Ο Μάνθος είναι ένας από τους 9.000 επιχειρηματίες που σκέφτονται να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Δεν είναι όλοι επιστήμονες και κανείς δεν τους εγγυάται πως αν κλείσουν την επιχείρηση τους θα βρουν κάπου αλλού δουλειά. Αντιθέτως, πιστεύουν στον εαυτό τους, πιστεύουν στις ικανότητες, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στο αντικείμενο που μέχρι σήμερα πραγματεύονταν στην επιχείρηση τους, τουλάχιστον μέχρι που ένα πρωί βρέθηκαν να έχουν συνέταιρο το κράτος.
Υπολογίζεται πως ένα 15% των επιχειρήσεων έχει ήδη κάνει το βήμα να φύγει απ' την Ελλάδα, μετακομίζοντας την έδρα της επιχείρησης τους σε χώρες με χαμηλότερη φορολογία, φτηνότερα εργατικά χέρια, φορολογική σταθερότητα, κεφαλαιακή προσβασιμότητα και λιγότερη γραφειοκρατία. Στο στόχαστρο των μετακομίσεων αυτών είναι η Ρουμανία, η Βουλγαρία κλπ. Ο Μάνθος για παράδειγμα, θέλει να μεταφέρει την επιχείρηση του στην Κύπρο, κρατώντας τα γραφεία του εδώ σαν ένα απλό υποκατάστημα.
Ρουμάνοι, Βούλγαροι κλπ. τρίβουν τα χέρια τους που βλέπουν επενδυτικά κεφάλαια να έρχονται στην χώρα τους απασχολώντας σημαντικό αριθμό εργαζομένων και τονώνοντας σημαντικά την οικονομία της χώρας τους. Ότι δηλαδή θέλει να πετύχει η Ελλάδα με μεγάλες επενδύσεις από κινέζους, αμερικάνους, γερμανούς και πάει λέγοντας.
Όμως αλήθεια... Γιατί κάποιος να θέλει να έρθει στην Ελλάδα για να επενδύσει; Επειδή απλά μπορεί σχολώντας να πάει για καφέ δίπλα στη θάλασσα; Αλήθεια, το πιστεύετε ακόμα αυτό το ψεύτικο σενάριο;
Ο Μάνθος βαρέθηκε να πίνει καφέδες σκοτώνοντας τον χρόνο της αναδουλειάς του και πλέον ανησυχεί και για την οικογένειά που έχει δημιουργήσει. Μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς που σκέφτεται πρώτα την δική του επιβίωση και μετά των υπαλλήλων που απασχολεί; Σκεφτείτε τώρα πόσα άτομα αναμένεται να μείνουν στον δρόμο, επειδή εννιά χιλιάδες επιχειρηματίες προτίμησαν την επιβίωση τους;
Η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα τρόμου και μόνο από τα σενάρια των νέων μέτρων, κάθε δυο-τρεις μήνες, ενώ την ίδια ώρα βρέχει μια καταιγίδα από αντικίνητρα για έναν επιχειρηματία όχι απλά να έρθει στην Ελλάδα, αλλά έστω να μείνει σε αυτήν. Οικονομία χωρίς επιχειρηματικότητα δεν υπάρχει και επιτέλους ήρθε η ώρα κάποιος να σκεφτεί αντίθετα το ζήτημα της φορολογίας. Ήρθε η ώρα να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να... επιχειρήσουν και κερδισμένο θα είναι εγγυημένα το κράτος!
Αναδημοσίευση από το φιλικό yannidakis.net
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.