Οι έλληνες καπνιστές κάθε χρόνο απορρίπτουν στις παραλίες της πατρίδας μας πάνω από 2.650 τόνους αποτσίγαρων προκαλώντας τεράστιες βλάβες στο περιβάλλον, αλλά και τη δημόσια υγεία.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία για την εγκληματική συμπεριφορά των ελλήνων που«απολαμβάνουν το τσιγαράκι τους» στις παραλίες και μετά το πετούν στην άμμο ή στα βότσαλα παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Η έρευνα έδειξε ότι οι γόπες των τσιγάρων είναι το συχνότερο σκουπίδι στις ελληνικές παραλίες αντιπροσωπεύοντας το 38,3% του συνόλου.

Η υπεύθυνη του Medasset, η οποία είναι διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση (ΜΚΟ) που εργάζεται για την προστασία των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων στη Μεσόγειο, Κωνσταντίνα Κωστούλα, επισήμανε ότι κάθε τσιγάρο περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, μόλυβδο και αρσενικό.

Τα σβησμένα αποτσίγαρα μαζί με το σπασμένο γυαλί ευθύνονται επίσης για αναφλέξεις στις χωματερές και άρα για τις μόνιμες φωτιές που σιγοκαίνε, οι οποίες εκλύουν τεράστιες ποσότητες διοξινών.

Επίσης, στις γόπες που πετούν στο ύπαιθρο ασυνείδητοι καπνιστές αποδίδονται περίπου 1.431 μικρές ή πιο εκτεταμένες πυρκαγιές που αποτεφρώνουν δασικές και άλλες εκτάσεις της ελληνικής επικράτειας.

Με σύνθημα “ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ”, MEDASSET και Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ένωσαν τις δυνάμεις τους στο πλαίσιο της εκστρατείας του MEDASSET “Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες”.

Στόχος της εκστρατείας είναι η κινητοποίηση όλων μας για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης, τη διαφύλαξη του εθνικού φυσικού πλούτου και την προστασία κάθε μορφής ζωής με έμφαση σε αξίες όπως ο σεβασμός και η συνέπεια.

Από τα 6 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα που παράγονται στον πλανήτη μας, τα 4,5 πετιούνται ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον. Πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα, τα φίλτρα των τσιγάρων χρειάζονται γενιές και γενιές για να αποδομηθούν πλήρως.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πρόβλημα είναι εξίσου έντονο. Τα αποτσίγαρα ευθύνονται για δηλητηριάσεις μικρών παιδιών, ζώων και πουλιών αλλά και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος (ιδίως των υδάτων), εξαιτίας των τοξικών ουσιών που απελευθερώνονται κατά την αποδόμησή τους.

Οι στόχοι της κοινής δράσης των δύο φορέων είναι:

*καθαρές από αποτσίγαρα παραλίες και άλλοι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι (π.χ. παιδικές χαρές, αθλητικοί χώροι, αλσύλλια, δάση, στάσεις των ΜΜΜ, υπαίθρια σινεμά κ.ο.κ.)

*ενημέρωση όλων για την τεράστια καταστροφή που προκαλούν τα αποτσίγαρα στο περιβάλλον με στόχο τον δραστικό περιορισμό της απόρριψής τους στο περιβάλλον
εφαρμογή και ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας



Και μια ρεαλιστική  περιβαλλοντική πρωτοβουλία



Χάρτινα τασάκια άμμου μοιράζει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση 
του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο ‘Αναγέννηση’ Νέου Πύργου, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ηλίων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου και το Avra Spa Hotel, στα πλαίσια των πολιτιστικών τους δραστηριοτήτων, προχώρησαν σε παραγωγή 100.000 χάρτινων σταχτοδοχείων άμμου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα καθαριότητας ακτών, αλλά και τη μείωση των αποτσίγαρων στις ακτές (τα αποτσίγαρα παραμένουν το νούμερο ένα απόρριμμα των ακτών). Το χάρτινο τασάκι άμμου είναι ευρεσιτεχνία της Αξιοποίησης Ακτών Ελλάδος (ΑΑΕ) και είναι επίσης ένα από τα τρία προϊόντα της ΑΑΕ που βραβεύτηκε με βραβείο καινοτομίας στο Tourism Awards 2016 (Τα διαμάντια του ελληνικού τουρισμού).http://aaegr.blogspot.gr/
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΚΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


Το χάρτινο τασάκι άμμου

Το χάρτινο τασάκι άμμου είναι ευρεσιτεχνία της ΑΑΕ (αριθμός διπλώματος 1008438) και παράγεται από την ΑΑΕ.

Η διαφορά του από άλλα χάρτινα τασάκια είναι οι διάτρητες πλαϊνές επιφάνειες που επιτρέπουν την έξοδο της άμμου ενώ ταυτόχρονα συγκρατούν τα αποτσίγαρα.

Συμβάλλει στην καθαριότητα των ακτών και ευαισθητοποιεί το κοινό στο θέμα της προστασίας των ακτών.

Έχει σχήμα κώνου με διάτρητα σημεία.
Κατασκευάζεται από χαρτί 280 gr και τυπώνεται σε δύο όψεις με δυνατότητα τετραχρωμίας.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαφημιστική επιφάνεια για την προώθηση δήμων, εταιρειών κ.λπ.


Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 23920.27003 και στο email aae@aae.gr
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.