Γράφει ο Δημήτρης Σκουτέρης *

Σήμερα η γραφίδα μου θα λειτουργήσει περισσότερο με το θυμικό και λιγότερο με τη λογική. Τούτο γιατί είμαι εξοργισμένος με την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στο Κυπριακό.

Και μπορεί νάμαι Ελλαδίτης, αλλά διεκδικώ να εκφράσω την αγωνία μου, τον πόνο μου, το άγχος μου, τα ερωτηματικά μου, τις αμφιβολίες μου, τους φόβους μου για την πορεία του Νησιού.

Όχι μόνον γιατί ταυτίζεται η πορεία του με την πορεία της Ελλάδας και του Ελληνισμού συνολικά, αλλά γιατί τ΄αγάπησα και το αγαπώ το Νησί, τους ανθρώπους του, την ιστορία του, τον πολιτισμό του. Άσβεστη μένει στη μνήμη μου η εικόνα με τις σκηνές και τους χιλιάδες εκτοπισμένους (σωστότερα πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα), που είδα το 1975 στο χώρο, που σήμερα είναι ο Στρόβολος.

Ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια μετά, «βλέπω και ξαναβλέπω» να προβάλλει μπροστά μου ο Πανίκος, ένας 22 χρονος Κύπριος πατριώτης, που μια τούρκικη σφαίρα ντουμ-ντουμ του είχε παραμορφώσει το πρόσωπο. Εγχειρήσεις είκοσι έξι (26 ναι 26) χρειάστηκε για να επανέλθει το παλληκάρι.

Όχι δεν ξεχνώ… Δεν μπορώ… Δεν θέλω… 

Δεν λησμονώ, αρκετά χρόνια αργότερα, περί το 1985 να περπατάω σχεδόν παράλληλα με την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία και να ακούω «την αναγνώριση» του Τούρκου (φαντάρου/εισβολέα). Δεν ξεχνάω τον 80 χρονο, που σκαρφαλωμένος στην ταράτσα σπιτιού στη Λευκωσία με τα κυάλια προσπαθούσε να καταλάβει ποιοί έμεναν στο δικό του σπίτι στο κατεχόμενο μέρος της πόλης, σπίτι που πλέον δεν ήταν δικό του. Κάθε μέρα, τις ίδιες ώρες, κάθε μέρα το ίδιο δακρυσμένος. Γέρικα μα περήφανα μάτια, αλλά πλέον μονίμως μελαγχολικά, μονίμως βουρκωμένα.

Πώς να ξεχάσω τον Τούρκο αξιωματικό πάνω στα παλιά τείχη της Λευκωσίας (απέναντι από τα γραφεία της Cyta) να μαστιγώνει τουρκοκύπριο φαντάρο, επιδεικνύοντας σε όλες τις πλευρές ποιός είναι το αφεντικό (με την ημισέληνο από πάνω του να ανεμίζει) . Πού να καταχωνιάσω τον πόνο που μου εκμυστηρεύτηκαν οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του μικτού χωριού της Πύλας (πάνω από την Λάρνακα). Αυτοί πλήρωναν για όλα και οι Τουρκοκύπριοι ούτε ένα σεντ για νερό-ηλεκτρικό-τηλεφωνία. Και από πάνω τους το άγαλμα του Τούρκου να δείχνει τον δρόμο στις ορδές των εξ ανατολάς ορμόμενων για την εισβολή και κατάκτηση και του υπόλοιπου νησιού. Και παραδίπλα οι «Οηέδες», όπως τους αποκαλούσαν που μέρα με την μέρα μεροληπτούσαν υπέρ των τουρκοκυπρίων. Να σημειώσω ότι η Πύλα είναι ένα χωριό υπό την άμεση διοίκηση του ΟΗΕ από το 1974, όπου συμβιώνουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

Δεν ξέρω αν ο μίτος της οργής μου ξεκινά από την προσφυγική-μικρασιατική καταγωγή (λόγω παππού και γιαγιάς) ή αν έχει και άλλη αιτία. Αλλά το να εξισώνεις θύτη και θύμα είναι απαράδεκτο. Το να συνομιλείς επί ίσοις όροις με τον Ακιντζί, το ενεργούμενο του εγκληματία πολέμου Ερντογάν (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) είναι αν όχι απαράδεκτο τουλάχιστον ανόητο.

Αλήθεια πώς μπορεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αποδέχεται να εκπροσωπεί αντί το κυρίαρχο-το αναγνωρισμένο από τον ΟΗΕ-το ισότιμο μέλος της Ε.Ε. Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς δέχεται να εκπροσωπεί την Ελληνοκυπριακή κοινότητα ; Και μην αρχίσουμε τα περί διπλής ταυτόχρονης εκπροσώπησης …γιατί ο του ΟΗΕ Άϊντα ανακοίνωσε ότι οι «συμμετέχοντες στην Διάσκεψη είναι φυσικά οι Κύπριοι κ. Αναστασιάδης και κ. Ακιντζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία -Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο». Ο κ. Άϊντα ρωτήθηκε συγκεκριμένα αν προσκλήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία και η απάντηση του όχι μόνο ήταν απαράδεκτη αλλά ήταν και προσβλητική για την Κυπριακή Δημοκρατία (Πηγή: Η παγίδα του Άιντα στον Αναστασιάδη για τη Διάσκεψη: Λέει όχι στην Κυπριακή δημοκρατία ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Η Ελληνική Πολιτική Ηγεσία

Θερμά συγχαρητήρια στο σύνολον του Ελλαδικού πολιτικού κόσμου, που συμφώνησε σε μια ισχυρή Εθνική γραμμή. Ναί πράγματι το Κυπριακό είναι πρωτίστως θέμα εισβολής και κατοχής τμήματος της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Αν δεν αποχωρήσει ο εισβολέας, αν δεν φύγουν τα στρατεύματα κατοχής, αν δεν πάψουν να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και σε βάθος χρόνου λύση. Να σημειώσουμε την εκπληκτική δουλειά του ΥΠΕΞ καθηγητή κ. Κοτζιά και του επιτελείου του. Αρκεί,όμως αυτή η διακήρυξη; Αρκεί αυτή η συναντίληψη; Βεβαίως και δεν αρκεί.

Αν μεταξύ των άλλων αντιληφθούμε ότι :

• Οι γεωπολιτικές-οικονομικές-πολιτικές εξελίξεις μέσα στο 2017 σχετίζονται άμεσα με το χώρο της Μεσογείου και ιδίως της Νοτιανατολικής Μεσογείου.

• Ο νέος ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ (του Τραμπ) και της Κίνας θα εκδηλωθεί στη «διαδρομή» του νέου δρόμου του μεταξιού, του θαλάσσιου one belt one road , που διέρχεται και από Κύπρο και από Ελλάδα.

• Η αναμενόμενη άνοδος των τιμών πετρελαίου θα δώσει τη δυνατότητα στους παγκόσμιους ενεργειακούς κολοσούς να επισπεύσουν και πληθύνουν τις έρευνες για περισσότερους ενεργειακούς πόρους σε Κύπρο και Ελλάδα.

• Η παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας θα επιταχύνει την πτώση του Ερντογάν προκαλώντας μεγαλύτερη αστάθεια στην Τουρκία, γεγονός που αποθαρύνει τους ενεργειακούς παίκτες από το να την επιλέξουν ως χώρα διέλευσης αγωγών.

• Υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα που προσδοκούν τεράστια οικονομικά οφέλη από την επανένωση του νησιού σε μια αλά Τούρκα εκδοχή (είναι τα ίδια, αλλά και παρόμοια συμφέροντα, που κερδοσκόπισαν από την επανένωση των δύο γερμανιών σε βάρος των Ανατολικογερμανών, εξ ου και το όψιμο ενδιαφέρον Σόϊμπλε-Μέρκελ).

• Η Τουρκία δεν πρόκειται να ενταχθεί άμεσα στην Ε.Ε., αλλά κάποιες «Ευρωπαϊκές» δυνάμεις, αλλά και η τουρκική ελίτ, θα ήθελαν μέσω αλά τούρκα ενιαίας Κύπρου να προωθούν τα γεωοικονομικά τους συμφέροντα.

• Κάποιοι Νατοικοί «σχεδιασμοί» καλοβλέπουν την ένταξη της αλά τούρκα ενιαίας Κύπρου στο ΝΑΤΟ, μπλοκάροντας εμμέσως την σταδιακή επάνοδο στη Μεσόγειο της Ρωσίας.

• Και λόγω της εισβολής κατοχής τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εμείς εδώ στην Ελλάδα ματώνουμε οικονομικά με την αγορά των αναγκαίων οπλικών συστημάτων. Επισημαίνεται ότι για εξοπλιστικές δαπάνες η Ελλάδα στο διάστημα 1974-2010 πλήρωσε 250δις $ εκ των οποίων πλέον του 48% το καρπώθηκαν οι ΗΠΑ και οι εταιρείες τους.Αν μάλιστα η Ελλάδα ακολουθούσε ρυθμούς εξοπλισμών των Ευρωπαικών χωρών που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είχε δαπανήσει αντί των 250 δις $ μόνον 108,3 δις $.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των εκθέσεων του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), η Ελλάδα μετά το 1974 εισάγει σταθερά κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση: -Το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ! -Το 9,64% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γερμανία -Το 5,51% των όπλων που εξάγει παγκοσμίως η Γαλλία.

Ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθούμε παρά την τραγική μας οικονομική κατάσταση να είμαστε η πρώτη χώρα σε επίπεδο ΝΑΤΟ:

Οφείλουμε να απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία να συνδιαμορφώσει μια Εθνική στρατηγική για το σύνολον των θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας της χώρας.

Οφείλουμε να απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία να συμφωνήσει στην άμεση μονομερή ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ με ταυτόχρονη πρόσκληση στην Ε.Ε. να αξιοποιηθούν μέσω κονδυλίων της ( ακόμα και του πακέτου Γιουνκέρ) και στο πλαίσιο της θεσπισμένης «γαλάζιας ανάπτυξης» (COM/13.9.12) σε μια πενταπλάσια της χερσαίας Ελλάδας θαλάσσια έκταση οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στους τομείς της ενέργειας-των υδατοκαλλιεργειών και της αλιείας-των θαλάσσιων ορυκτών πόρων-της βιοτεχνολογίας.

Οφείλουμε, όμως και εμείς, είτε μένουμε Ελλάδα, είτε Κύπρο, είτε σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη να κινητοποιηθούμε. Θάπρεπε τούτες τις μέρες μπροστά σε κάθε Τούρκικη πρεσβεία, σε κάθε προξενείο τους, σε κάθε γραφείο αντιπροσωπείας τους να είμαστε εκεί και να υπενθυμίζουμε ότι το 1974 οι Τούρκοι εισέβαλαν και κατέλαβαν τμήμα της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας. Να υπενθυμίζουμε ότι ακόμα υπάρχουν αγνοούμενοι. Να υπενθυμίζουμε ότι ακόμα επιχειρούν και μεταφέρουν εποίκους στην κατεχόμενη Κύπρο αλλοιώνοντας και το πληθυσμιακό στοιχείο. Να υπενθυμίζουμε τα εγκλήματα του Τουρκικού κράτους κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το σύνολον των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου προκειμένου να κρατάμε ενήμερη την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η υπόθεση αυτή δεν πραγματώνεται μόνον μέσω των «αντιπροσώπων» μας, δηλαδή των πολιτικών. Απαιτεί την ενεργοποίηση όλων μας. Οι καιροί ου μενετοί. Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι πολιτικός αναλυτής (skouterisd@gmail.com , @skouterisd1)


* Ο Δημήτρης Σκουτέρης είναι πολιτικός αναλυτής (skouterisd@gmail.com , @skouterisd1)


πηγή
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.