επαναλάβουμε την πάγια, ξεκάθαρη και κρυστάλλινη θέση της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», ότι θα πρέπει στο ζήτημα αυτό, ο δήμος Θερμαϊκού να σταθεί αλληλέγγυος και να ανοίξει την αγκαλιά του για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει προσωρινά πρόσφυγες, πολύ περισσότερο που κατά βάση είμαστε δήμος προσφυγικός.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ιστορικά καταγεγραμμένο γεγονός ότι, όταν το 1923 έφταναν τα καραβάνια των προσφύγων από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, τότε ήταν οι γηγενείς κάτοικοι της Επανομής που βοήθησαν με κάθε τρόπο τους ξεριζωμένους. Τους πρόσφεραν ψωμί να φάνε για να μην πεθάνουν της πείνας, τους έδιναν νερό να πιούνε για να ξεδιψάσουν και διέθεσαν τα χωράφια τους για να στεγαστούν στους νέους οικισμούς που δημιουργήθηκαν στα όρια του σημερινού Δήμου μας. Εκείνο το φωτεινό παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς σήμερα, προσφέροντας στους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους έστω την αγάπη και τη συμπόνια μας.   
Τελειώνοντας, θέλουμε να διατυπώσουμε μία πρόταση: Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που γνωρίζει τους διαθέσιμους χώρους και τις προσφερόμενες εκτάσεις, να διενεργήσει έρευνα και να φέρει σχετική εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο για να προτείνουμε κι εμείς κάποιο σημείο για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας, αν και θεωρούμε ότι ίσως να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο, από την ώρα που θα λειτουργήσουν τα Τσαϊρια. 
Ο δήμος Θερμαϊκού διαθέτει τεράστιες αναξιοποίητες εκτάσεις και θα μπορούσε να υποδειχτεί ένας σωστός χώρος, που δεν θα βρίσκεται κατ’ ανάγκη δίπλα σε τουριστικές υποδομές και θα μπορούσε να εξασφαλίσει αξιοπρεπή προσωρινή διαβίωση.

Σαν ένας τέτοιος κατάλληλος χώρος, θα μπορούσε να προταθεί η πρώην κατασκήνωση του Απόδημου Ελληνισμού στην περιοχή Αγνάντι της Επανομής. Η κατασκήνωση βρίσκεται σε μία έκταση 47 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, διαθέτοντας εγκαταστάσεις που αν και έχουν υποστεί φθορές από το πέρασμα του χρόνου, μπορούν αμέσως να χρησιμοποιηθούν. Πρόκειται για 12 κοιτώνες, δυναμικότητας 1.200 ατόμων και άλλες εγκαταστάσεις που σήμερα  ρημάζουν και θα μπορούσαν άνετα να φιλοξενήσουν προσφυγόπουλα, χωρίς να χρειαστεί το κράτος ή ο δήμος να υποβληθούν σε έξοδα.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.