Την πρωτοβουλία παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και ο Πρόεδρος της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης ΑΕ, Τάσος Τζήκας. Στόχος είναι αφενός να καταστεί ετήσιος θεσμός το «TechSaloniki» για τη Θεσσαλονίκη, αφετέρου με άξονα τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και την πρόταση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα για την καθιέρωση flat tax rate (σταθερού φορολογικού συντελεστή) ύψους 10% – 15% για τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, να μετασχηματιστεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε «Περιφέρεια Νέων Τεχνολογιών». Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας σε ανάλογες εκδηλώσεις στο μέλλον να είναι διαθέσιμες όχι 100, αλλά χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι είναι στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο μετασχηματισμός της σε «Περιφέρεια Νέων Τεχνολογιών», με τη δημιουργία της «ειδικής ζώνης» με σταθερή φορολογία για τις επιχειρήσεις του κλάδου, που μάλιστα δε θα έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, αφού κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην Ελλάδα. «Την πρόταση αυτή την έθεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα επιμείνω για να πάρω συγκεκριμένη θετική απάντηση. Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα στον τομέα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς ο κλάδος αυτός δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος και είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα σφαιρικά, στο σύνολο της χώρας. Εμείς κάνουμε το πρώτο βήμα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πιστεύουμε στην παραγωγική συνεργασία μεταξύ των μερών της λεγόμενης ‘τριπλής έλικας’, των επιχειρήσεων, των πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων και των φορέων της Πολιτείας. Πρόκειται για μια δημιουργική συμμαχία με πολλαπλά οφέλη, όπως η ενίσχυση της εξωστρέφειας, η απορρόφηση των νέων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, η διείσδυση στις αγορές του εξωτερικού. Και τα οφέλη αυτά αντανακλώνται στην πραγματική οικονομία με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την αύξηση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής αξίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει από την πρώτη στιγμή στο Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού, ένα συνεργατικό σχηματισμό στον κλάδο της καινοτομίας, στον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και μάλιστα η δέσμευσή μας στη συνεργασία αυτή είναι ισχυρή και έμπρακτη», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Αναφερόμενος στο «TechSaloniki», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «πρόκειται για ένα δυναμικό skill matching event, στο πλαίσιο του οποίου έχουν κωδικοποιηθεί οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό 15 εταιριών λογισμικού, που αναζητούν υποψήφιους για 100 νέες θέσεις εργασίας. Ουσιαστικά λοιπόν, 100 νέοι άνθρωποι, με δεξιότητες, με υψηλά προσόντα, θα ξεκινήσουν να εργάζονται άμεσα στις 15 κορυφαίες εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού».
«Είναι ένα σημαντικό βήμα αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας, «ένα αποφασιστικό βήμα για να φύγουμε από το brain drain και να ξεκινήσουμε το brain gain. Πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη πληγή που προέκυψε από την οικονομική κρίση και δεν είναι άλλη από τη φυγή των νέων ικανών ανθρώπων στο εξωτερικό, ανθρώπων με δεξιότητες και πτυχία, που αναζητούν το μέλλον τους εκτός Ελλάδας γιατί νιώθουν ότι δεν έχουν εξέλιξη και μέλλον στη χώρα μας».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της σύμπραξης φορέων και επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού καθώς δημιουργεί μια νέες προοπτικές ανάπτυξης: «Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επενδύουμε στη συνεργασία και τη σύνδεση της επιστημοσύνης με την επιχειρηματικότητα, όπως και στον κομβικό ρόλο των clusters, που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο. Για το λόγο αυτό προβλέψαμε ήδη την αξιοποίηση πόρων για clusters στο νέο ΕΣΠΑ και συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να συμμετέχουμε ενεργά στο Technopolis Cluster Ανάπτυξης Λογισμικού».
Περιγράφοντας τη διαδικασία του διημέρου, ο κ. Τζήκας τόνισε ότι ήδη υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αφού οι υποψηφιότητες έφτασαν ήδη περίπου στις 700 και αυξάνονται διαρκώς. Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης θα ολοκληρωθούν οι προεγγραφές, θα εξεταστούν τα βιογραφικά και θα γίνει το «screening» των υποψηφίων στα «skills» που έχουν επιλέξει. Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθούν συνεντεύξεις των υποψηφίων από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες.
Όπως είπε ο κ. Τζήκας, «οι 15 ενδιαφερόμενες εταιρίες είναι έντονα εξωστρεφείς και εξάγουν λογισμικό σε 25 χώρες. Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κέντρο παραγωγής software κι αυτό είναι το πρώτο βήμα».
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία των υποψηφιοτήτων, προκύπτει ότι το 30% των ενδιαφερόμενων είναι ήδη εργαζόμενοι, το 30% φοιτητές και το 30% άνεργοι. Ο μεγαλύτερος αριθμός τους είναι στην ηλικιακή ομάδα των 25 – 35 ετών, ενώ οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι αορίστου χρόνου και μάλιστα απασχόλησης προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης. Το 60% των ενδιαφερομένων είναι άνδρες και το 40% είναι γυναίκες.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από την ιστοσελίδα www.techsaloniki.gr.
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.