Ο Bruce, ένας καθηγητής της βιοχημείας, και της κυτταρικής και μοριακής βιολογίας έχει πειραματιστεί με τη χρήση της πράσινης φθορίζουσας πρωτεΐνης (GFP) που βρίσκεται στις μέδουσες. Η GFP, η ουσία που κάνει μέδουσες να λάμπουν, παράγει ένα ηλεκτρικό ρεύμα, όταν τοποθετείται σε ένα ηλεκτρόδιο αλουμινίου και εκτεθεί σε υπεριώδες φως, μια ανακάλυψη που έγινε πριν από έξι χρόνια από τον Σουηδό επιστήμονα Zackary Chiragwandi. Τώρα ο Bruce, μέσω της "Bruce Lab" στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί, ψάχνει τρόπους για να εξαγάγει τις ακριβείς ενώσεις όπου η φωτοσύνθεση συμβαίνει στα κύτταρα των μεδουσών, όπως επίσης και στα φυτά. Ο Bruce ελπίζει να ανακαλύψει πώς να εξαγάγει αυτά τα "κέντρα αντίδρασης» της φωτοσύνθεσης αποτελεσματικά και με μικρό κόστος ώστε να καταστεί δυνατή η κατασκευή biosolar πάνελ μαζικά. Ο Bruce, όπως αναφέρει το Salon, θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας εμπλουτισμένης πράσινης πάστας που θα μπορούσε να επαλείφει (βάψει) διαφανή και αγώγιμα πάνελ ως μέρος ενός χαμηλού κόστους ηλιακού κιτ. Σε αντίθεση με τους σημερινούς ηλιακούς συλλέκτες, οι συσκευές αυτές θα μπορούσαν απλά να καθαρίζονται και με εκ νέου επικαλυμμένη στρώση με φωτοσυνθετικό φυτικό υλικό όποτε η απόδοσή τους αρχίζει να μειώνεται, καθιστώντας το μια πολύ πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Η έρευνα Biosolar δεν είναι καθόλου διαδεδομένη - αυτό είναι ένα πεδίο που εξετάζουν όχι περισσότερα από 20 εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, οι πρόσφατες ανακαλύψεις μπορεί σύντομα να το αλλάξουν αυτό. Την περασμένη άνοιξη, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Binghamton δημιούργησαν με επιτυχία ένα ηλιακό πάνελ με τη χρήση ηλιακών κυψελών που τροφοδοτείται από κυανοβακτήρια. Στο πάνελ τα βακτήρια που κινούνται αναπτύσσουν 5,59 microwatts - περισσότερο από κάθε άλλη υπάρχουσα biosolar πάνελ μικρής κλίμακας. Αν και αυτό ωχριά σε σύγκριση με τα παραδοσιακά ηλιακά πάνελ, τα biosolar πάνελ μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια τη νύχτα ή σε συννεφιασμένες ημέρες, καθώς η βακτηριακή αναπνοή παράγει ενέργεια ακόμα και με την απουσία του φωτός του ήλιου. Σε συνέχεια, Ιρανοί ερευνητές κατασκεύασαν με επιτυχία ένα ηλιακό κύτταρο που συνδυάζει μια φθορίζουσα ένωση που βρίσκεται σε μέδουσες με το φως που ενεργοποιείται από πρωτεΐνες που συλλέγονται από τα βακτήρια, παράγοντας ένα πιο αποδοτικό ηλιακό κύτταρο. Σύμφωνα με το MEHRS πρακτορείο ειδήσεων, με περαιτέρω βελτιστοποίηση της ενεργειακής μετατροπής, αυτά τα κύτταρα μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλαιότερες γενιές των ηλιακών κυψελών στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Bruce, η έρευνα biosolar χρειάζεται περισσότερη χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσει αυτή η τεχνολογία σε μαζική παραγωγή.
πηγή
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.