Το «μάρμαρο» της αναρχίας που επικρατεί στην αγορά εργασίας καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους, οι οποίοι χάνουν μέρος του μισθού τους για τις ζημιές που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της εργασίας. Δεν φτάνει, δηλαδή, που οι εργοδότες τις περισσότερες φορές τους ζητούν να ασχοληθούν με αντικείμενα που δεν άπτονται αυτών για τα οποία έχουν προσληφθεί -εν ολίγοις τους θέλουν «πολυεργαλεία»- τους βάζουν και να πληρώσουν τα όποια λάθη γίνονται κατά την τέλεση τους (π.χ. ταμεία, σπάσιμο εύθραυστων υλικών κατά τη μεταφορά).
Όλα αυτά -την ώρα μάλιστα που γίνονται διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά με τους θεσμούς- αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την αναγκαιότητα της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Οι παραπάνω περιπτώσεις, οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο της εντατικοποίησης της εργασίας που συμβαίνει στα χρόνια των μνημονίων, αφορούν κυρίως επιχειρήσεις στο εμπόριο, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία αλλά και οδηγούς αυτοκινήτων και ερευνώνται το τελευταίο διάστημα από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
«Πρόκειται για περιπτώσεις εντατικοποίησης της εργασίας με παράλληλη επιβάρυνση του εργαζόμενου των ζημιών που σημειώνονται κατά τη διάρκεια της. Εμείς θεωρούμε ότι ο υπάλληλος εργάζεται μόνο στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθηκε, διαφορετικά δικαιούται πρόσθετης αμοιβής. Επιπλέον, ο μισθός του εργαζόμενου δεν μπορεί να συμψηφιστεί, ούτε να περικοπεί από ζημιές, οι οποίες γίνονται κατά τη διάρκεια της εργασίας και χωρίς δόλο», τόνισε στη DailyThess ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας, Βασίλης Τραϊανόπουλος, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις τους στηρίζονται στη 95 Δ.Σ.Ε. και το άρθρο 664 του αστικού κώδικα.
Όλα αυτά για τον ίδιο δείχνουν την αποδιοργάνωση της αγοράς εργασίας γιατί δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις. «Υπάρχει ανάγκη να επαναρυθμιστεί η αγορά εργασίας. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, να γίνονται οι διαπραγματεύσεις μέσω συλλογικών οργάνων, έτσι ώστε να αισθάνονται πιο ισχυροί», σημείωσε.
Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Τραϊανόπουλο, απασχολούν και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Αθ. Ηλιόπουλο, ο οποίος έδωσε εντολή να διερευνηθούν σε βάθος. «Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο κ. Ηλιόπουλος θεωρώ ότι το ΣΕΠΕ έχει αλλάξει. Δρα δραστικά και αποτελεσματικά στους τόπους εργασίας και στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, προχωρεί σε σημαντικούς ελέγχους και εκπονεί πορίσματα που αφορούν εργασιακές σχέσεις», υποστήριξε ο γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιθεωρητών Εργασίας.
πηγή
Προσθέσετε το σχόλιό σας:
0 comments:
Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.