Το θέμα του «Τοιχίου του Αίσχους», όπως το είχαμε αποκαλέσει, το έθεσαν δυναμικά δεκάδες κάτοικοι της περιοχής με την παρουσία τους στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες, ώστε να ακυρωθεί η πράξη με την οποία παραχωρήθηκε ο δρόμος αυτός σε ιδιώτη, με πράξη τακτοποίησης από το δήμο Θερμαϊκού και με απόφαση της πολεοδομίας Θέρμης.
Παρότι ο δρόμος, που ήταν χαρακτηρισμένος ως αγροτικός, υπήρχε για πάνω από 60 χρόνια, ο δήμος Θερμαϊκού τον προσκύρωσε σε γειτονικό οικόπεδο, με τον ισχυρισμό ότι καταργήθηκε με την τροποποίηση ρυμοτομικού του 1966. Και ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, πριν μερικές ημέρες, επικαλούμενος αυτή την πράξη τακτοποίησης και την προσκύρωση, έφραξε τον δρόμο, χτίζοντας ένα τοιχίο ύψους ενός μέτρου και πλάτους 80 εκατοστών.
Το πρόβλημα που δημιούργησε στους κατοίκους ήταν τεράστιο, δεδομένου ότι όχι μόνο εμπόδιζε την ομαλή διέλευση των κατοίκων, αλλά κυρίως προκαλεί φόβους για επανάληψη των τελευταίων πλημμυρών που γνώρισε η περιοχή, σε περίπτωση νέας δυνατής βροχής.
Απαντώντας στις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, ο κ.Μαυρομάτης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον νομικό σύμβουλο του ιδιοκτήτη του οικοπέδου και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μαζί του για προσωρινή κατεδάφιση του τοιχίου για διάστημα τριών μηνών. Πρότεινε μάλιστα μία μπαλωματική λύση όταν ξαναχτιστεί το τοιχίο, τη διέλευση από ένα παρακείμενο δρομάκι, για το οποίο ο δήμαρχος δήλωσε ότι το πέρασε «άνετα» με το αυτοκίνητό του και επικαλέστηκε μάλιστα και τη μαρτυρία μιας παριστάμενης κατοίκου ότι κι εκείνη είχε περάσει το ίδιο δρομάκι νωρίτερα με το αυτοκίνητό της. Η οποία όμως τον διέψευσε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι το όχημά της, καθώς είναι πλημμυρισμένο από την ώρα της καταιγίδας, παραμένει ακινητοποιημένο τρεις εβδομάδες τώρα.
Απερίγραπτες συνθήκες βιώνουν οι κάτοικοι
Την έκπληξη των 200 περίπου οικογενειών που κατοικούν στην περιοχή, όταν επιστρέφοντας κάποιο μεσημέρι από τις δουλειές τους είδαν να κόβεται από το τοιχίο ο δρόμος που επι δεκαετίες περνούσαν, μετέφερε ο πρώην Γενικός Γραμματέας του δήμου, Λευτέρης Κεραμιδάκης που κατοικεί στην περιοχή. Διατυπώνοντας και το αίτημα των κατοίκων για νομική συμπαράσταση προκειμένου να ακυρωθεί η πράξη τακτοποίησης, πολύ περισσότερο που ο Δήμος Θερμαϊκού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με τα πιο μελανά χρώματα, περιέγραψε τις συνθήκες που βιώνουν οι γείτονες της περιοχής, μία από τις κατοίκους, η κ.Κωσταράκη. Καταγγέλοντας ότι όχι μόνο δεν καθαρίστηκε το ρέμα της περιοχής, παρά τις διακηρύξεις της δημοτικής αρχής, αλλά και ότι έχει μπαζωθεί το ρέμα της Κωνσταντινουπόλεως, στο σημείο που υπάρχει η εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. «Θέλουμε ο Δήμος να σταθεί στο πλάϊ μας. Πάθαμε μεγάλη ζημιά από τις πλημμύρες, αν γίνει και αυτό το τοιχίο, θα έχουμε καταστραφεί ολοκληρωτικά από μία νέα βροχή», είπε.
Στο ίδιο πνεύμα, κινήθηκε και ένας ακόμη κάτοικος, ο κ. Φώτης Σιδερίδης, που χαρακτήρισε την περιοχή ως την «φαβέλα των Νέων Επιβατών. «Δεν υπάρχει πρόσβαση σε δρόμο. Όλοι οι δρόμοι της περιοχής είναι κλειστοί κι εμείς αποκλεισμένοι σαν τα ποντίκια. Δεν υπάρχει φωτισμός, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, περπατάμε μέσα στις λάσπες», σημείωσε.
Η γενικόλογη απάντηση του δημάρχου κ.Μαυρομάτη ότι γενικά και αόριστα ΘΑ δημιουργήσει αντιπλημμυρική θωράκιση στην περιοχή, μάλλον δεν έπεισε τους κατοίκους της περιοχής του mamabloom που αποχώρησαν σχολιάζοντας τη στάση της δημοτικής αρχής.
Στο σημείο ακριβώς εκείνο, όταν οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν, με… άκρως «δημοκρατικό» τρόπο τόσο ο δήμαρχος όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αρνήθηκαν. Δείχνοντας για πολλοστή φορά το πόσο σέβονται το διάλογο και την ελεύθερη διατύπωση των ιδεών και των απόψεων.
Λευτέρης Κεραμιδάκης; Τι ζητάει η κυρα-Μάρω στο παζάρι;
ΑπάντησηΔιαγραφή