ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ


του ακτιβιστή

Εικόνα ανοχύρωτης πόλης παρουσίαζε από χθες το απόγευμα  ο δήμος Θερμαϊκού με τις πολλαπλές διακοπές ρεύματος που παρατηρήθηκαν σε αρκετές περιοχές.
Με την πάροδο των ωρών και την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και την αύξηση των όγκων νερού που έπεφταν όλη τη νύχτα η Τετάρτη ξημέρωσε με τους κατοίκους πολλών περιοχών να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν συγγενικά τουςπρόσωπα καθώς  και τις οικίες τους από τα νερά, τις λάσπες και τα φερτά υλικά (κυρίως τόνοι από κλαδιά και ξύλα) που τους κατέκλυσαν.
Η σημερινή μέρα με πολλές εστίες καταστροφών να έχουν αποκαλυφθεί μας δίνει μια εικόνα βιβλικής καταστροφής.
Είναι γεγονός ότι δεν ξαναζήσαμε τα τελευταία χρόνια παρόμοιες καταστροφές που όμως δεν θα πρέπει να εκπλήσσουν όσους γνωρίζουν την μεταχείριση των ρεμάτων από τις αυθαιρεσίες και την ελλιπή έως εξοργιστική διευθέτηση των ρεμάτων.
Δεν μπορούμε να συμμεριστούμε απόψεις συνδημοτών μας που (χωρίς αποδείξεις) ψέγουν τη δημοτική αρχή για καθαρισμό κεντρικών οδικών αρτηριών και απόθεση των ογκωδών σε ρέματα ενόψει της επίσκεψης Παυλόπουλου στον Δήμο πριν μερικές εβδομάδες.
Παρότι (και πρέπει να είμαστε ακριβοδίκαιοι παρά τον συναισθηματισμό και την οργή που μας μεταφέρεται από όλους όσοι συνομιλήσαμε) υπήρξε εξ όσων μπορούμε υπεύθυνα να μαρτυρήσουμε καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχή του πρώην δήμου Θερμαϊκού στην αρχή του καλοκαιριού, οι όγκοι νερού που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες ξεπέρασαν τις ποσότητες που συνήθως πέφτουν όλο τον Σεπτέμβρη. Όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας υπολογίζεται ότι περίπου 340 χιλιοστά το ύψος βροχής χθες και σήμερα, όταν στην ίδια περιοχή ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο πέφτουν μόλις...270 χιλιοστά! Με αποτέλεσμα τα ποτάμια ομβρίων από τους λόφους να γίνονται  ορμητικοί χείμαρροι που παρέσυραν τα πάντα στο διάβα τους.
Αυτός όλος ο ορυμαγδός σε συνδυασμό με τις διακοπές ρεύματος οδήγησαν σε παύση λειτουργίας αντλιοστασίων αλλά και σε προβλήματα με τη λειτουργία του αποχετευτικού αγωγού.
Το οδόστρωμα υποχώρησε σε πάμπολες περιπτώσεις αποκαλύπτωντας και εκθέτοντας ανεπανόρθωτα για άλλη μια φορά εργολάβους, τεχνικούς της δημοτικής αρχής και αιρετούς που υπογράφουν τα έργα.
Προφανώς μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε πρόσωπα που εμπλέκονται για πράξεις ή παραλείψεις αλλά αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με την διάσταση της κακοκαιρίας, που υπόψη μέλλει να συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Κέντρο Υγείας Μηχανιώνας

Κατολίσθηση έγινε στο νότιο τμήμα του περιβάλλοντα χώρου του Κέντρου Υγείας Ν. Μηχανιώνας με αποτέλεσμα να "διώξει" το πρανές προς την υποκείμενη περιοχή της Ιχθυόσκαλας. Πλέον σε απόσταση 2 μόλις μέτρων από το κτίριο "χάσκει" ο γκρεμός". Παράλληλα γέμισε νερό όλος ο χώρος του ΚΥ δυσκολεύοντας την εξυπηρέτηση των ασθενών και του προσωπικού.
Ο διευθυντής του ΚΥ κ. Αθανάσιος Συμεωνίδης παραβρέθηκε σε σύσκεψη με τον διοικητής της 4ης ΥΠΕ κ. Στρατή Πλωμαρίτη και μέλη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Θερμαϊκού. Καταστρώθηκε ένα σχέδιο αντιμετώπισης των έκτακτων και επειγουσών αναγκών που ενέκυψαν από την χθεσινή νεροποντή. Ας ελπίσουμε οι διαπιστώσεις και το πλάνο να υλοποιηθεί τάχιστα για να μην "γλιστρήσει" στην επόμενη κακοκαιρία όλο το κέντρο υγείας.

Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας

Οι όγκοι χωμάτων και φερτών υλικών που "έφυγαν" από το Κέντρο Υγείας δημιούγησαν ένα "βουνό" τουλάχιστον 1,5 μέτρου ύψους που απέκλεισε την πρόσβαση προς την Ιχθυόσκαλα Μηχανιώνας,
ο εσωτερικός χώρος της οποίας έχει ήδη κατακλυστεί από νερά και λάσπη. Η δε θάλασσα σε απόσταση πάνω από 200 μέτρα από το μουράγιο έχει βαφτεί στο καφετί της λάσπης.

Δημαράκειος Παιδικός Σταθμός

Ζημιές σημειώθηκαν και στο βροφονηπιακό σταθμό "Δημαράκειο" εξ αιτίας της ανεξέλεγκτης εισόδου ομβρίων που μεταμόρφωσαν τον πανέμορφο χώρο σε λασπότοπο.  Καταβάλονται προσπάθειες για την αποκατάστασή του.

Πάλιουρα



Λόγω του κατ' οίκον περιορισμό μας (καταστροφή του δρόμου του Οικισμού Πεύκων) δεν είχαμε εικόνα από τις καταστροφές στα Πάλιουρα. Από το μπλογκ του Αιθεροπλώου ανεβάζουμε το σχετικό βίντεο με τις καταστροφές που καταγράφηκαν στην περιοχή που είχε πλημμυρίσει.




Σημείωση: Οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος συνεχίζονται ακατάπαυστα - Για βλάβες των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών αξιώστε αποζημίωση από την ΔΕΗ.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

  1. Για να μοιράζουμε κλειδιά και για να κάνουμε επίτιμους είμαστε πρώτοι ... Ντροπή να συμβαίνουν όλα αυτά στον ακριβότερο (σε τέλη ) Δήμο της χώρας ... Φωτιά και τσεκούρι ρε Λαμόγια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.