του Αlexander Mercouris, The Duran, 29-12-16

Κοινή έκθεση του FBI και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για τις λεγόμενες ρωσικές υποκλοπές χαρακτηρίζεται καταγέλαστη από ειδικούς της πληροφορικής τεχνολογίας, αποτυγχάνοντας να αποδείξει ότι οι Ρώσοι είναι πίσω από τις υποκλοπές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον και επιτελών της.*

Σε συντονισμό με την ανακοίνωση του προέδρου Ομπάμα περί νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το Εφ Μπι Αι και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δημοσίευσαν μιαν έκθεση επί των ισχυρισμών για τις ρωσικές υποκλοπές (που υποτίθεται αιτιολογούν τις κυρώσεις).

Νομίζω ότι μπορεί να λεχθεί με ασφάλεια ότι ώδυνεν όρος και έττεκεν μυν. Για να αντιληφθείτε την έκταση του παραλογισμού σημειώστε ότι η έκθεση αρχίζει πράγματι με μιαν αποποίηση ευθύνης, των δύο υπηρεσιών που την εξέδωσαν, για το περιεχόμενό της !

ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ: Αυτή η έκθεση παρέχεται «ως έχει» μόνο για ενημερωτικούς λόγους. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν παρέχει εγγυήσεις οιουδήποτε είδους για όποια πληροφορία αναφέρεται σε αυτήν. Το ΥΕΑ δεν προσυπογράφει κανένα εμπορικό προϊόν ή υπηρεσία που αναφέρεται σ’ αυτό το βοήθημα. Αυτό το έντυπο διανέμεται χωρίς υπηρεσιακή διαβάθμιση και υπόκειται στους κοινούς κανόνες του κόπυράϊτ. Αδιαβάθμητες πληροφορίες μπορεί να διανέμονται χωρίς περιορισμούς. Για περισσότερες πληροφορίες για το πρωτόκολλο των αδιαβάθμητων εγγράφων απευθυνθείτε…


Μετά από αυτή την χωρίς υποσχέσεις εισαγωγή, η έκθεση υπό τον περίεργο τίτλο «Αμερικάνικη Αρκούδα»- παρουσιάζει μια σύνοψη που αναφέρει τα ακόλουθα:

Προηγούμενα (ηλεκτρονικά) αρχεία JAR δεν απέδιδαν κακοποιό δραστηριότητα σε συγκεκριμένες χώρες η απειλητικούς δράστες. Ωστόσο, η δημόσια απόδοση τέτοιας δραστηριότητας στη RIS (ρωσική μυστική υπηρεσία) υποστηρίζεται από τεχνικούς δείκτες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, του ΥΕΑ, του FBI, του ιδιωτικού τομέα και άλλων οντοτήτων. Αυτό το συμπέρασμα αναπτύσσεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και τον Εθνικό Διευθυντή Μυστικών Υπηρεσιών για την Ασφάλεια των Εκλογών. Αυτή η δράση της RIS είναι μέρος μιας συνεχούς εκστρατείας επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο κατευθυνόμενων στην αμερικανική κυβέρνηση και τους πολίτες της. Αυτές οι επιχειρήσεις περιελάμβαναν spearphishing campaigns (ενέργειες εξαπάτησης χρηστών διαδικτύου;) κατά κυβερνητικών οργανισμών, κρίσιμων μονάδων υποδομής, δεξαμενών σκέψης, πανεπιστημίων, πολιτικών οργανώσεων και εταιρειών, που κατέτειναν στην κλοπή πληροφοριών. Σε ξένες χώρες λειτουργοί της RIS διεξήγαγαν ζημιογόνες/βλαπτικές κυβερνοεπιθέσεις, μεταξύ των οποίων και εναντίον κρίσιμων δικτύων υποδομής. Σε μερικές περιπτώσεις λειτουργοί της RIS μεταμφιέζονταν ως τρίτα πρόσωπα, καλυπτόμενοι πίσω από πρόσωπα δικτυακής αλληλογραφίας, για να οδηγήσουν το θύμα σε εσφαλμένο καταλογισμό της επίθεσης. Αυτή η JAR (δέσμη αρχείων;) παρέχει τεχνικούς δείκτες σχετιζόμενους με πολλές τέτοιες επιχειρήσεις, εισηγήσεις για ανάληψη ενεργειών ενώπιον των παρεχομένων στοιχείων και του τρόπου αναφοράς τέτοιων κρουσμάτων στην αμερικανική κυβέρνηση.

Σημειώστε ότι η έκθεση ασχολείται αποκλειστικά με υποκλοπές. Δεν εξετάζει ποιος έδωσε το αποκαλυπτικό υλικό από το αρχείο της Εθνικής Δημοκρατικής Επιτροπής ή του (επιτελάρχη της Κλίντον) Ποντέστα στη Γουίκιληκς, δεν υποστηρίζει ότι η ρωσική μυστική υπηρεσία επραγματοποίησε τις υποκλοπές για να επηρεάσει τις εκλογές υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ –όλους τους ισχυρισμούς για τους οποίους είναι γνωστό ότι το Εφ Μπι Αϊ έχει αμφιβολίες. Αντίθετα, φροντίζει να δηλώσει ότι είναι η αμερικανική κυβέρνηση (δηλαδή η κυβέρνηση Ομπάμα) και όχι οι μυστικές υπηρεσίες, ή το Εφ Μπι Αϊ, ή η Εσωτερική Ασφάλεια που εκτιμά πως είναι οι Ρώσοι που έδωσαν το ανωτέρω υλικό στη Γουίκιληκς για να προωθηθεί στη δημοσιότητα.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι πληροφορίες διοχετεύθηκαν στον τύπο και αποκαλύφτηκαν δημόσια.»

Η έκθεση δεν παρουσιάζει καμιάν απόδειξη ότι η υποκλοπή ήταν έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Απλώς το αναφέρει ως γεγονός.

Η αμερικανική κυβέρνηση βεβαιώνει ότι δύο διαφορετικοί δράστες της RIS ενέχονται για την εισβολή σε ένα αμερικανικό κόμμα.

Οι δύο εν λόγω «δράστες» είναι δύο ομάδες με τις επωνυμίες Βολική Αρκούδα και Φανταστική Αρκούδα. ΄Όπως έχω γράψει και άλλοτε ο ισχυρισμός ότι αυτές οι δυο ομάδες των χάκερς ενεργούν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας βασίζεται μέχρι τώρα σε απλές υποθέσεις, χωρίς οποιοδήποτε σοβαρό υπόβαθρο.

Τίποτα σ’ αυτή την έκθεση δεν αλλάζει αυτό το γεγονός, ή ισχυροποιεί αυτό τον ισχυρισμό με αποδείξεις, και τίποτα στην έκθεση δεν παρομοιάζει καν με αδιαμφισβήτητο στοιχείο σε τεκμηρίωσή της. Αντίθετα, όπως δείχνει η παράγραφος που επικαλέσθηκα πάρα πάνω, ο ισχυρισμός βασίζεται αποκλειστικά σε «συμπερασμό». Ότι ο ισχυρισμός είναι αποκλειστικά εκ συναγωγής και μπορεί να στηρίζεται σε απολύτως λαθεμένη συλλογιστική συμβαίνει να είναι και η γνώμη ενός εμπειρογνώμονα αυτού του τομέα.

Το υπόλοιπο της έκθεσης –δηλαδή σχεδόν το σύνολό της- καταλαμβάνουν τεχνικές πληροφορίες που αποβλέπουν να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη υποκλοπών –κάτι που κανείς δεν αμφισβητεί- και διάφορες προτάσεις για την αντιμετώπιση του «χάκιγκ» στο μέλλον. Κάτι αναμφίβολα χρήσιμο, αλλά καθόλου το θέμα υπό εξέταση. Ειλικρινά μοιάζει με παραγέμισμα, φτιαγμένο για να μοιάζει η έκθεση εκτενέστερη και ουσιαστικότερη από ότι είναι πραγματικά.

Ακόμη και η Γκάρντιαν αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι πρόκειται για ισχνό φάκελο.

Εμπειρογνώμονες ασφάλειας του ΄Ιντερνετ επέκριναν στο Τουίτερ την κυβερνητική έκθεση σαν πολύ στοιχειώδη. Ο Τζόναθαν Ζτιάσκι, ένας υψηλού κύρους ερευνητής προβλημάτων ασφάλειας, παρομοίασε την κοινή έκθεση των κρατικών υπηρεσιών με παιδική χαρά.

Ο Τομ Κιλαλέα, τέως αντιπρόεδρος ασφαλείας στην Amazon και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Capital One, έγραψε: «Ρωσική επίθεση στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών, σαν τις άλλες της προηγούμενης 15ετίας; Μεγάλο ερωτηματικό. Γιατί τέτοια απάντηση σε ασήμαντο επεισόδιο;

Εάν αυτό είναι το συνολικό βάρος των στοιχείων βάσει των οποίων η κυβέρνηση Ομπάμα ισχυρίζεται πως οι Ρώσοι ευθύνονται για την διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος και του Ποντέστα και ότι το έκαναν για να κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ, τότε αυτά τα «στοιχεία» δεν τα καταφέρνουν. Στην πραγματικότητα εάν αυτή η έκθεση αποδεικνύει κάτι, αυτό είναι το πόσο «μονταρισμένο» είναι αυτό το σκάνδαλο.

Θα πρόσθετα πως σε όλη τη διαδρομή της έκθεσης λάμπει η πλήρης απουσία ενθουσιασμού του Εφ Μπι Αι και της Εσωτερικής Ασφάλειας για τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς περί ρωσικών υποκλοπών για τους δικούς της πολιτικούς στόχους. Οποιοσδήποτε με κάποια πείρα αυτών των εκθέσεων το βλέπει αμέσως. Αυτή είναι εξόφθαλμα μια έκθεση συνταχθείσα κατά διαταγήν, που δίνει το ελάχιστο με το οποίο μπορεί ο συντάκτης να διαφύγει, μοιάζοντας ότι εκτέλεσε την διαταγή που του δόθηκε.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας NSA, ο κλάδος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών με την κατά τεκμήριο μεγαλύτερη ειδίκευση σ’ αυτόν τον τομέα και η οποία διαθέτει τις περισσότερες σχετικές πληροφορίες, δεν συμμετέσχε στην σύνταξη αυτής της έκθεσης. Και διερωτώμαι γιατί;

*Παρόμοια αντιμετώπιση επεφύλαξε στην έκθεση το σχετικό μ’ αυτήν άρθρο του αμερικανικού οικονομικού πρακτορείου Ζero Hedge. (σημ.Μτφ)

Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.