H προσκείμενη στη διοίκηση Μαυρομάτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, απέρριψε την πρόταση των τριών δημοτικών συμβούλων της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού» για την έκδοση ψηφίσματος κατά της «Διατλαντικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων» (ΤΤΙΡ), μετά από προτροπή του δημάρχου Θερμαϊκού ότι δεν τοποθετήθηκε ακόμη επί του θέματος αυτού η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αγνόησαν ακόμη και την προτροπή για έγκριση του ψηφίσματος που νωρίτερα είχαν απευθύνει δύο στελέχη της διοίκησης Μαυρομάτη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας, Αλληλεγγύης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Θοδωρής Τζέκος, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Τουριστικής Επιχείρησης Θερμαϊκού, Ιωσήφ Μισαλέμης. Και οι δύο στις ομιλίες τους είχαν επισημάνει τις τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τυχόν έγκριση αυτής της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε.
Αναπτύσσοντας την πρόταση, ο επικεφαλής της «Συμπολιτείας Θερμαϊκού», Σπύρος Κουζινόπουλος ζήτησε να ακολουθήσει ο δήμος Θερμαϊκού το παράδειγμα εκατοντάδων Δήμων σε όλη την Ευρώπη που αντιτάσσονται στη συμφωνία ΤΤΙΡ. Και υπογράμμισε, ότι εάν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, θα βρεθούν σε κίνδυνο κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα των τροφίμων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, η ίδια η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και κύρια το κράτος δικαίου.
«Για παράδειγμα», είπε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, «θα δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη και δήμους για διαφυγόντα κέρδη όταν εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή άλλη νομοθεσία. Πρόκειται για μια εξίσωση των προτύπων ποιότητας των δύο πλευρών του Ατλαντικού προς τα κάτω με γνώμονα αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος».
Με την εφαρμογή της συμφωνίας ΤΤΙΡ,  η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει πιο αυστηρούς κανόνες για τα θέματα που αφορούν τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τους κανονισμούς για τα γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα, θα πρέπει να συμβαδίσει με τις αμερικάνικες προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα αυτής της εξισορρόπησης των περιορισμών, θα είναι να «ξεκλειδώσουν» τα ευρωπαϊκά σύνορα για εταιρείες που θα εισάγουν τέτοιου τύπου προϊόντα, αλλά και να αρχίσει η Ευρώπη να δημιουργεί τα δικά της αντίστοιχα προϊόντα.
«Επομένως», υπογράμμισε ο Σπύρος Κουζινόπουλος, «όλα τα δημόσια αγαθά θα μπορούν να γίνουν προϊόντα αγοραπωλησίας, τονώνοντας έτσι την «υγιή επιχειρηματικότητα», ακόμη και όταν πρόκειται για τομείς όπως για παράδειγμα το νερό,  τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η ενέργεια, η υγεία και η παιδεία».

Για όλους αυτούς τους λόγους, η «Συμπολιτεία Θερμαϊκού» ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο να αντιταχθεί στη συμφωνία, κηρύσσοντας παράλληλα συμβολικά το Δήμο Θερμαϊκού ως «Ελεύθερη Ζώνη» από την  Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). Μία πρόταση που απορρίφθηκε από την προσκείμενη στη διοίκηση Μαυρομάτη πλειοψηφία.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.