Στο έδαφος, στα δάση, στους ζωντανούς οργανισμούς και τον αέρα,
30 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα που σημάδεψε την ιστορία του πλανήτη, το Τσερνομπίλ είναι πανταχού παρόν!
Εκδήλωση την Τετάρτη 20/4/2016, Οικόπολις, 8.00 μμ


Τριάντα χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στον πλανήτη, η ραδιενέργεια έχει διασκορπιστεί παντού και η ανθρωπότητα όφειλε να κάνει δραστικά βήματα στην απεξάρτησή της από τα πυρηνικά εργοστάσια και τα ορυκτά καύσιμα και να βαδίσει σε ένα ήπιο ενεργειακό μέλλον.
Όμως πέρα από το τραγικό επετειακό γεγονός, οι πρόσφατες απειλές αλλά και η προληπτική παύση της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών του Βελγίου προσθέτουν μία ακόμα παράμετρο (και το ανάλογο κόστος) στις πρακτικές ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών. Μετά την ανθρώπινη αμέλεια, την αστοχία υλικού και τους σεισμούς, λέγαμε εξαρχής ότι η απειλή μιας τρομοκρατικής ενέργειας είναι πάντα υπαρκτή στις λεγόμενες «ειρηνικές» εφαρμογές της πυρηνικής ενέργειας... τόσο ειρηνικές, που τα κατάλοιπα της πυρηνικής σχάσης χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή πυρηνικών όπλων…
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που το κόστος παραγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πέφτει συνεχώς, η απόδοσή τους ανεβαίνει και οι χώρες της Ευρώπης η μία μετά την άλλη καταφέρνουν αυτό που πριν μια δεκαετία ακουγόταν ως επιστημονική φαντασία, δηλ. να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνεμος και ο ήλιος, χωρίς να ξεχνάμε τις βιοκλιματικές πρακτικές και την εξοικονόμηση που έχουν το δικό τους μερίδιο σε αυτή την εξέλιξη. 
Στη χώρα μας, βέβαια, ακόμα σχεδιάζουμε νέους λιγνιτικούς σταθμούς. Αλλά και η γειτονιά μας δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση. Η Βουλγαρία συνεχίζει να λειτουργεί απαρχαιωμένους σοβιετικής κατασκευής αντιδραστήρες στο Κοζλοντούι, η Τουρκία κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες σε σεισμογενείς περιοχές του Ακούγιου και η FYROM ψάχνει χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει το πυρηνικό της όνειρο.
Όλα αυτά θα συζητήσει η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20/4/2016 στον Κοινωνικό Χώρο Οικόπολις, στις 8.00 μμ, με προβολή ντοκιμαντέρπου θα μας θυμίσει το ιστορικό, τα κινήματα σε όλο τον πλανήτη και τις συνέπειες που βιώνουμε ακόμα και σήμερα: ποσοστά καρκινογενέσεων άνοδος της ραδιενέργειας της Θεσσαλονίκης τα Σαββατοκύριακα των χειμώνων της κρίσης και με αγριογούρουνα που απαγορεύεται να φαγωθούν στη Γερμανία και την Πολωνία (στην Ελλάδα απλώς δεν τα ελέγχει κανείς...)
  • Ο ηλεκτρολόγος μηχανολόγος και μέλος της Οικολογικής Κίνησης Ξενοφώντας Ζήσης θα μας ενημερώσει υπεύθυνα για τις συνέπειες από τις "ειρηνικές εφαρμογές" της πυρηνικής ενέργειας,
  • Ο Οδυσσέας Χιλιτίδης θα επιμεληθεί την παρουσίαση του ιστορικού και των αντιπυρηνικών αγώνων της Οικολογικής Κίνησης,
και θα συζητήσουμε για τους αγώνες και τις πρακτικές που οι οικολόγοι ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να επανακαθορίσουμε τη μελλοντική μας στάση. 
Περιμένουμε με απόψεις και τις ιδέες σας να εμπλουτίσετε τη συζήτηση.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.