Το ερώτημα αυτό προσπαθούν εδώ και χρόνια να απαντήσουν επιστήμονες σε εργαστήρια ανά τον κόσμο, οι οποίοι προβαίνουν σε σειρά πειραμάτων που σχετίζονται όχι μόνο με την βοτανολογία αλλά και με τη βαρύτητα.
Στα εργαστήρια αυτά παράγονται διάφορα λαχανικά και φρούτα υπό συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Ενεκα του ότι τα διαστημόπλοια δεν θα μπορούν να κουβαλούν τις τεράστιες ποσότητες νερού που θα χρειάζονται οι αστροναύτες για τα μακρινά τους ταξίδια, οι επιστήμονες επιστρατεύουν τα ούρα των αστροναυτών. Σημειώνεται ότι ήδη τα ούρα των αστροναυτών ανακυκλώνονται και φιλτράρονται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και χρησιμοποιούνται από τους αστροναύτες τόσο για πόση όσο και για όλες τις καθημερινές τους ανάγκες.
Μέχρι τώρα, στους αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά δίνουν τρόφιμα που ετοιμάζονται στη Γη και στη συνέχεια στέλλονται με πύραυλο στο διάστημα. Πρόκειται κυρίως για αποξηραμένα τρόφιμα στα οποία οι αστροναύτες προσθέτουν ζεστό νερό για να τα ετοιμάσουν.
Ωστόσο, καθώς η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για μακρινές διαστημικές επανδρωμένες αποστολές, θεωρείται λογικό να βρεθούν άλλες λύσεις για να απεξαρτητοποιηθούν οι αστροναύτες από τις προμήθειες από τη Γη.
Οσο μακρύτερη είναι η αποστολή, τόσο πιο αναγκαίες και οι λύσεις.
Δεν είναι εύκολο να παραχθούν τρόφιμα στο διάστημα ωστόσο αυτό έχει γίνει ήδη και οι έρευνες προχωρούν.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι Ρώσοι κοσμοναύτες ήταν οι πρώτοι που πειραματίστηκαν καταναλώνοντας διαστημικές καλλιέργειες το 2003 ενώ τον περασμένο Αύγουστο Αμερικανοί αστροναύτες δοκίμασαν το πρώτο μαρούλι που καλλιέργησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Καλλιέργεια ντομάτας εντός δορυφόρου
Την ίδια ώρα οι Γερμανοί αστρομηχανικοί κατασκευάζουν ένα δορυφόρο όπου θα καλλιεργούνται ντομάτες στο διάστημα. Το διαστημόπλοιο CROPIS της Ε.Ε θα εκτοξευτεί το επόμενο καλοκαίρι, και θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη, καθώς οι σπόροι θα φυτρώνουν εντός του σκάφους.
Η περιστροφή του διαστημικού σκάφους θα δώσει στους σπόρους μια ιδέα προς τα πού να αναπτυχθούν οι ρίζες ή τα φύλλα.
«Έχουμε ένα θερμοκήπιο που καλλιεργεί ντομάτες στο εξωτερικό περίβλημα του δορυφόρου, και όταν περιστρέψουμε το δορυφόρο, τότε εισάγουμε διάφορα επίπεδα βαρύτητας στο εξωτερικό του δορυφόρου. Ετσι, προσπαθούμε να προσομοιώσουμε τη βαρύτητα στη Σελήνη και στον Άρη», λέει ο Χάρτμουτ Μίλερ,διευθυντής προγράμματος δορυφόρων της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Σειρά έχουν οι βοτανολόγοι του διαστήματος. Προτιμούν τα φυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κυρίως τα φρούτα. Επέλεξαν τις ντομάτες για το ευρωπαϊκό CROPIS για έναν απλό λόγο: Το κόκκινο είναι εύκολο να εντοπιστεί στην κάμερα.
«Στο εργαστήριο Eden στη Βρέμη του "Κέντρου Αεροδιαστημικής της Γερμανίας" ερευνούμε τις τεχνικές γύρω από τα φυτά. Ελέγχουμε την υγρασία, τη θερμοκρασία, το διάλυμα λιπάσματος. Πώς να καλλιεργήσουμε φυτά σε διαφορετικούς πλανήτες, για να βοηθήσουμε στην εξερεύνηση του διαστήματος», υπογραμμίζει ο Γιανς Χάουσλατζ, επικεφαλής ερευνητής για το CROPIS της Γερμανικής Υπηρεσίας Διαστήματος.
Στα εργαστήρια έχει καλλιεργηθεί μια ντομάτα που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.
«Αυτή είναι η micro-tina, μία γρήγορα αναπτυσσόμενη ντομάτα,με ταχύτατη ανθοφορία και καρποφορία. Με τα πειράματα εδώ, ελέγχουμε το συστατικό των καλλιεργειών για την ανάπτυξη της ντομάτας micro-tina», πρόσθεσε ο Χάουσλατζ.
Αν και ακούγεται παράξενο, οι διαστημικές ντομάτες θα πρέπει να ποτίζονται από ένα φυσικό υπο-προϊόν των αστροναυτών.
«Χρησιμοποιούμε ούρα. Tα ούρα θα είναι ο «κίτρινος χρυσός» για τα φυτά όταν θα παράγεται τροφή για τον άνθρωπο στην Σελήνη και στον Άρη.», πρόσθεσε.
Στο εργαστήριο υπάρχουν διαφορετικές καλλιέργειες, ντομάτα micro-tina, πιπεριά, αγγούρια.
"Μην τα φάτε, γιατί είναι μια επιστημονική καλλιέργεια αγγουριού, αλλά μπορώ να σας πω ότι έχει υπέροχη γεύση” είπε.
Τρόφιμα που καλλιεργούνται στο διάστημα θα μπορούσαν μια ημέρα να αποτελούν το ένα τέταρτο ή ακόμη και το ήμισυ των καθημερινών αναγκών ενός αστροναύτη, ενώ το οξυγόνο και τα ποσοστά ανακύκλωσης του νερού θα είναι αυξημένα.
Οι έρευνες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
πηγή
Καλή όρεξη !
ΑπάντησηΔιαγραφή